Padlót fogott a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar a rendszerváltás után. Az agrárium újjáépítéséhez elengedhetetlenek voltak az uniós források, ezeknek is köszönhetően mára Európa-szerte elismert minőségben termel az ágazat. Új lendületet és nagy összegeket kap a magyar élelmiszeripar támogatása.
Az Európai Uniós forrásokhoz igen aktívan csatlakoznak a magyar gazdák, ezzel nagy lendületet kapott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődése. Az Agrárminisztérium fokozottan figyel a támogatások célba érésére és felhasználására, és többek között ennek is köszönhető, hogy a magyar agrárium termékei keresettek. Nagyon népszerűek az élelmiszeripari uniós támogatású pályázatok, ami azt jelzi, hogy magas a befektetések megtérülési értéke, és újra rangja van a magyar húsnak, zöldségnek, gyümölcsnek, bornak – írja a Pécsi Napilap internetes portálja. Magasabb feldolgozottságú élelmiszeripari termékek előállítása a cél, amivel a hazai kis- és középvállalatok, és a gazdák jövedelme növekedhet meg. Érdemes a minőségre koncentrálni, ezzel magasabb árat lehet elérni a piacon, és a kisebb családi gazdaság ebben helyzeti előnyre tehet szert.
Mezei Dávid, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára részletesebben is beszélt az uniós pénzből végrehajtott hazai fejlesztésekről:
50 milliárdos pályázat nyílik az élelmiszerfeldolgozó és borászati üzemek fejlesztésére
Korábban itt írtunk arról, hogy megjelent a “Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban” című (VP3-4.2.1-4.2.2-18 kódszámú) felhívás, amelynek keretösszege 50 milliárd forint. Két megjelölt területen többféle célra igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A pályázat a jövő év elején nyílik meg, hiszen jövő január másodikától lehet majd beadni a támogatási kérelmeket. A felhívás meghirdetésekor a támogatásokra rendelkezésre álló keretösszeg 50 milliárd forint volt. A kérelmek benyújtására 2019. január 2-től 2021. január 4-ig van lehetőség.
A cél az, hogy lehetőséget biztosítsanak a mezőgazdasági termelők, valamint a mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások számára olyan élelmiszer-feldolgozáshoz, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódó fejlesztések végrehajtására, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához, továbbá a saját, illetve az alkalmazotti foglalkoztatás fenntartásához. A Felhívás további célja az ágazati szereplők versenyképességének javítása a legkorszerűbb, innovatív technológiák megvalósításával.
Élelmiszer-feldolgozást támogató kérelemben egyéni beruházás esetén maximum 500 millió Ft, kollektív beruházás esetén maximum 1,5 millió Ft lehet a támogatás, míg borászati üzemek fejlesztése esetében maximum 200 millió Ft lehet a vissza nem térítendő támogatás.
A támogatás maximális mértéke a közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40 százaléka, az ország többi részén 50 százaléka.