8 milliárdos magyar laborfejlesztés jöhet az élelmiszeripar fejlesztésére

Az élelmiszeripar nyereségének növekedése több mint 50 százalékra tehető az elmúlt 5 évben az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint. Az élelmiszerágazatban látványos eredményeket főként a közepes és nagyvállalatok tudnak felmutatni. Számukat tekintve az egész szektoron belül 10 százalék alatti arányt képviselnek, ám tőlük származik a teljes belföldi árbevétel több mint 80 százaléka, valamint az exportárbevétel 90 százalékot meghaladó része. Továbbá ezek a vállalatok foglalkoztatják az ágazati dolgozók mintegy 75 százalékát – közölték. Az Agrárminisztérium anyagát szemléztük. “A magyar élelmiszeripar 2014-2020 között több, mint 360 milliárd forint támogatásban részesült, az agrártárca következő hétéves fejlesztési terve pedig megalapozza a szektor további innovációját – közölte […]

Tovább…

Megoldhatja a magyar élelmiszeripar legnagyobb gondjait a digitális fejlesztés – ehhez érkeznek támogatások is

A turisztika, az építőipar és a logisztika mellett az élelmiszeripart is a digitális forradalom előtt álló területnek nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára Debrecenben, a Modern Vállalkozások Programja Élelmiszeripar 4.0 nyitóelőadásában. Solymár Károly Balázs szerint ezek azok az ágazatok – különösen a kkv-k – , amelyek a digitalizáció területén még gyengén állnak, noha az elmúlt 2-3 évben “meglepő fejlődés következett be a digitális eszközök, alkalmazások terén”. […]

Tovább…

Nagy lehetőségek vannak a magyar csokoládégyártásban

Tavaly és tavalyelőtt 18 ezer tonna csokoládé készült Magyarországon, ennek csaknem harmada a külföldi piacokon talált gazdára. Egyre több a magas kakaótartalmú és a kézműves hazai termék, a magyarországi csokoládégyártás érzékelhetően a minőség irányába mozdult el. Lehet, hogy a csokiipar teszi lehetővé a magyarországi cukorgyártás újraélesztését? […]

Tovább…