Nem pazarol a magyar

Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 2007-2013-as időszakra. A támogatás összegének felét már ténylegesen ki is fizették és eddig összesen 220 ezer pályázó részesült az uniós forrásból. A még le nem kötött, ki nem fizetett támogatások kifizetésére pedig további két és fél év áll majd rendelkezésre. A régiókat tekintve a legtöbb nyertes pályázó észak-alföldi, itt a legtöbb pénz az állattartó telepekre jutott.

állattenyésztés
állattenyésztés

A következő, 2014-2020-as ciklusban is legalább ekkora összegre számíthat Magyarország, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára, V. Németh Zsolt elmondta, hogy az alábbi területek kapnak majd nagy hangsúlyt ebben az időszakban:

– állattenyésztés,
– vízgazdálkodás és az öntözés,
– nagy kézi munkaigényű ágazatok (pl: kertészet, népi hagyományőrzés, gyógynövény-termesztés),
– élelmiszeripar fejlesztése.

Emellett a zöldítésre is nagyobb figyelmet fordít majd az EU, a területalapú támogatásoknál a forrás 30%-át (~80 euró/ha) csak a zöldítési kritériumoknak megfelelő gazdálkodók kaphatják meg. Aki nem felel meg a követelményeknek, a kapható összeg 70%-ához juthat csak hozzá. A zöldítés összetevői:

  • termény-diverzifikáció
  • ökológiai célterületek kijelölése
  • állandó legelő fenntartása.

Szükség is van a folyamatos fejlődésre, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint ugyanis a magyar húzóágazatok egyike a mezőgazdaság lesz. Továbbá taglalta, hogy a keleti államokkal és a négy visegrádi országgal fontos lenne az együttműködés. Utóbbi már csak az EU-n belüli érdekérvényesítés szempontjából sem elhanyagolható tényező.

Múlt héten írtunk a várható új vízgazdálkodási stratégiáról, de ez sajnos egyelőre a jövő zenéje. Szomorú statisztikák látnak napvilágot, és mindenki tudja, hogy az augusztusi eső nagyon későn érkezett. Július közepéig még kedvező volt a legtöbb szántóföldi növény számára a csapadékmennyiség, ezért mindösszesen 420 termelő (220 hektárra) igényelt öntözéshez vízjogi engedélyt; és a 2012-ben bevezetett könnyített feltételekkel igényelhető egynyári öntözéshez pedig csak 10 termelő (360 hektárra). Az okok érthetőek, a hektáronkénti mintegy 100.000 Ft-os üzemeltetési és egyéb költségek, illetve a földekig való öntözővíz eljuttatása miatt a legtöbb termék ára már nem fedezi ezeket a ráfordított összegeket.

bodza
bodza

Már a jövő héten megkezdődhet a magas antioxidáns tartalmú, és a piacon igencsak keresett magyar bodza nagy mennyiségű feldolgozása, melynek a levét szinte mindegyik európai országba exportáljuk. Az almatermelők kevésbé lelkesek, továbbra is a mennyiség- és méretbeli problémákra panaszkodnak, attól viszont nem kell tartani, hogy a hazai piac igényeit ne fedezné teljes mértékben a terméshozam.

Több mint 500 tonna bodza és több száz mázsa alma is eladó a Magro.hu piactéren. Emellett már borszőlőt és homoktövist is lehet kapni a többi zöldség- és gyümölcsféle között.

Előrejelzések szerint a húsipar szenvedi meg a leginkább az e-útdíjat. A levágásra szánt állatok szállítását azért érinti kellemetlenül, mivel a takarmány, növendékállat, és vágóállat többszörös szállítást jelent, így pedig az útdíj többszöröse terheli a költségeket. A húst összehasonlítva például az elektronikai cikkekkel, amelyek súlyra könnyebbek, mégis magasabb értéket képvisel belőlük 1 kg, mint 1 kg hús, így az útdíj arányaiban nagyobb mértékben terheli a húsipart.

A legkedvezőbb üzletek megkötéséhez használja a Magro.hu piacterét, válogasson a több száz élő állat és a több mint 200.000 kg-nyi vágásra szánt állat közül ide kattintva! Pár napja már szamár ajánlat is található a piactéren.

Nem kell aggódni az idei gabonatermést illetően, az egész EU-ban, és Magyarországon is meghaladja a tavalyi szintet a terméshozam. Hazánk, Bulgáriához hasonló mennyiséget, közel 5 millió tonnát takarított be. A kukorica és a napraforgó terméshozama nagy szóródást mutat, lesz, ahol egy hektárról 2 tonnát, valahol 8-at is betakaríthatnak majd. A Magro.hu-n az eladási és vételi ajánlatok alapján jelenleg a kukorica átlagára 46 901 Ft/t, a búzáé 45 471 Ft/t, a napraforgóé 127 962 Ft/t.

Szakértőnk írása, a 35. heti gabonapiaci információnk hamarosan olvasható blogunkon.

Több mint száz élő gabona ajánlatunk, és olaj- és ipari növény ajánlatunk mellett több ezer darab bála ajánlat található a takarmánynövény kategóriában. A 35. héttől kezdve pedig már erdőt is lehet vásárolni a piactéren az Egyéb kategóriában.

A legfrissebb ajánlatokért keresse fel a Magro.hu-t, és győzödjön meg a saját szemével!

 

Forrás: hirado.hu, orientpress.hu, teol.hu, MTI, gazdasagiradio.hu, vg.hu, haon.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...