Más kerül terítékre?

Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesztesei is. Nincs ez máshogy idén sem.

Kezdjük a jó hírekkel

Az őszi árpa betakarításával szinte mindenhol végeztek. A termésátlag jobb lett a tavalyinál, van ahol 6 t hektáronként.

A búzatáblákon is elindultak a kombájnok és bár térségenként eltérőek a számok, egyértelműen több a termés, mint tavaly.

Ami már kevésbé szívderítő, hogy az eddig learatott gabonák minőségét van, ahol a szakemberek gyengébbnek ítélik az egy évvel korábbinál. Így érdemes folyamatosan figyelni az árakat, tájékozódjon piacterünkön.

Az elmúlt héten közel 8000 t gabonát kerestek, és 15.000 t-át kínáltak eladásra.

Kukoricából a legmagasabb vételi ár 53.000 Ft/t, a legalacsonyabb eladási ár 50.000 Ft/t volt.

A búza ára stabil a Magron, 43.000 Ft/t-ért kínálják és keresik.

Érdekesség a sörárpa, amiből 3000 t-ra van igény 50.000 Ft-os áron.

Szintén jól halad a repce aratása, BAZ megyében a hektáronkénti átlag hozam elérte a 3 tonnát.

Az is jó hír, hogy a piactéren a 4800 t kereslet mellett most már 3200 t-t kínálnak is, így a Magron akár 108.000 Ft/t áron hozzá lehet jutni a repcéhez.

Takarmánynövényekből is 350 bálával bővült a kínálat a héten. Kis bála 500 Ft-tól, a nagyok 2500 Ft-tól vásárolhatók meg.

Nagyon jó áron, 17 Ft-tól kapható a hazai tojás, összesen 40.000 db.

A piactéren a zöldségek közül fokhagymát, étkezési és ipari uborkát lehet vásárolni.

Gyümölcsökből szintén ipari minőségű, cefre alapanyagnak való meggyet kínálnak 130.000 Ft/t-ért. A múlt héten még csak vártuk, most már megérkezett a barack is, kajsziból 900 t, az őszibarackból pedig 5 t vár gazdára.

Az idény legnagyobb vesztese a zöldborsó, melyből a termés megdöntötte az 50 éves negatív rekordot. Ez amellett, hogy óriási kiesés az evvel foglalkozó gazdáknak, komoly fejtörést okoz a konzerv és hűtőiparnak is.

Bár a szakemberek szerint, a belföldi piacon nem lesz hiány, inkább exportra jut majd kevesebb a borsóból.

S ha mégsem lesz igazuk, mit tudunk tenni?

Változtatunk a szokásainkon, és a rizi-bizi helyett kukoricás rizs kerül a terítékre. Mert tengeriből az előrejelzések szerint lesz bőven.

Nézze meg az aktuális ajánlatokat a piactéren!

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon továbbra is erős eladói nyomás uralkodik. A gazdák igyekeznek túladni a tavalyi készleteken. Az intenzív verseny ellenére az árak esése a 2...
Eladó termőföldek listája Nagyon sok hír szólt az utóbbi időben a termőföldről, leginkább a földtörvény kapcsán. Mégis kevesen tudnak róla, hogy létezik egy, az eladó területek...