Heti agrárhír-összefoglaló

Ízelítő az elmúlt hét híreiből: Prémium termékekkel vonulunk az orosz piacra, elindult a területalapú támogatások 50%-os előleg kifizetése, beletörődés érződik a gabonapiacon, kampány indult az alma népszerűsítésre, valamint újabb pályázati lehetőségek nyílnak a mezőgazdaságban érdekeltek számára.

Arany Ősz élelmiszeripari-kiállítás
Arany Ősz élelmiszeripari-kiállítás

Fazekas Sándor szerint 3-4 éven belül 15-20%-kal nőhet az orosz agrárexportunk, ezen belül is a prémium kategóriás magyar borokkal, konzervekkel, vetőmagokkal, szarvasmarha-tenyészállatokkal, állattartó telepekkel, illetve a kecsketartási tapasztalatokkal.
A héten megkezdődött a földalapú támogatások első részletének utalása, a második részletének kifizetésére 2014. június 30-ig kell várnia a támogatásra jogosultaknak. A Napi Gazdaság szerint idén a földet művelő magánszemélyek és gazdasági társaságok rekordösszegre számíthatnak. További jó hír, hogy még idén újabb élelmiszeripari és állattenyésztési technológiához kapcsolódó pályázatok nyílnak, emellett telephelyfejlesztésre is jut 15 milliárd Ft.
Azoknak, akik szeretnék tisztázni a GMO-król hallottakat, vagy érdeklődnek az egészségügyi, környezeti, társadalmi vagy éppen gazdasági vonatkozásai iránt, a VM online ismeretterjesztőjét az interaktív GMO-térképet ajánljuk.

Beletörődés érződik a gabonapiacon, az elmúlt hetek alacsony felvásárlási árai kellőképp elkeserítették a legtöbb gazdát, míg a felvásárlók és a raktárkapacitást kiadók nagyobb lelkesedéssel kezdték az októbert. A Magro.hu mezőgazdasági piactéren a múlt héttel szemben már nem a kukorica ajánlatok az egyeduralkodók, bár így is több mint 15.000 tonnányi eladási és vételi ajánlatot töltöttek fel a gabonafélékhez, ahová újra kerültek fel búza, takarmány árpa, tritikálé és rozs ajánlatok. Az árak azonban változatlanok. Legújabb, 42. heti gabonapiaci információkért térjen vissza hétfőn, hasznos információkért pedig olvassa rendszeresen MagroBlogunkat! Olaj- és ipari növényeink újabb, több mint 16.000 tonnányi eladási és vételi ajánlattal bővült az elmúlt 7 napban, a napraforgó, repce és a szójabab ajánlatokat megtalálja a piactér kínálatában.

A német szupercsirke - kurir.hu
A német szupercsirke – kurir.hu

Németországban szupercsirkét tenyésztettek, mely nemcsak tojást tojik, de kellő hússal is rendelkezik. Bár egyelőre a profitkilátásokat tekintve nem szuper az eredmény; a tyúkok viszonylag kevés tojást tojnak, a kakasoknak pedig több tápra van szükségük, hogy elérjék a vágósúlyt, mint a hagyományos fajtáknak. Amíg nem jön el a tökéletes szupercsirkék kora, töltse fel baromfi ajánlatát piacterünkre. A Magro-n jelenleg a nagyobb testű állatok, mint a szarvasmarha, sertés, és és a különféle, több ezer kg-nyi vágóállatok vannak túlsúlyban.

Békésben száz hektár paradicsom bánta a fagyot, bár a környező megyékből érkező paradicsomszedő munkásokkal sikerült minimalizálni a kárt. Ez alatt az alma és a gomba népszerűsítése van terítéken a VM asztalán. Az alma promóciós kampánytól 20%-os fogyasztásnövekedést remélnek, azaz a mostani évenkénti 15 kg/fő-ről 18 kg/fő-re emelnék az arányt. A gomba esetében a termelési kapacitás emelése a cél, a mostani évi 25.000 t-ról 50.000 t-ra, melyet gombatermesztő farmok, gombakomposzt-előállító és hőkezelő egységek, és konzervfeldolgozók létesítése eredményezhetne. Emellett 20 milliárd Ft pluszbevétel elérése a cél évenként a 2014-2020-as időszakban.

Magro.hu - zöldség-gyümölcs
Magro.hu – zöldség-gyümölcs

A Magro.hu-n az alma ajánlatok száma nem csökkent, a múlt hét óta több mint 2000 mázsányi ajánlattal bővültek zöldség-gyümölcseink. Ezen belül újabb 40 mázsa szőlő, 90 mázsa fokhagyma, közel 2000 mázsa burgonya és 320 mázsányi káposzta ajánlat is feltöltésre került piacterünkre, és már gesztenye is kapható.

A közeledő fagy lassan véget vet a facsemeték és szaporítóanyagok, palánták szezonjának, jelenlegi ajánlatainkat megtalálja a Magro-n, vagy töltse fel ingyen saját ajánlatát! Egyéb ajánlataink között már fahéjas alma és fahéjas szilva lekvárokkal, baromfi tartástechnológiával és újabb napraforgó étolaj ajánlatokkal is találkozhat. Takarmánynövényeink, fűtési szezon előtt még kellő mennyiségben eladásra kínált báláink között összesen már 90 tonna zsákos korpa is kapható.

Magrozzon Ön is minden nap, éljen az online kereskedés előnyeivel, ismerjen meg újabb üzleti partnereket, érje el a legjobb árakat! Regisztráljon ingyen, töltse fel ajánlatait, legyen az eladási vagy vételi, korlátlan számban szintén ingyen, és válasszon előfizetési csomagot, hogy fel tudja venni a kapcsolatot leendő üzleti partnerekkel. Az oldal használata egyszerű, ha mégis elakadna, keresse ügyfélszolgálatunkat, szívesen segítünk!

 

Forrás: Napi Gazdaság, agrárhírek.hu, kurir.hu, kapos.hu, MTI, Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyate... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal88/2013 (V.30.) számúKÖZLEMÉNYEA 2013-as támogatási évi termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás igényl...
Június 17-től lehet LEADER támogatási kérelmeket b... Megjelent az EMVA-ból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről sz...
Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Egy évesek lettünk! Nézze meg köszöntő videónkat!... Örömmel és büszkén tudatjuk, hogy egy évesek lettünk! :-) Eseménydús volt ez a 12 hónap. Sokat dolgoztunk a Magro.hu-n azért, hogy Önök egyre jobb sz...