Új magyar eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

Olyan módszereket fejlesztettek ki Magyarországon, amelyekkel a vírusfertőzött burgonya-alapanyagokból nagy hatékonysággal lehet vírusmentes szaporítóanyagot előállítani. A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetének Biotechnológiai Laboratóriuma komoly eredményt ért el: a fejlesztésekkel csaknem 90 százalékos vírusmentességet tudnak elérni M vírus, illetve közel 70 százalékos hatékonyságot S vírus fertőzöttség esetén. […]

Tovább…

Módszertani fejlesztések a GOSZ-VSZT búza- és kukorica fajtakísérleteiben

Az őszi búza és a kukorica fajtakísérletek idei módszertani változtatásainak az a célja, hogy a gazdálkodók a termelés kiinduló pontját képező fajtaválasztásban pontosabb és részletesebb adatokat kaphassanak az egyes fajtákról. A búza- és kukorica fajtakísérletek során új vizsgálatokkal több adatot tudnak meg a kutatók. […]

Tovább…

A lehetséges mértékben keveset, és csak a szükséges mértékben sokat!

Az alapművelés feladata a művelési rendszeren belül, hogy a termesztendő növény igényének megfelelően biztosítsa a talaj adott mélységig lazult állapotát. Mélysége alapvetően függ a soron következő növény igényétől és a talaj állapotától. A legtöbb kultúra szá­mára a 22-­25 cm, míg a kapások és a repce számára a 30­-35 cm mélységű lazultság felel meg. Ebben a talajszelvényben a talaj nem tartalmazhat tömör talpat, ami akadályozná a víz le­- és felfelé irányuló mozgását, vagy a gyökerek fejlő­dését. […]

Tovább…