Figyelmeztet a Hivatal: veszélyesek lehetnek a gyorsfagyasztott zöldségek

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a fogyasztók, a közétkeztetők és a vendéglátók figyelmét, hogy az Európai Unió öt tagállamát érintő Listeria monocytogenes járvány egyik lehetséges forrása a gyorsfagyasztott kukorica. A hatóság a fertőzésveszély megszüntetése érdekében figyelmeztet, hogy a gyorsfagyasztott zöldségek elfogyasztása minden esetben alapos hőkezelést követően történjen. […]

Tovább…

A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a levélen keresztül történő tápanyagpótlás?

A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroelemek kismértékű hiánya szemmel látható tüneteket nem okoz, ennek ellenére 10-30% terméskiesést eredményezhet. A növényekben, kis mennyiségben jelen lévő fémek jellemzően lassan mozognak, ezért az intenzív növekedés időszakában a fiatal hajtásokon jelentkezhetnek a hiánytünetek, a lombtrágya kijuttatását ezekhez az időszakokhoz kell igazítanunk. […]

Tovább…

Tolnában is virágzik a repce, és már a földben van a kukorica és a napraforgó

Sok helyen már be is fejezték a napraforgó és a kukorica vetését Tolna megyében, sőt, arra is van példa, hogy a napraforgó kibújt a földből. Meleg az idő, elég nedves a föld, így pár nap is elég hozzá, hogy a földbe vetett mag életre keljen. Virágzik a repce is, bár kevésbé bokrosodott a növény, mint az várható volt. […]

Tovább…

A lombtrágyák és a biostimulátorok robbantottak a növényvédő szerek piacán

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet statisztika jelentése szerint megkedvelték a gazdák igénye nőtt a a lombtrágyák, a növénykondícionálók és a biológiai készítmények iránt. Ezek fogytak tavaly a legnagyobb mennyiségben, miközben értékben még mindig a legkisebb részt képviselik a növényvédő szerek piacán. […]

Tovább…