Kevés az új antibiotikum – a fejlesztés nem tart lépést a rezisztenciával

A szakértők attól tartanak, hogy 2050-re többen halnak majd meg az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok okozta fertőzésben, mint rákban. A hazai helyzet állattenyésztésbéli aspektusairól Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár, országos főállatorvos nyilatkozott.
Az interneten rákeresve mindenütt azt olvasni, hogy az antimikrobiális rezisztenciát (AMR) a globális egészséget fenyegető legfontosabb biztonsági fenyegetésnek tartják a hozzáértők. A WHO előrejelzése szerint 2050-re – ha nem sikerül hatékonyan beavatkozni – évente 10 millió haláleset és 100 billió dollár gazdasági veszteség írható majd a számlájára. De a jelenlegi uniós halálesetek száma is ijesztő… […]

Tovább…

Gazdálkodás az adatvagyonnal: kié és hogyan használható a termelők által szolgáltatott információ?

Egyre többen akarják az adatainkat, és egyre több visszaélésveszély van: itt jön be az állam fogyasztóvédelmi vagy szuverenitásvédelmi szerepe – mondta Gál András Levente, a Nemzet Adatvagyon Ügynökség vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. A Digitális Jólét Program szakmai vezetője beszélt a digitális termelői piac adta lehetőségekről, az adatvagyon hasznosításáról, és a Digitális Agrár Stratégia megvalósításáról is. […]

Tovább…

Sokan nem értik, miért tragikus a balatoni nádirtás

Egyre több az illegális bejáró a Balatonhoz a nádasokon keresztül, aminek katasztrofális következményei is lehetnek. A nádasok végzik a tó öntisztításának nagy részét, csökkenésük, eltűnésük hatására nagy baj lehet. A Balaton iszapjában sok a foszfor, ami az algásodás legfőbb oka. A tó öntisztulási képessége akkor működik jól, ha van elég és megfelelő minőségű part menti nádas, valamint elég beépítetlen, természetes partszakasz, ahol kivetheti a víz az uszadékot. […]

Tovább…

Jön az utánpótlás: óriási a növekedés az agrárképzésekre jelentkezők számában

A felsőoktatási ponthatárok alapján idén ősszel 24 százalékkal több új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavalyi évben 2616 fő nyert felvételt a jogelőd intézmények valamelyikébe, idén 3244 fő érte el a ponthatárokat. Az agrárképzések népszerűségének egyértelmű növekedését jelzi, hogy a kaposvári agrár- és környezettudományi képzéseken több mint duplájával, 110 százalékkal több fiatal kezdheti meg tanulmányait, mint tavaly, de 12 százalékos növekedés látható a gödöllői mezőgazdasági és környezettudományi szakokra felvettek tekintetében is. […]

Tovább…

Jöhet akármekkora özönvíz – továbbra is az aszály miatt fáj a gazdák feje

Július közepe óta szinte minden európai országban, így itthon is az özönvízszerű esőzésekről, árvizekről szóltak-szólnak a hírek. Vélhetően csak a gazdálkodók beszélnek még mindig az aszályról, ők viszont meglehetősen sokat. Az utóbbi időszakban a rengeteg víz hátráltatja a szántóföldi munkákat. A kombájnok sok helyen napokig állnak, annyira felázik egy-egy felhőszakadás után a talaj.
Másutt a nagy pára- és harmatképződés miatt nem lehet indítani a betakarítást. Holott jó lenne minél előbb behordani a földekről a termést, mert sok szem kipereghet a kalászosokból, repcéből, facéliából egyaránt – arról nem is beszélve, hogy egy-egy eső jelentősen rontja az egyébként sem túl rózsás helyzetű kenyérnek való minőségét. […]

Tovább…

Hogyan legalizálhatók az engedély nélküli kutak?

A nyári kánikulában újra felértékelődött az ásott és a fúrt kutak szerepe. Az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak a vízgazdálkodásról szóló törvény 29. § (7) bekezdésének 2021. január 1-jétől hatályos módosításával meghosszabbított határidőig, 2023. december 31-éig kell kérelmezniük a tulajdonukban álló kút fennmaradási engedélyezési eljárását. Amennyiben a tulajdonos a fenti határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. […]

Tovább…

Szorgalmas, „élő fűnyírók” a juhok – jobbak, mint a kecskék

Egy osztrák napelemfarm egy csapat juhot „alkalmazott” területének kaszálásához. A 12 hektáros földterületen 90 állatot legeltetnek, a szorgalmas, élő fűnyírók eközben természetes trágyát is hagynak maguk mögött.
A juhok igen jól érzik magukat a szolárpanelek alatt, amelyek a szokásosnál magasabban vannak a talajtól, tökéletes árnyékot nyújtva a naptól, védve őket az esőtől. […]

Tovább…

Van olyan élelmiszer, amelyik jelzi, hogy mérgező – az igazi veszélyt a többi jelenti

Feldolgozási, tárolási, vagy egyéb problémák miatt könnyen mérgezővé válhatnak egyes élelmiszereink. Ezek a változások jobb esetben látszanak, rosszabb esetben nem… Amennyiben egy élelmiszeren penész jelenik meg, állaga, szaga megváltozik, az jelzi a fogyasztónak, hogy ezt már inkább ne egye meg.
Sajnos nem mindig ennyire egyértelmű a helyzet, mert az otthon tárolt élelmiszereinkben lejátszódó – számunkra negatív – folyamatoknak nem mindig vannak látható, szagolható, ízlelhető jelei. […]

Tovább…