Egyszerűbben árulhatják termékeiket a kistermelők

Egy idei jogszabályváltozásnak köszönhetően rugalmasabb rendszerben adhatják el saját termékeiket a kistermelők, mert szinte minden alapanyag feldolgozásával előállított termék értékesíthető a rövid élelmiszerláncban. Ráadásul már nem csak a termelő, de közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja is értékesítheti ezeket az árukat. A családi gazdaságoknak nagy segítséget jelenthet, hogy az alapításukról szóló szerződés benyújtására a veszélyhelyzet végéig van lehetőség.

A kistermelők, őstermelők közvetlen értékesítési lehetőségeinek szélesítése azért is fontos, mert a Covid-19-járvány felerősítette a helyi és kézművestermékek iránti keresletet – írta a Magyar Nemzet. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a termelői tevékenység mellett kiegészítő tevékenységet is lehessen folytatni. A termelők az úgynevezett rövid élelmiszerlánc-csoportok tagjaként tovább bővíthetik értékesítési lehetőségeiket. A januártól életbe léptetett, a családi gazdaságok működését megújító törvény szerint eredetileg június 30-ig kellett eleget tenni az őstermelők családi gazdaságának alapításával kapcsolatos nyilvántartási kötelezettségnek, ám az enyhítés következtében a veszélyhelyzet végéig nyújthatják be az alapítói szerződést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához.

Egyszerűbben árulhatják termékeiket a kistermelők egy jogszabálymódosítás következtében - Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna
Egyszerűbben árulhatják termékeiket a kistermelők egy jogszabálymódosítás következtében – Fotó: Magro.hu, CSZS, Bábolna

A 2021. május 22-én hatályba lépett jogszabálymódosítás révén a kistermelői értékesítés szabályozása több szempontból is rugalmasabbá vált – írta a NAK. Egyrészt a módosító rendelet feloldotta a kistermelői értékesítés területi korlátozását szinte minden, a kistermelő által termesztett alaptermékből előállított élelmiszer vonatkozásában, érvényes FELIR azonosító megléte esetén. 

Területi korláthoz kötött kivételként egyedül a tőkehús és a baromfin kívüli egyéb szárnyasok húsa maradt meg. 

Másrészt ugyanennek a rendeletnek köszönhetően lehetővé vált, hogy a kistermelő közeli hozzátartozója és alkalmazottja is részt vehessen a termelési, értékesítési folyamatokban. Mindezek a változások, a családi gazdaságokat szabályozó új törvény előremutató intézkedéseivel (pl. kiegészítő tevékenység végzésének lehetősége) kiegészülve a már stabil mennyiségű és minőségű termékkínálat előállítására képes kistermelőknek további növekedésre adnak lehetőséget – írták.

Rövid ellátási láncok és ötletek

A NAK szerint a növekedési potenciál kiaknázása érdekében érdemes rövid élelmiszerlánc (REL) csoportok tagjaként bővíteni a közvetlen értékesítési csatornákat, amennyire a kapacitások engedik ilyen értelemben is többlábon állni. A REL együttműködéseknek sok formája van, így mindenki megtalálhatja az igényei szerint a legmegfelelőbbet. A különbözőségek ellenére minden formában közös az a pozitívum, hogy a termelő és fogyasztó közé -a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben- csak egy közvetítő ékelődik be. Így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni. Ráadásul az elmúlt, pandémiás időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a REL együttműködések a nagyfokú vevői hűségnek köszönhetően válságállóak és ügyes szervező segítségével fejlődőképesek. 

Vásárlóközösségek

A termelői piacok mellett a REL együttműködések ismertebb formája a vásárlóközösség, melyben a fogyasztók egy online platform segítségével előre leadott rendelésüket, fix időben és átvevőponton tudják átvenni. A dobozrendszer esetében a fogyasztók egy termelővel szerződnek le egy teljes szezonra, idényjellegű termékeinek felvásárlásra. Ezen kívül működnek még a termelői boltok, illetve polcok (melyeket akár automata is helyettesíthet), és a mozgóboltok is. Mindegyik, eddig felsorolt formánál kulcsszerepe van a kényelmi szolgáltatásoknak, a könnyen kezelhető digitális platformnak, a gyors átadás, házhoz szállítás megszervezésének. Azonban legalább ilyen fontos a rendszeres személyes találkozási alkalmak biztosítása is, mert ez megalapozza a termelő és vevő elköteleződését. 

Vendéglátás és élmények

A REL-ek másik nagy csoportja az élménygyűjtéshez, a vendéglátáshoz köthető. Jól bevált formája a falusi vendégasztal szolgáltatás, amikor a kistermelő saját termékeit (szükség szerint kiegészítve más kistermelő termékeivel) felhasználva látja vendégül fogyasztóit. A másik, a fogyasztói tudatosság megerősödésével mind nagyobb teret nyerő forma, a vendéglátóhelyekhez történő beszállítás (ideértve a közétkeztetéstől kezdve a szezonális alapanyagokra specializálódott éttermekig sokféle típusú vendéglátóipari egységet). Ennek magas minőségi és logisztikai követelményei vannak, ezért komoly felkészülést igényel a termelők részéről. Ebbe a csoportba tartozik még -a helyi adottságok szerint formálódó témautak és nyitott gazdaságok hálózata. Ezen REL típusnál a gazdaságok hálózatba szerveződve előre meghatározott időpontban (lehetőségeikhez mérten akár kísérő programokkal tarkítva) megnyitják gazdaságukat az érdeklődők előtt. A vendéglátáshoz köthető REL formáknál szintén kulcsszerepe van a személyes kapcsolatnak, de ezen túl professzionális termékmarketing („brandépítés”) is elengedhetetlen hozzá.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kistermelő szeretne lenni? Itt tájékozódhat Ki is az a kistermelő és milyen szabályok vonatkoznak rá? Milyen tevékenységet végezhet és hogyan adhatja el a termékeit? Cikkünkben összefoglaltuk a ...
A kistermelők is közvetlenül beszállíthatnak az Au... A gyökérzöldség- és hagymatermelők részére tartott szakmai fórumot az Auchan és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áruházlánc kiskunlacházi csomagol...
Nyáron jön a pályázat: 5,5 milliárd forint értékbe... Kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit javítja egy 5,5 milliárd forint keretösszegű, a nyáron megjelenő pályázattal az Agrárminisztérium....
A rövid ellátási láncok oldhatják meg, hogy nőjön ... Felértékelődött a helyi élelmiszerek fogyasztása a koronavírus-járvány hatásai miatt a kitörés óta eltelt évben. Vajon az emberek szívesebben vásárol...