Merre tovább kalászosok?

A Fitohorm új levéltrágyacsomagja segíthet a kalászosoknak a túlélésben, a kondíciójavításban és a minőségi mutatók javításában egyaránt. Tartalmaz káliumot, ként, nitrogént, magnéziumot és egy kis rezet, mindent amire a közelgő kalászvédelem során szükség lehet és kémiailag is összefértek. A Sikér-csomag két termékből áll: Turbó Nitrogénből 6l/ha dózisban és Turbó Káliumból 2l/ha dózisban. […]

Tovább…

Miért kell több kén, ha aszály van/lesz?

Állományba, ha folyékony nitrogént juttatunk ki, mindig magas kéntartalmú keveréket használjunk. Erre kimondottan alkalmas az ammónium-tioszulfát mikroelemes változata (Profi S35 család). Ha pedig lombtrágyázunk, az első kezelés elemi kénes termékkel történjen. Ilyen magas kéntartalmú termékek a Profi S80 és a Magma család. […]

Tovább…

Kénes kérdés

A kén kulcsfontosságú élettani szerepe nem újdonság: kéntartalmú aminosavak építőeleme; peptidek, fehérjék és lipidek alkotórésze. Azonban a fehérjebontó enzimek aktiválása, a koenzim-A és a glutaminok felépítésével kapcsolatos fontossága már kevéssé ismeretes. De a kén többek között hatással van még a biotin szintézisén keresztül a növekedésre, a protoplazma felépítésén keresztül pedig a növények fagytűrő képességére is. De hogyan is viselkedik a kén a talajban és milyen további szerepet tölt be a növényi fejlődésben? […]

Tovább…

Kén és szulfát az étrendben: ok az aggodalomra?

A kéntartalmú vegyületek a sertések számára nélkülözhetetlen elemek. Azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot a kénforrások túlzott mértékű használata a takarmányban, mivel a szulfátok szubsztrátként szolgálhatnak a szulfátredukáló baktériumok fokozott kénhidrogén-termeléséhez, ami hatással lehet a bélrendszer egészségére és a szennyvíz összetételére is.
A francia takarmány-adatbázis alapján a nyers takarmányok teljes kéntartalma 0,5 g/kg-nál kevesebbtől 10 g/kg-ig terjedhet. Ezek a különböző kénértékek magának az anyagnak az összetételétől, de a származásától és/vagy feldolgozásától is függenek. A teljes gabonafélék (búza, kukorica) kéntartalma viszonylag alacsony, általában 1,3 g/kg közelében van. A gabonafélékből készült takarmányok, például a kukoricaglutén-liszt kéntartalma azonban meghaladhatja a 10 g/kg-ot. […]

Tovább…