Az egyre rövidebb szállítási idővel, a fejlettebb termesztő-berendezések elterjedésével ma már nem csak a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk. A fogyasztói szokások változásával pedig a zöldségfogyasztási szokások is átalakultak. Hogyan tud reagálni ezekre a változásokra a zöldségtermesztés?
Folyamatosan növekszik a zöldségtermesztés és a fogyasztás is. Míg 20 éve még nagyjából 650 millió tonnás volt a termelés ma ez elérte az 1100 millió tonnát. A mennyiség növekedését a népesség gyarapodása okozza, az értékben mért fejlődést viszont leginkább a fejlett világ fogyasztási, valamint életmódjának szokásai alakítják. A témáról az Agrárszektor számolt be bővebben.
A zöldségtermesztés mellett 4 komoly jelenség szól:
1. Növekszik a friss zöldségek piaca
A megtermelt zöldségek legnagyobb részét frissen és egészben értékesítik. Ez a piac még mindig növekedésben van, ám az Európai Unióra ez a megállapítás nem teljesen igaz. Mennyiségben ugyanis már nem bővül, de értékben továbbra is növekedik. A növekvő mennyiségi igényt leginkább Ázsia és a Közel-Kelet támasztja.
2. Az ellenőrzött termelés elterjedése
A termesztő berendezésben történő zöldségtermesztés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ugyanis növekszik az igény az egész évben elérhető, jó minőségű, biztonságos és erőforrás-hatékony eljárásokkal előállított zöldségekre. Emiatt pedig jelentősen növekszik a kereslet üvegházak és más termesztő berendezések (például vertikális üzemek) létrehozására. Ezeknek a termesztő berendezéseknek a területét világszerte nagyjából 500 ezer hektárra becsülik, amiből 200 ezer hektár található Európában.
3. Egészséges termékek, zöldségcsipszek, salátamixek
Az olyan zöldségek iránt a legnagyobb a kereslet, amelyek a frissen tarthatóság mellett kényelmi tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ilyenek például az előre összeaprított saláta-alapanyagok és a zöldségcsipszek. Az egészséges életmódhoz köthető termékek is egyre népszerűbbek.
4. Organikusan előállított zöldségek – biogazdálkodás
Az organikus termesztésből származó zöldségek piaca is látványosan növekszik. A fejlett országokban az eladások aránya a friss zöldségeken belül ma már 10 százalékra tehető. A biológiai növényvédelem fejlődésével az ellenőrzött termelés is nagy lendületet adhat ennek a termesztési módozatnak.
+1 tényező, ami meghatározza a zöldségtermesztés piacát:
Új zöldségimportáló országok lépnek be a kereskedelembe. Ázsia a népességszám és az életszínvonal emelkedése, ezen keresztül a fogyasztás növekedése (India és Kína), a Közel-Kelet (Szaúd-Arábia) pedig a klímaváltozás és az állandó vízhiány miatt szorul komoly importra. A kereskedelmi korlátozások ellenére Oroszország frisszöldség-importja is felfutóban van.