4 dolog, amiért népszerűbb lesz a zöldségtermesztés

Az egyre rövidebb szállítási idővel, a fejlettebb termesztő-berendezések elterjedésével ma már nem csak a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk. A fogyasztói szokások változásával pedig a zöldségfogyasztási szokások is átalakultak. Hogyan tud reagálni ezekre a változásokra a zöldségtermesztés?

Folyamatosan növekszik a zöldségtermesztés és a fogyasztás is. Míg 20 éve még nagyjából 650 millió tonnás volt a termelés ma ez elérte az 1100 millió tonnát. A mennyiség növekedését a népesség gyarapodása okozza, az értékben mért fejlődést viszont leginkább a fejlett világ fogyasztási, valamint életmódjának szokásai alakítják. A témáról az Agrárszektor számolt be bővebben.

Egyre népszerűbb lehet a zöldségtermesztés, ennek 4 oka is van
Egyre népszerűbb lehet a zöldségtermesztés, ennek 4 oka is van

A zöldségtermesztés mellett 4 komoly jelenség szól:

1. Növekszik a friss zöldségek piaca

A megtermelt zöldségek legnagyobb részét frissen és egészben értékesítik. Ez a piac még mindig növekedésben van, ám az Európai Unióra ez a megállapítás nem teljesen igaz. Mennyiségben ugyanis már nem bővül, de értékben továbbra is növekedik. A növekvő mennyiségi igényt leginkább Ázsia és a Közel-Kelet támasztja.

2. Az ellenőrzött termelés elterjedése

A termesztő berendezésben történő zöldségtermesztés iránt egyre nagyobb az érdeklődés, ugyanis növekszik az igény az egész évben elérhető, jó minőségű, biztonságos és erőforrás-hatékony eljárásokkal előállított zöldségekre. Emiatt pedig jelentősen növekszik a kereslet üvegházak és más termesztő berendezések (például vertikális üzemek) létrehozására. Ezeknek a termesztő berendezéseknek a területét világszerte nagyjából 500 ezer hektárra becsülik, amiből 200 ezer hektár található Európában.

3. Egészséges termékek, zöldségcsipszek, salátamixek

Az olyan zöldségek iránt a legnagyobb a kereslet, amelyek a frissen tarthatóság mellett kényelmi tulajdonságokkal is rendelkeznek. Ilyenek például az előre összeaprított saláta-alapanyagok és a zöldségcsipszek. Az egészséges életmódhoz köthető termékek is egyre népszerűbbek.

4. Organikusan előállított zöldségek – biogazdálkodás

Az organikus termesztésből származó zöldségek piaca is látványosan növekszik. A fejlett országokban az eladások aránya a friss zöldségeken belül ma már 10 százalékra tehető. A biológiai növényvédelem fejlődésével az ellenőrzött termelés is nagy lendületet adhat ennek a termesztési módozatnak.

+1 tényező, ami meghatározza a zöldségtermesztés piacát:

Új zöldségimportáló országok lépnek be a kereskedelembe. Ázsia a népességszám és az életszínvonal emelkedése, ezen keresztül a fogyasztás növekedése (India és Kína), a Közel-Kelet (Szaúd-Arábia) pedig a klímaváltozás és az állandó vízhiány miatt szorul komoly importra. A kereskedelmi korlátozások ellenére Oroszország frisszöldség-importja is felfutóban van.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...