Roppant sokat kell még fejlődni a trágya tárolása és hasznosítása terén

A trágya kezeléséről még sok tanulnivaló van Romániában, ugyanakkor nagyon sok a tennivaló a környezetvédelem, különösen a talajvizek tisztaságának megőrzése, a trágya és a növényvédő szerek kezelése terén. Ezen a területen finanszírozott beavatkozásokat a Világbank. Ennek módjáról mondtak el többet a projekt lezárása alkalmából rendezett találkozón, Sepsiszentgyörgyön.  […]

Tovább…

DLG-ezüstérmet kapott az ECO-Duo Vario precíziós hígtrágyakijuttató rendszer

Az Agritechnica Innovációs Ezüstérmét olyan, már meglévő gép újítása kaphatja, amely jelentős javulást eredményez a funkcionalitásban és a folyamatban, csökkenti a munkaterhelést és/vagy javítja a munka minőségét. Az ECO-Duo Vario precíziós hígtrágyakijuttatási technológia éppen ilyen. A kihívás, hogy az egyre nagyobb hígtrágya-kijuttató szórókeretek munkaszélessége nehezíti a pontos trágyázást. […]

Tovább…

A komposztok és felhasználási lehetőségeik

Bár egyre népszerűbbé kezd válni a házikerti komposztálás, és a különböző, akár vásárolt komposztok tudatos használata, mégis érezhető némi bizonytalanság a fogalom körül. Mit nevezünk komposztnak, és milyen típusai vannak? Ezeket a kérdéseket tisztázza az ÖMKi szakmai anyaga. Találkozhatunk a zöldkomposzt, trágyakomposzt, gombakomposzt, sőt, a szennyvíziszap komposzt kifejezésekkel is. […]

Tovább…

Sörből és trágyából készítettek rovarirtószert a spanyolok

A keverék, amelyet spanyol kutatók mixeltek, képes kiirtani a talaj kártevőit, nem ártalmas a hasznos mikroorganizmusokra, és akár még a terméshozamot is növelheti. A rovarirtók nem csak a kártevőket, de az ökoszisztéma szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják. Egy új kutatás szerint két természetes alkotóelem, a sör-melléktermékek és trágya keveréke megoldhatná ezeket a kihívásokat. […]

Tovább…

Hogy tovább lehessen trágyázni: változhat a téli trágyázási tilalom

A NAK szorgalmazta, hogy a jelenleginél egy hónappal később, december 1-én kezdődjön a trágyázási tilalom. A jelenlegi szabályozás szerint hazánk termőterületének több mint kétharmadán tilos október 31. és február 15. között a trágyák használata, viszont a klímaváltozás miatt egyre többször tapasztalható enyhébb teleken a növények igénylik a tápanyagot. A téli trágyázási tilalom lerövidítése nem lenne kedvezőtlen hatású a környezetre. Az agrártárca – támogatva a kezdeményezést – indítványozza az Európai Uniónál a rendelet módosítását. […]

Tovább…

12 dolog, amit ne tegyen a komposztba, ha jót akar

Már Magyarországon is egyre elterjedtebb a komposztálás. Remek módja ez annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk a háztartási hulladék egy részéből. Azonban nem helyes válogatás nélkül mindent rádobálni a komposztdombra, mert vannak olyan dolgok, amelyek árthatnak neki. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai és a tiltólistája. Cikkünkből kiderül, mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba. […]

Tovább…

Szigorúbb trágyakezelési eljárásokat sürget az EU az állattartók számára

Nemzetközi egyezmények és az Európai Unió jogszabályai is arra kötelezik Magyarországot, hogy csökkentse a levegőbe jutó ammónia mennyiségét. A nemrég megjelent országos levegőterhelés-csökkentési programban a mezőgazdaságot érintő intézkedéseket részletezik, amelyeket 2020-2030 időszakra szükséges teljesíteni. Az anyagban leírtak szerint a mezőgazdaság szempontjából a legmeghatározóbb légszennyező anyagok: az ammónia, az illékony szerves vegyületek és a kis szemcseméretű szálló por. […]

Tovább…

Svédországban nem karanténnal, csirketrágyával védekeznek a koronavírus ellen

Nem hétköznapi módon akadályozza meg a svéd egyetemi város, Lund vezetése, hogy a közparkban ünnepeljenek az emberek. Svédországban ugyanis a Walpurgis-éj egy jeles nap, amelyet általában tűzrakással, és tánccal ünnepelnek országszerte az emberek. A város vezetősége pedig úgy határozott, hogy közel egy tonna csirketrágyát szór a központi park területére, hogy távol tartsa az ünnepelni vágyókat, ezzel is csökkentve a koronavírus terjedésének esélyét. […]

Tovább…