12 dolog, amit ne tegyen a komposztba, ha jót akar

Már Magyarországon is egyre elterjedtebb a komposztálás. Remek módja ez annak, hogy saját szerves trágyát készítsünk a háztartási hulladék egy részéből. Azonban nem helyes válogatás nélkül mindent rádobálni a komposztdombra, mert vannak olyan dolgok, amelyek árthatnak neki. Ennek a módszernek is megvannak a szabályai és a tiltólistája. Cikkünkből kiderül, mik azok, amelyek soha nem kerülhetnek bele a komposzthalomba.

A komposzt tiltólistáját a Kiskertblogger oldal gyűjtötte össze.

Nem mindenre vevő a komposzt: van, amit nem tehetünk bele, ha jó szerves trágyát szeretnénk létrehozni
Nem mindenre vevő a komposzt: van, amit nem tehetünk bele, ha jó szerves trágyát szeretnénk létrehozni

Ezeket ne rakjuk a komposztba:

Kenyérfélék

A sütemények, a torták, a különböző pékáruk, és a maradék tészta soha ne kerüljön a komposztba. Ezek az élelmiszerek vonzzák a kártevőket, a rovarokat és az egyéb állatokat. Abban az esetben, ha mégis belekerülnek a halomba, akkor mindenképpen mélyen temessük el őket, mert így nem vonzzák majd oda a nem kívánatos élőlényeket.

Sütőolaj

A sütőolaj lelassíthatja a komposztálási folyamatot és olyan illatot áraszt, amely az állatok figyelmét is felkeltheti, és odavonzza őket. Ráadásul a sütőolaj képes megváltoztatni a komposzt nedvességtartalmát is, amivel könnyedén tönkretehetjük a készülő szerves trágyánkat.

Fertőzött növényi részek, vagy peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények

A kártevők által fertőzött beteg növények vagy növényi részek tovább terjesztik a baktériumos, illetve gombás betegségeket. Sőt, a kártevők és a kórokozók még át is telelhetnek itt, így ezeket soha ne tegyük bele a komposztba. Ugyancsak tartsuk távol a halomtól a különböző peszticidekkel és herbicidekkel kezelt növények.

Erősen festett, színes papírok

A magazinok, a katalógusok, a régi névjegykártyák, a képeslapok, valamint a csomagolópapír se kerüljenek bele a komposztba. Egyrészt nem tudnak megfelelően lebomlani, másrészt tele vannak olyan vegyi és mérgező anyagokkal, amelyek a komposztáláskor felszabadulhatnak, és így súlyosan károsíthatják a növényeinket.

Fűrészpor

A fűrészpor ugyan komposztálható, de csak akkor tegyük bele a halomba, ha kezeletlen, vegyi anyagot nem tartalmazó fából származik. A kezelt fából készült fűrészpor használatát azonban mindenképpen kerüljük el.

Gyomok és gazok

A makacsul terjedő gazok inkább beborítják és ellepik a halmot, ahelyett, hogy lebomlanának, és segítenék a komposztálás folyamatát. Előfordulhat ugyanis, hogy a gyökereik megerednek, és a növények újra elterjednek a halomban. Továbbá, ha magok is belekeverednek a komposztba, akkor ezek újra csírázni fognak, ha bekerülnek a talajba.

Személyes higiéniai termékek

Emberi vérrel vagy egyéb higiéniai termékekkel szennyezett anyagok egészségi kockázatot jelenthetnek, ezért soha ne kerüljenek bele a komposztba. Ilyenek például az egészségügyi törlőkendők, a pelenkák, vagy a tamponok.

Dió

A dió egy olyan vegyületet állít elő, amely mindegyik részében megtalálható, és az erre érzékeny növényekre mérgező, így gátolja azok fejlődését. A juglon, amely a dióban található, természetes, ugyanakkor mérgező anyag. Ezért kerüljük a dió bármely részének felhasználását a komposztban. Korábban itt írtunk arról, hogy megtörhető a juglon átka, van élet és kertészet a diófa alatt is.

Emberi vagy állati ürülék

A húsevő állatok, – mint a kutya, vagy a macska – ürüléke kórokozókat és parazitákat tartalmazhat. Ráadásul fertőző betegségeket közvetíthet, ezért soha ne dobjuk őket a komposztládánkba. A növényevő állatok, mint a csirke, kecske, tehén, ló és nyúl trágyája ezzel szemben valóban hasznos a növények számára, ezért ezek nyugodtan belekerülhetnek a halomba.

Hústermékek

A maradék húsnak, az állati zsíroknak, és a csontoknak nem a komposztban van a helyük. Egyrészt lassan bomlanak le és nagyon büdösek, másrészt odavonzzák a kertünkbe a patkányokat, a macskákat, a kóbor kutyákat és a legyeket is.

Tejtermékek

A tejtermékek, mint a tej, a sajt, a joghurt, a tejszín és a vaj komposztálását is kerüljük el! Az ilyen élelmiszerek ugyanis szintén odavonzzák a rágcsálókat és a kártevőket, amelyek előszeretettel fogyasztják azokat.

Rizs

A főtt rizs az egyik legjobb táptalaj azon baktériumok számára, amelyek árthatnak a növényeinknek. A nyers rizs pedig sokak szerint vonzza a kullancsokat. Így a rizs soha, semmilyen formában ne kerüljön a komposztálás gyűjtőhelyére.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Trágyázzon Ön is vizelettel! Meglepően hangzik? Pedig igaz! Egy amerikai cég munkatársának fejéből pattant ki az ötlet, hogy az emberi vizeletet hasznosítsák a mezőgazdaságban, mi...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
FM: rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete... Rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete, miután a kormány megtárgyalta a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavasla...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...
Nitrátérzékeny területen gazdálkodókra vonatkozó e... A NAK kiadta a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyvet, ami részletezi a szabályokat, melyeket a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak figyelembe kell venniü...
Tápanyag utánpótlás elefánttrágyával! Európa nagyobb állatkertjeiben (Prága, Bécs) már régen rájöttek, mekkora üzlet az elefántok ürüléke: a folyamatosan termelődő, tápanyagokban rendkívül...