Szigorúbb trágyakezelési eljárásokat sürget az EU az állattartók számára

Nemzetközi egyezmények és az Európai Unió jogszabályai is arra kötelezik Magyarországot, hogy csökkentse a levegőbe jutó ammónia mennyiségét. A nemrég megjelent országos levegőterhelés-csökkentési programban a mezőgazdaságot érintő intézkedéseket részletezik, amelyeket 2020-2030 időszakra szükséges teljesíteni. Az anyagban leírtak szerint a mezőgazdaság szempontjából a legmeghatározóbb légszennyező anyagok: az ammónia, az illékony szerves vegyületek és a kis szemcseméretű szálló por.

A NAK anyaga foglalta össze, hogy a mezőgazdaságot érintően a legjelentősebb környezeti terheléssel az ammónia rendelkezik (a teljes ammónia-kibocsátás 90 százaléka), de a mezőgazdaságon kívül a tüzelésből, illetve a hulladékkezelésből, ipari tevékenységből és a közlekedésből is származik kisebb mennyiségű ammónia. Az alprogramban leírtak alapján „a rendszerváltást követő emisszió csökkenés oka a mezőgazdasági termelés jelentős csökkenése volt. Ebben az időszakban az állatállomány 30-40 százalékkal esett vissza. A műtrágya felhasználás is jelentősen csökkent. Aztán ez változott, mivel 2009 óta az ammónia-emisszió növekedés egyik fontos oka a műtrágyafelhasználás növekedése. A műtrágya nitrogéntartalmának növekedésén túl a felhasznált műtrágyák típusában (karbamid növekedése) bekövetkezett változások ugyancsak hozzájárulnak a kibocsátás növekedéséhez. A trágyakezelési eljárások tökéletesítésével is komoly eredményeket lehet elérni.

Szigorúbbak lesznek a trágyakezelési eljárások az Európai Unióban - képünk illusztráció
Szigorúbbak lesznek a trágyakezelési eljárások az Európai Unióban – képünk illusztráció

A jelenleg általános trágyakezelési eljárások kibocsátása

Az állattartás emisszióján az istállóban és a trágyatárolás során keletkező kibocsátást értik. Az állattartás során keletkező trágya kijuttatását pedig a szerves trágya-kijuttatás tartalmazza. A szervestrágyázásból származó emisszió 41 százaléka a szarvasmarha ágazatból, 28 százaléka a baromfitartásból, 25 százaléka pedig a sertéstartásból származik. A kijuttatott szerves trágya ammónia-kibocsátásának 70 százaléka szilárd trágyából ered, és 30 százaléka hígtrágya. Az ammónián túl a másik csökkenteni kívánt tényező a szálló por és finom szálló por emisszió. Azonban a mezőgazdasági kibocsátási leltár szerint ezen tényező a mezőgazdaságból eredően csekély, mindössze 1.4 százaléka a teljes PM 2,5 kibocsátásnak.

A program összességében megállapítja, hogy a magyar mezőgazdaság kibocsátása a rendszerváltás okozta társadalmi, gazdasági átrendeződés következtében jelentősen mérséklődött. A csökkenés az állattenyésztésnél nagyobb mértékben jelentkezett, mint a növénytermesztésnél. Mindezen megállapítások ellenére még van bőven feladat, melyek közül az alábbiakban sorolunk fel néhányat.

A jogszabályok vagy jogszabályi keretrendszerek azokat az intézkedéseket mutatják be, amelyek már jelenleg is kapcsolódnak az ammónia csökkentés és egyéb mezőgazdasági eredetű káros levegőszennyező anyag előfordulásának csökkentéséhez.

A hazai jogszabályok több évtizede fogalmaznak meg előírásokat a növénytermesztési és állattenyésztési technológiákra, valamint művelési módokra vonatkozóan:

  • A Kölcsönös Megfeleltetés (KM) rendszere alapvető előírásokat foglal magában a Közös Agrárpolitikában a környezetre, az éghajlatváltozásra, a földterület jó mezőgazdasági és környezeti állapotára, a közegészségügyre, az állategészségügyre, a növényegészségügyre és az állatjólétre vonatkozóan. A KM a fenntartható mezőgazdaság megteremtéséhez kíván hozzájárulni, méghozzá annak elérése révén, hogy a kedvezményezettek nagyobb mértékben tudatában legyenek annak, hogy az említett alapvető előírásokat be kell tartani. Ez nem csak a környezet védelme, hanem saját gazdaságosságuk érdekében is fontos lehet. Ide tartoznak a „Helyes mezőgazdasági és környezeti állapot (HMKÁ)” előírásai, valamint a Jogszabályban foglalt gazdálkodási követelmények, mint pl. a Nitrát és a Natura 2000 rendeletek.
  • A zöldítés a KAP reformjának eredményeként 2015-től került bevezetésre a 10/2015. (III. 13.) FM rendelet keretében. Elsődleges célja, hogy a mezőgazdasági tevékenységet végzők egyre nagyobb mértékben járuljanak hozzá a mezőgazdaság alapját is képező környezet és természeti erőforrások megőrzéséhez.
  • Az állatjóléti támogatási programok célja, hogy a hazai és uniós állatjóléti követelményeken túlmutató nemzeti jogszabályokban meghatározott kötelezettségvállalásokat teljesítő állattartók többletköltségei kompenzálásra kerüljenek. A 2007 óta elérhető baromfi és sertés jóléti támogatás célja, hogy támogatásban részesüljenek azon gazdálkodók, akik vállalják az előírásokon túlmutató állatjóléti feltételek biztosítását.
  • A Közös Agrárpolitika (KAP) Vidékfejlesztési Program (VP) keretében nyújtott korszerűsítési, valamint agrár-környezetgazdálkodás; ökológiai program; erdősítés, fásítás stb. támogatási formák.
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Nyerjen műtrágya csomagot! Nyereményjátékot hirdettünk, amelynek célja, hogy az agrárium szereplői értékes híreket kapjanak kézhez minden héten. Iratkozzon fel szakmai hírlevelü...
Nitrátérzékeny területen gazdálkodókra vonatkozó e... A NAK kiadta a Nitrát Gazdálkodói Kézikönyvet, ami részletezi a szabályokat, melyeket a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak figyelembe kell venniü...
Helyzetjelentés – műtrágya nyereményjáték Nagyon népszerű a Magro.hu és a Fertilia Kft. közös nyereményjátéka. Még egy hete sincs, hogy útjára indítottuk hírlevélre feliratkozós játékunkat, de...
A mikrogranulált starter műtrágyákról… Mára a precíziós gazdálkodás egyik alap eleme a starter műtrágyák használata. Jelentősége már az évek során bizonyított. Fontos és szükséges növényein...
A kukorica és napaforgó tavaszi startertrágyázása... A mezőgazdasági termelők részére egyre fontosabb az olyan korszerű termékek használata, amelyek biztonsággal garantálják az elérhető legnagyobb termés...
Az első teendők a mezőn Beköszöntött a tavasz, megkezdődnek a munkák a szántóföldeken. Az enyhe tél és a sok helyen még most is pangó belvíz a szokásosnál is több munkával lá...