Bőven van nyúlhús Magyarországon, mégsem esszük

Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle. […]

Tovább…

Vége a magyar teljesítményvizsgálatnak: versenyképesek a hazai nyúlfajták

Közel egy évtizedes kihagyás után öt hazai elismertséggel rendelkező húsnyúlfajta központi teljesítményvizsgálatát végezte el a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Agrárminisztérium támogatása és a Nébih szakmai felügyelete mellett. A 11 hétig tartó teszt során a legjelentősebb hazai húsnyúlfajták legfontosabb értékmérő tulajdonságait vizsgálták. […]

Tovább…

Ide is elért a koronavírus hatása: komoly értékesítési problémákkal küzd a nyúlágazat

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország. Ezekben az országokban jelentősen visszaesett a kereslet a járványhelyzet hatására. Viszont a takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst pedig hűtve be kell tárolni. Ez mind komoly költségtöbbletet jelent a nyúlágazat szereplőinek. A feldolgozók kénytelenek árat csökkenteni, ami az élőnyúl-felvásárlási árak csökkenéséhez vezet. […]

Tovább…

Bővül a piac: egyre több nyúlhús kerül az asztalra

Világszerte évi közel 3 százalékkal nő a nyúlhús fogyasztása. Ebből a magyarok is részesülnek, de a hazai termékek döntő többsége egyelőre az exportpiacokra kerül. A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább nő majd. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, 2025-re pedig eléri az 1,8 millió tonnát. Anyagunkból kiderül, hogy néz ki a nyúlhús világpiaca. […]

Tovább…

Nagyot lendített a nyúlhúsfogyasztás emelkedésében a kampány

Jelentősebb elmozdulás történt a hazai nyúlhúskeresletben, az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a vágóhidak a kereskedőknek. Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint szinte a nulláról nőtt ekkora szintre a kereslet. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet 3 évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal közös fogyasztásösztönző kampányt indított. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, ami a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető. […]

Tovább…

A nyúlhús áfacsökkentéséért és fogyasztásának népszerűsítéséért kampányolnak

Kampányt indított a nyúlhús fogyasztásának ösztönzésére az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A harmadik éve megrendezett promóció fő célja, hogy a belföldi fogyasztás növekedjen. A három szervező első ízben 2017-ben népszerűsítette közös kampánnyal a nyúlhús fogyasztását. Bár a nyúlhús a szakemberek szerint egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében, még mindig nem eléggé keresett termék. Pedig Magyarország exportnagyhatalomnak számít: a kiváló minőségű magyar nyúlhús közel 90 százaléka többek között Németország, Svájc, Olaszország, Spanyolország, Románia és Hollandia hűtőpultjaiba, valamint éttermeibe kerül. […]

Tovább…

Egyre több nyulat vágnak itthon, de főleg külföldön eszik meg őket

Az Agrárminisztérium és a Nyúl Terméktanács célja, hogy a nyúlágazatban a jelenlegi 4 millióval szemben 2022-re 7 millió vágóállatot állítsanak elő a hazai termelők – mondta Nagy István agrárminiszter Baján. De kik tartanak ma nyulat Magyarországon? A csekély háztáji nyúlmennyiségen kívül 2 nyúltartó nagyvállalat van hazánkban. Az agrárminiszter a Tetrabbit Kft. új csomagolóraktárának átadásán vázolta fel az ágazat bővítésének tervét. Szerinte a sikerre minden esély megvan, hiszen a 2 nagyvállalat képes bővíteni a kapacitásait. […]

Tovább…

Szállíthatjuk Szingapúrba a magyar nyulat és a marhát

A magyar nyúltenyésztésünk jellemzően exportorientált ágazat, a hazánkban előállított, évi több mint 10 ezer tonna nyúlhús döntő többsége külföldre kerül. A magyar marhahús kivitele pedig a januártól júliusig terjedő időszakban 16 százalékkal, mintegy 9 ezer tonnára emelkedett. Mindkét ágazat számára kedvező hír, hogy 5  újabb húsipari vállalat értékesíthet magyar nyulat és marhát Szingapúrba. […]

Tovább…