Közel egy évtizedes kihagyás után öt hazai elismertséggel rendelkező húsnyúlfajta központi teljesítményvizsgálatát végezte el a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, az Agrárminisztérium támogatása és a Nébih szakmai felügyelete mellett. A 11 hétig tartó teszt során a legjelentősebb hazai húsnyúlfajták legfontosabb értékmérő tulajdonságait vizsgálták. Az eredmények bebizonyították, hogy a magyar fajták versenyképesek a világ nyúltenyésztésében.
Teljesítményvizsgálat teszteredményei bizonyítják, hogy versenyképesek a hazai nyúlfajták, ott a helyük a globális nyúltenyésztésében – írta a Nébih.
Magyarországon 2021-ben közel 4,3 millió nyulat vágtak le
A legjelentősebb hazai húsnyúlfajták legfontosabb értékmérő tulajdonságait vizsgálták a 11 hétig tartó teszt során. Az eredmények azt bizonyították, hogy a világ nyúltenyésztésében a magyar fajták versenyképesek. Magyarországon jelenleg 60-65 nagyüzemi nyúltelep működik, ahol kizárólag csak hazai nemesítésű és születésű tenyészállatokkal dolgoznak. A hazai nyúlállomány 100-105 ezer anyanyúlból, valamint azok szaporulatából áll.
A két hazai nyúlvágóhídon kizárólag Magyarországon hizlalt nyulakat dolgoznak fel, csaknem 4,3 millió nyulat vágtak le 2021-ben, ami nagyjából 3,5 százalékát jelenti az Európában összesen levágott nyulaknak. Hazánk ezzel az értékkel – jelentősen lemaradást mutatva az első három helyezettől – Európa negyedik legnagyobb nyúlhús-előállító országa.
A nyúlhús többségét exportáljuk
Annak ellenére, hogy a nyúlhús megfelel a korszerű, egészséges táplálkozás elvárásainak – hiszen alacsony a zsír-, koleszterin- és nátriumtartalma és magas a fehérjetartalma – hazánkban az egy főre jutó fogyasztás nagyon alacsony: évi 0,2 kilogramm, ami a levágott nyulak 12-13 százalékát teszi ki.
A Magyarországon előállított nyúlhús jelentős részét elsősorban az Európai Unióba exportáljuk, a hazai fogyasztással közel azonos mértékű az unión kívülre irányuló export mennyisége.
A modern piaci elvárásoknak megfelelő nyúlfajtákat tenyésztenek
Magyarországon jelen pillanatban öt, állami elismeréssel rendelkező tenyésztőszervezet működik, ahol 8 hazai húsnyúlfajtát gondoznak:
- Danubia Alba,
- Debreceni Fehér,
- Hycole XXL,
- Hycole Medium,
- Pannon Ka,
- Pannon Fehér,
- Pannon Nagytestű,
- ZIKA
A tenyésztőszervezetek célja, hogy a fajta a kor piaci elvárásainak minden szempontból megfeleljen. A teljesítményvizsgálatok során a nemesítő cégek képet kapnak a fajtájuk nevelési eredményeiről, szaporasági, hizlalási és vágási paramétereinek alakulásáról egyaránt. Ez azért fontos, mert ma már csak az a fajta számít versenyképesnek a piacon, amelynél 5-10 hetes életkoruk között a vágónyulak átlagosan legalább naponta 40-50 grammot gyarapszanak, 10 hetes korban elérik a 2,6-2,8 kilogramm élősúlyt és legalább 60 százalékos a vágási kitermelésük.
A teszteredmények magukért beszélnek
A teljesítményvizsgálat teszteredményei bizonyítják, hogy
a résztvevő magyar nemesítésű húsnyúlfajták – a Danubia Alba, a Debreceni Fehér, a Hycole XXL, a Pannon Fehér, a ZIKA) – felveszik a versenyt a világon tenyésztett más intenzív fajtákkal, azaz van helyük a globális nyúltenyésztésében.
A teszteredményeket tartalmazó jelentésben megnézhetőek az egyes fajták hizlalási és vágási eredményei, illetve elérhetőek a teljesítményvizsgálat során alkalmazott állategészségügyi beavatkozások, nevelési körülmények, és takarmányozási paraméterek is.
Folyamatos kihívásokkal kell megküzdenie a nyúlágazatnak is
A nyúlágazatot is érinti a takarmány és energiaárak drasztikus növekedése, az állatjóléti előírások szigorítása, ami a hazai nyúltenyésztőket folyamatos kihívások elé állítja. A talpon maradáshoz a hazai fogyasztók támogatására is szükség van, annak ellenére, hogy az elmúlt években több támogatási jogcím keretében jelentős segítséget kaptak.