Bővül a piac: egyre több nyúlhús kerül az asztalra

Világszerte évi közel 3 százalékkal nő a nyúlhús fogyasztása. Ebből a magyarok is részesülnek, de a hazai termékek döntő többsége egyelőre az exportpiacokra kerül. A nyúlhús iránti növekvő fogyasztói igény az elkövetkező években várhatóan tovább nő majd. Az előremutatások alapján a piac 2017 és 2025 között 2,3 százalékkal növekszik, 2025-re pedig eléri az 1,8 millió tonnát. Anyagunkból kiderül, hogy néz ki a nyúlhús világpiaca.

Az Agrárszektor írta meg, hogy a nyúl- és mezei nyúlhús fogyasztása 2017-ben 1,5 millió tonna volt, ez 2,9 százalékos növekedést jelent az előző évhez viszonyítva. A teljes fogyasztás 2007 és 2017 között évente átlagosan 2,8 százalékkal emelkedett – idézik a New Food Magazine-t. Eszerint az elmúlt 10 évben a globális nyúlpiac által előállított érték éves szinten 4 százalékos bővülést mutatott.

Egyre felkapottabb a nyúlhús a világon, Magyarországon viszont még elenyésző a fogyasztók száma
Egyre felkapottabb a nyúlhús a világon, Magyarországon viszont még elenyésző a fogyasztók száma

A legnagyobb nyúlhús-fogyasztás Kínában volt, ők 925 ezer tonnát ettek meg. Ez a teljes világfogyasztás nagyjából 62 százalékát jelenti. A legjelentősebb nyúlhús-előállító is Kína, a világ termelésének 63 százalékával, ami 932 ezer tonna. Kína hatszor annyi nyulat eszik, mint a fogyasztásban második helyen álló Korea, ahol annyi nyulat állítanak elő, amennyit meg is esznek (154 ezer tonna). A harmadik legnagyobb tapsifüles-fogyasztó Spanyolország 57 ezer tonnával.

Jelentősebb elmozdulás történt a magyarországi nyúlkeresletben

A nagyüzemi nyúltartás mintegy 7 százalékkal bővült az elmúlt évben. Az elmúlt évben mintegy 260 tonnányi terméket adtak el a kereskedőknek a vágóhidak. A termelés túlnyomó többsége exportra kerül, a hazai fogyasztás alig 1-2 százalékot tesz ki. A legnagyobb felvásárlók közé Svájc, Németország és Olaszország tartozik.

Kapcsolódó: segített a nyúlhúsfogyasztás emelkedésében a kampány

Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint nagyot nőtt a hazai kereslet a nyúlhúsra. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet 3 évvel ezelőtt az Agrárminisztériummal és az Agrármarketing Centrummal közös fogyasztásösztönző kampányt indított. Az elmúlt években sikerült elérni, hogy a legtöbb hazai áruházlánc kínálatában megjelent a nyúlhús, ami a boltok polcain napi fogyasztási cikként elérhető. A termelés jelentős része ma még exportra kerül, a hazai fogyasztás alig 1-2 százalékot tesz ki. A szakember szerint ezt az arányt a következő években 4-5 százalékra lehetne növelni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Figyelem: Új támogatási lehetőség nyúltartóknak!... Tenyésznyulak tenyésztésbe állítására lehet támogatást igényelni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál 2014. július 1-től július 31-ig. A tá...
Nyúltartók figyelem: Már csak néhány napig lehet t... A 2014. január 1. és június 30. közötti időszakban tenyésztésbe állított tenyésznyulakra vonatkozó támogatás igénybevételéhez 2014. július 31-ig kell ...
A nyúltenyésztés és annak nehézségei Egyre nagyobb divat manapság az otthoni nyúltartás. Sokan csak azért tartanak egy-két nyulat, mert aranyos állatok, de vannak olyan gazdák, akik tenyé...
Meddig vemhesek haszonállataink? II. rész Előző cikkünkben a szarvasmarha és a sertés vemhességéről, annak idejéről és adott időszak takarmányozási sajátosságairól írtunk. Most a ló és a nyúl ...
Pályázatok, támogatások – 2015-ben ezekre pályázha... 2015 a támogatások éve volt a mezőgazdaságban, rengeteg pályázat került kiírásra és sok gazda jutott vissza nem térítendő uniós vagy éppen állami támo...
Embertelen nyúlmészárlás Új-Zélandon Új-Zéland egyes területein hatalmas mértékben elszaporodtak a nyulak, már-már közellenségnek számítanak a gazdák körében. Hatalmas károkat okoznak – e...