A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország. Ezekben az országokban jelentősen visszaesett a kereslet a járványhelyzet hatására. Viszont a takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst pedig hűtve be kell tárolni. Ez mind komoly költségtöbbletet jelent a nyúlágazat szereplőinek. A feldolgozók kénytelenek árat csökkenteni, ami az élőnyúl-felvásárlási árak csökkenéséhez vezet.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös elemzése írta, hogy a hazai előállítású nyúlhús-termékek 96 százalékát az európai piacokon értékesítik. Azonban az egyes országokban elrendelt korlátozások miatt a termékek iránti kereslet jelentősen visszaesett. Emiatt a fogyasztói árak is drasztikusan csökkentek. Ennek következtében a feldolgozók kénytelenek árat csökkenteni, ami az élőnyúl-felvásárlási árak csökkentését eredményezi. A hazai tenyésztőszervezetek egyik fő bevételi forrása a belföldre és külföldre történő tenyészállat-értékesítés. Ám a jelenlegi járványhelyzet miatt akadozik a tenyészállatok külföldre kiszállítása. Sőt, bizonyos esetekben megállt a forgalom. A felvásárlás bizonytalansága miatt ezért érdemes megfontolni a tenyészállatok szokásos frissítését, illetve a termékenyítést – írják.
Felhúzzák a vitaminárak a takarmányköltségeket
A járványhelyzet miatt a takarmányokban használt vitaminok ára jócskán megemelkedett. Ez a takarmányok árában is jelentkezik (akár 2-4 Ft/kg áremelkedés), és még további növekedés várható. A helyzetet nehezíti, hogy a szabad piacon az egyes alapanyagok (például a szója, az olíva és az olajpogácsa) hiánya is tapasztalható. Érdemes felkészülni rá, hogy a hosszú távú szerződéssel vagy lekötött készlettel nem rendelkezők várhatóan csak magasabb áron (akár 10-15 Ft/kg emelkedés mellett) tudnak majd takarmány-alapanyaghoz jutni – írta az elemzés.
A szállítás is nehézségekkel küzd
A koronavírus miatt elrendelt korlátozó intézkedések következtében a fuvarozást végző társaságok emeltek díjaikon. Sőt, a járvány gócpontjának számító, a nyúl ágazati export fő piacát képviselő Olaszország felé a szállítást csak jócskán megemelt díjjal, vagy egyáltalán nem vállalják. Az elemzés szerint mindemellett az is elképzelhető, hogy a feldolgozók a csökkentett ár ellenére sem lesznek képesek eladni áruikat az európai piacokon. Ezért megfontolandó a termékek fagyasztott állapotban tárolása a piac beindulásáig. Ez azonban jelentős többletköltséget és likviditási zavarokat is okozhat.
Nyúlhús-feldolgozás és -értékesítés
A nyúlhús elsősorban európai piacokon, főként olasz, német és svájci fogyasztók által kedvelt termék. Ezért az olaszországi korlátozások különösen érzékenyen érintik a termékek export értékesíthetőségét. Mivel a feldolgozott termékek 96 százaléka kerül exportpiacokra, ezért a termékpálya minden szereplője aggodalommal figyeli az olasz, a német és a svájci járványhelyzetet, ahogy a fogyasztók étkezési és vásárlási szokásainak változását is.
A feldolgozóipari üzemek legnagyobb kihívása az értékesítés jelentős mennyiségi visszaesése és az árak folyamatos csökkenése mellett, hogy a hazai termelők hezitálnak a tenyészállatok szokásos frissítése ügyében. Több termelő számára az is kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben végezzen-e termékenyítést, lesz-e folyamatosan felvásárlás, amely a feldolgozható alapanyag rendelkezésre állásának bizonytalanságát eredményezi.
Hosszabb távú hústárolásra készülhet a nyúlágazat
Az elemzés szerint a feldolgozóüzemek tárolási kapacitásai, mélyhűtő tárolói nem alkalmasak a hosszabb idejű készletezésre. Illetve saját források terhére a készletek hosszabb távú finanszírozása is jelentős forrás-lekötést igényelne. Ehhez pedig nincs megfelelő tőkeellátottságuk. A koronavírus-járvány elhúzódása az exportszállítások elmaradását eredményezheti, emiatt pedig a felhalmozódó készleteket a piacok megindulásáig mélyhűtött állapotban szükséges tárolni. Ez az átmeneti tárolás jelentős többletköltséget és likviditásbeli zavarokat eredményezhet – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös anyaga.
Tenni kell azért, hogy a magyar nyúltenyésztés kilábaljon a gödörből – interjú
Nagy Jánossal, a Baranyai óriásnyúl tájfajta tenyésztőjével, őshonos fajtamentővel beszélgettünk a magyar nyúltenyésztés aktuális kérdéseiről.
Tovább…