Végre! Küszöbön a szabadföldi magyar szamóca szezonja

A szabadföldi magyar szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben az ország piacain. A gyümölcs jelenleg még főként görög, spanyol importként kapható, valamint az utóbbi hetekben már a magyar üvegházi, fóliás szamóca is megvásárolható. A hazai szamóca ízében, állagában is nagyságrendekkel jobb a külföldről behozott társánál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. A kifejezetten meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ezért idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás valamint a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sajtóközleménye szerint az idén Magyarországon jó-közepes termést várnak a szakemberek. A szabadföldön termesztett gyümölcs várhatóan május közepétől jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon, és a belföldi kínálat legalább június közepéig kitarthat. A magyarországi szamócaültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jégkárok mértékét – a Kamara által kiépített és először tavaly május elején, majd idén már április közepén üzembe helyezett – országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenteni fogja. A jégkármérséklő JÉGER hálózatról itt írtunk korábban.

Hamarosan szedhető és a piacokra kerül szabadföldi magyar szamóca
Hamarosan szedhető és a piacokra kerül szabadföldi magyar szamóca

Ezek a különbségek az import és a magyar szamóca között

A friss magyar szamóca egyszerűen megkülönböztethető az importált, koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező importtól. A magyar áru állagra nem olyan kemény és a csészelevelei frissebbek. A hazai fajták szájéretten szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, ez pedig ízben is megmutatkozik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál bizonyos érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) a nemesítés során eltűnnek vagy gyengülnek. Ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem a szamóca érettsége, hanem a szállításra alkalmasság a döntő.

800 hektáron 8-10 ezer tonna hazai szamóca várható

A termelési adatok alapján a magyarországi szamóca-termőterület mintegy 800 hektár. Ezen évente – a változó időjárási viszonyok miatt – 8-10 ezer tonna áru terem. A jelentősebb termőterületek Pest, Bács-Kiskun, Heves, Somogy valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megye egyes részein találhatóak. A gyümölcs népszerűsége miatt a termelést más területeken – így például Baranya megyében is – bővítik, és országszerte korszerűsítik a termesztéstechnológiát. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele a fóliasátras hajtatás.

A köznyelv által „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca

Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjának tagja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...
Most akkor szamóca vagy eper? A legtöbb helyen eprezzük, de valójában szamócáról beszélünk. Van fehér, és van piros színű változata is. Az eperfák között, amit szokás szederfának i...
Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...