Várni kellett rá, de megjött a magyar szabadföldi szamóca

Idén a hidegebb tavaszi időjárás és az esőzések miatt a megszokotthoz képest két héttel később érik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június elején jelent meg nagyobb mennyiségben a piacokon és az üzletekben. A magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz. Május végén az ország déli részéről érkezett az első nagyobb mennyiségű szabadföldi termés. Június elején pedig már országszerte elindulhattak az egyre népszerűbb „Szedd magad!” akciók is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, az íze pedig nagyságrendekkel jobb. Ennek oka, hogy a hazai fajták szájéretten szedhetőek. Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: április második harmadától a fűtött fóliasátras termés, majd május elejétől a fóliás hideghajtatott, és – május közepe helyett – idén június elejétől nagy mennyiségben a magyar szabadföldi szamóca. A hazai termés júliusig kitart.

A szokásos időponthoz képest nagyjából két hét késéssel, de megérkezett magyar szabadföldi szamóca
A szokásos időponthoz képest nagyjából két hét késéssel, de megérkezett magyar szabadföldi szamóca

Félezer hektáron terem a magyar szabadföldi szamóca

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as SAPS-adatok szerint – mintegy 550 hektár. Ezen évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás. A tavalyi, 2020-as szamócatermés alakulásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az örökös névkettősség: eper és szamóca

A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik. Az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...
Figyeljen a talaj pH-ra epreskert létesítésekor Az egyik legkorábban beérő és fogyasztható, egyúttal legfinomabb gyümölcsünk a szamóca. A gyümölcs telepítése nem nehéz és gondozása sem okoz komoly f...
Az otthon termett szamóca gyakran nem jut el a kon... Gyümölcseink (vagy zöldségeink) között a legkényesebb a szamóca. Szezonja most van. Sokkal többen kedvelik, mint ahányan termesztik. Kiskerti, szabadf...
Mi legyen a szamócával, ha már leérett? A szamóca szezonja szépen lassan lecseng, de ezek után se hanyagoljuk el a növényeket, hiszen - bizonyára - jövőre is szeretnénk termést. Annyit eláru...
Hogyan alakul az eper ára az idén? Ez is elérkezett, megkezdődött a hazai szamócaszüret. Persze még csak a fóliák alól lehet érett szamócát (epret) szüretelni, a szabadföldire még várni...