A hétvégétől kapható a friss magyar szamóca

Ettől a hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban a friss magyar szamóca. Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a növény fejlődésének, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. A gyümölcsöt az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként lehetett megvenni. A hazai szamóca többnyire ízében és állagában is jobb tulajdonságokkal rendelkezik a külföldről behozottakhoz képest, mert frissen kerül a fogyasztókhoz.

Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így a legtöbb gazdálkodó jó minőségű és bőséges termésre számít. Ezen az előző heti hideg és fagy okozta károk ronthatnak valamennyire. A piacokon jelenleg elsősorban a lédig kiszerelés fogy, és kilózzák a gyümölcsöt. A héten az áruházi beszállítások is elindultak: oda a 250-500 grammos termékek, úgynevezett majszolásmentes (zárt) csomagolásban jutnak el. Továbbá igény van a családi csomagokra, azaz a 2 kilogrammos kiszerelésekre is, ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Már elérhető a hazai boltokban a friss magyar szamóca
Már elérhető a hazai boltokban a friss magyar szamóca

Sátor, fólia, szabadföld

A magyar szamóca három ütemben érkezik a kereskedelmi forgalomba. A héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben lesz kapható a szabadföldi szamóca. A hazai termés várhatóan június közepéig-végéig kitart. A friss magyar szamóca egyszerűen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és nagy távolságokból érkező importtól. A magyar áru állaga nem olyan kemény, a csészelevelei frissebbek, és jobb az íze is. Mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, a hazai fajták szájéretten szedhetőek, ez a különbség pedig az ízben is jelentkezik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál egyes érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) a nemesítés során eltűnnek vagy gyengülnek. Ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség, hanem a szállításra való alkalmasság a döntő szempont.

Ezekben a megyékben terem a friss magyar szamóca

Az anyagból kiderül, hogy a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2019-es SAPS-adatok szerint – mintegy 650 hektár. Ezen évente az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, ezeken kívül még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében termesztenek komoly méretben. Az országban lévő termőfelületnek nagyjából a fele fóliasátras hajtatás. Számos termelő tervezi, hogy „szedd magad” akciót indít az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett megvalósítva. Többen gondolkodnak házhozszállítás elindításában, de ez az 500 grammos csomagok kiszállításánál az alacsony üzemanyagárak ellenére sem igazán gazdaságos.

A köznyelvben eper néven hívott gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...
Most akkor szamóca vagy eper? A legtöbb helyen eprezzük, de valójában szamócáról beszélünk. Van fehér, és van piros színű változata is. Az eperfák között, amit szokás szederfának i...
Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...