Ettől a hétvégétől már folyamatosan kapható lesz a piacokon, a zöldségeseknél és az áruházakban a friss magyar szamóca. Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a növény fejlődésének, így a legtöbb termelő jó minőségű és bőséges termésre számít. A gyümölcsöt az elmúlt hetekben még javarészt görög, spanyol importként lehetett megvenni. A hazai szamóca többnyire ízében és állagában is jobb tulajdonságokkal rendelkezik a külföldről behozottakhoz képest, mert frissen kerül a fogyasztókhoz.
Idén az enyhe tél és tavasz nagyon kedvezett a szamócának, így a legtöbb gazdálkodó jó minőségű és bőséges termésre számít. Ezen az előző heti hideg és fagy okozta károk ronthatnak valamennyire. A piacokon jelenleg elsősorban a lédig kiszerelés fogy, és kilózzák a gyümölcsöt. A héten az áruházi beszállítások is elindultak: oda a 250-500 grammos termékek, úgynevezett majszolásmentes (zárt) csomagolásban jutnak el. Továbbá igény van a családi csomagokra, azaz a 2 kilogrammos kiszerelésekre is, ez utóbbit vélhetően a járvány okozta keresletváltozás indokolta – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Sátor, fólia, szabadföld
A magyar szamóca három ütemben érkezik a kereskedelmi forgalomba. A héten a – részben – fűtött fóliasátras termés, majd utána április végével, május elejével a bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről, és május közepétől nagy mennyiségben lesz kapható a szabadföldi szamóca. A hazai termés várhatóan június közepéig-végéig kitart. A friss magyar szamóca egyszerűen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett és nagy távolságokból érkező importtól. A magyar áru állaga nem olyan kemény, a csészelevelei frissebbek, és jobb az íze is. Mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, a hazai fajták szájéretten szedhetőek, ez a különbség pedig az ízben is jelentkezik. A hosszú szállíthatóságra nemesített import fajtáknál egyes érzékszervi tulajdonságok (illat, íz, aroma) a nemesítés során eltűnnek vagy gyengülnek. Ráadásul a szedési idő meghatározásánál sem az érettség, hanem a szállításra való alkalmasság a döntő szempont.
Ezekben a megyékben terem a friss magyar szamóca
Az anyagból kiderül, hogy a magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2019-es SAPS-adatok szerint – mintegy 650 hektár. Ezen évente az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, ezeken kívül még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében termesztenek komoly méretben. Az országban lévő termőfelületnek nagyjából a fele fóliasátras hajtatás. Számos termelő tervezi, hogy „szedd magad” akciót indít az egészségügyi előírásokat betartva, komoly higiéniai szabályok mellett megvalósítva. Többen gondolkodnak házhozszállítás elindításában, de ez az 500 grammos csomagok kiszállításánál az alacsony üzemanyagárak ellenére sem igazán gazdaságos.
A köznyelvben eper néven hívott gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.