Új magyar módszer a takarmányvizsgálatra: gyorsítani lehet a gombafertőzések okozta terményhibák azonosítását

Az élelmiszerbiztonság növekvő jelentősége és a szigorodó fogyasztói elvárások miatt egyre modernebb technológiai eljárások segítik az élelmiszerek minőségellenőrzését. Az egyik ilyen módszer a hiperspektrális képalkotás, melynek alkalmazási lehetőségeit Parrag Viktória, a MATE Élelmiszertudományi Doktori Iskola doktorjelöltje is vizsgálta csiperkegomba, görögdinnye és darált kukorica esetén. A mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérés végezhető.

A hiperspektrális képalkotás lényege, hogy a spektroszkópia és a hagyományos képfeldolgozás előnyeit ötvözve a felvett kép minden pixelén rögzíti a spektrumot. Ezáltal minden mérés után nagy méretű adathalmaz keletkezik. Bár ezt a technológiát már 30 évvel ezelőtt kifejlesztették, a széles körű használathoz szükséges óriási számítási kapacitások és különleges szenzorok az elmúlt évek informatikai fejlesztésének köszönhetően váltak csak elérhetővé. Ezzel egy időben pedig az alkalmazási lehetőségek vizsgálata is kiemelt kutatási kérdéssé vált a mezőgazdaság területén is – írta a MATE (a volt SZIE) sajtóközleménye.

Mérésre előkészített mikotoxinnal szennyezett kukorica minták - Fotó: Parrag Viktória
Mérésre előkészített mikotoxinnal szennyezett kukorica minták – Fotó: Parrag Viktória

Ezek az előnyei a technológiának a mezőgazdaság számára: gombafertőzések detektálása

„A technológia élelmiszeripari alkalmazásának több előnye van, hiszen mintaelőkészítés nélkül érintés- és roncsolásmentes, gyors, objektív és valós idejű mérést tesz lehetővé. Az adatok alapján pedig a beltartalmi jellemzők becslésére és minőségi hibák kimutatására is lehetőség van. A módszerrel számos növényi és állati eredetű nyersanyagot, valamint élelmiszert vizsgáltak már. A gombafertőzések hiperspektrális látórendszerrel történő kimutatása azonban még új, nagyrészt feltáratlan terület” – ismertette a munkájának központi kérdését Parrag Viktória. A fiatal kutató a csiperkegombákon a pókhálós és zöld penész kórokozójának nyomait, darált kukorica mintákon pedig fuzáriumfertőzés nyomait kereste. A gombaeredetű fertőzésekből eredő minőségromlás számos más termény esetén is komoly gazdasági problémát jelent, így a hiperspektrális képfeldolgozás ilyen célú felhasználása rövid időn belül közvetlen hasznot hozhat az agráriumban.

Pókhálós penész fertőzés tüneteit mutató kétspórás csiperke minták - Fotó: Parrag Viktória
Pókhálós penész fertőzés tüneteit mutató kétspórás csiperke minták – Fotó: Parrag Viktória

Fertőzésterjedés, szenzorok, takarmányok

„Egy ilyen fejlett monitoringrendszer képes a minőségi szempontból nem megfelelő darabokat kiválogatni. Sőt, a fertőzést detektálva annak elterjedését az érintett termék eltávolításával meg tudja előzni. A speciális szenzorok technikai fejlődése, áruk csökkenése és az elérhető informatikai eszközök számítási kapacitásának növekedése pedig a közeljövőben még inkább hozzájárul majd a rendszerek gyors elterjedéséhez az élelmiszeripar egyre több szegmensében” – mondta Parrag Viktória. Szerinte ezzel a módszerrel a takarmányok gyakorlatilag korlátlan mennyiségben ellenőrizhetőek lehetnek, ami nagymértékben hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság fejlődéséhez. A kutatást Dr. Felföldi József egyetemi tanár és Dr. Firtha Ferenc egyetemi docens, a MATE Élelmiszertudományi Kar Méréstechnika és Automatizálási Tanszék kutatói segítették.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...
A szénakészítés művészete A szálas takarmányok (fűfélék) tartósításának legelterjedtebb módja már hosszú évszázadok óta a szárítás. A folyamat során a levágott fűfélék a kaszál...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...