Nagy hasznát veszik a kagylóknak a baromfi takarmányozásában

A norvég Fiskå Mølle takarmánygyártó és az ország integrált akvakultúra szövetsége, a Lerøy Ocean Forest 11,7 millió koronás, mintegy 468 millió forintos támogatással indított közös kutatásának célja, hogy kagylótermelési technológiát dolgozzanak ki – brojlercsirkék takarmányozására. […]

Tovább…

Majd a klímaváltozás eldönti, mi kerülhet a tányérunkba…

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás megváltoztatja, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energiabevitelének 80%-át, és kalóriáink mintegy fele búzából, kukoricából és rizsből származik. Ám e növények némelyike nem fog jól megteremni az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet, kiszámíthatatlan esőzések és szélsőséges időjárási jelenségek mellett […]

Tovább…

Magyar kutatók vizsgálták az invazív kagylók versengése és a ponty táplálékválasztása közötti összefüggést a Balatonban

Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két munkatársa, Balogh Csilla és Serfőző Zoltán a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetem kutatójával, Jaroslaw Kobakkal együttműködésben vizsgálták az invazív kagylók versengését és ezzel összefüggésben a ponty táplálékválasztási preferenciáit a Balatonban. A kutatók kimutatták, hogy a kvagga kagylót annak beltartalmi értéke alapján a vándorkagylónál szívesebben fogyasztja a ponty. A kagylók sikeres terjedésében tehát nem a predációval szembeni védekezés, hanem más stratégia játszik szerepet. […]

Tovább…