Nagy hasznát veszik a kagylóknak a baromfi takarmányozásában

A norvég Fiskå Mølle takarmánygyártó és az ország integrált akvakultúra szövetsége, a Lerøy Ocean Forest 11,7 millió koronás, mintegy 468 millió forintos támogatással indított közös kutatásának célja, hogy kagylótermelési technológiát dolgozzanak ki – brojlercsirkék takarmányozására. A Norvég Kutatási Tanács által támogatott kísérletet egyúttal jó példának szánják az ágazatközi együttműködésre, ráadásul négy olyan innovációs projekt egyike, amelyek célja, hogy csökkentsék a norvég állattartás ökológiai lábnyomát.

Hilde Schøyen, a Fiskå Mølle projektmenedzsere szerint Norvégiát a lehető legnagyobb arányban kellene saját termelésű élelmiszerrel ellátni, és az ország rendelkezik annyi biomasszával, hogy nyersanyagimportőrből élelmiszer-exportőrré váljon. A zöld átmenet együttműködést igényel az ágazatok között írta a Bondebladet portálra hivatkozva a Magyar Mezőgazdaság.

A norvég Fiskå Mølle takarmánygyártó és az ország integrált akvakultúra szövetsége, a Lerøy Ocean Forest 11,7 millió koronás, mintegy 468 millió forintos támogatással indított közös kutatásának célja, hogy brojlercsirkék takarmányozására kagylótermelési technológiát dolgozzanak ki - képünk illusztráció
A norvég Fiskå Mølle takarmánygyártó és az ország integrált akvakultúra szövetsége, a Lerøy Ocean Forest 11,7 millió koronás, mintegy 468 millió forintos támogatással indított közös kutatásának célja, hogy brojlercsirkék takarmányozására kagylótermelési technológiát dolgozzanak ki – képünk illusztráció

Minőségi fehérjére van szükség

A szakember elmondta: közösen kell kidolgoznunk a kagylófeldolgozás lehető legjobb technológiáját, hogy minőségi fehérjét állítsunk elő, ami haszonállatok takarmányozására is alkalmas. Az új fehérjeforrás helyettesítheti a szója- és a kukoricaglutén importját és a halfehérjét.

Ráadásul nem csak a kagylók izomzata, hanem még a héjuk is felhasználható a koncentrált takarmányokban, mivel a héjat elsősorban kalcium-karbonát alkotja. Márpedig napjainkban az a koncentrátumokban alkalmazott elsődleges kalciumforrás. A norvég kutatók a kagylóra alapozott takarmányozástól a baromfi étvágyának a javulását, gyorsabb növekedését, jobb takarmányhasznosítását, valamint a húsminőség javulását is várják. Ezt alátámasztják a Dániában végzett sertéskísérletek: azokban a kagylófehérje ugyanolyan jónak, vagy még jobbnak bizonyult, mint a halliszt – írták.

A svéd kísérletek is igazolták a kagylófehérjék használatának értelmét

A Svédországban végzett tojótyúk-kísérletek ugyancsak azt mutatták, hogy a tyúkok ugyanolyan jól vagy jobban teljesítenek, ha a szóját és a hallisztet kagylófehérjével helyettesítik.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A köles termesztése Májusban vetik, egyéves növény, érzékeny a hűvös időjárásra. Elevenítsük fel, hogy milyen növény is a köles, és milyen odafigyelést igényel a termeszt...
A takarmánycirok termesztéséről A kölesről szinte már mindent tudunk Jóvér János, a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa által. Ezúttal a cirokkal kapc...
Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Rovarokból takarmány? Folyamatosan növekszik a Föld népessége, ezzel párhuzamosan növekszik az élelmiszerek iránti kereslet, különösen a húst, a tejet és a tejtermékeket ke...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
A cirokfélék nemesítése és vetőmagtermesztése... Ha olvasta az első részt, már tudhatja, hogy mik a ciroktermesztés sajátosságai, milyen körülmények között érzi jól magát, vagy azt, hogyan viszonyul ...