Majd a klímaváltozás eldönti, mi kerülhet a tányérunkba…

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás megváltoztatja, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energiabevitelének 80%-át, és kalóriáink mintegy fele búzából, kukoricából és rizsből származik. Ám e növények némelyike nem fog jól megteremni az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérséklet, kiszámíthatatlan esőzések és szélsőséges időjárási jelenségek mellett.

A szárazság, a hőhullámok és a hirtelen áradások már most is károsítják a termést világszerte. „Diverzifikálnunk kell az élelmiszerkosarunkat” – mondja Festo Massawe. Ő a Future Food Beacon Malaysia ügyvezető igazgatója. A Nottinghami Egyetem malajziai campusán, Semenyihben működő csoporté, amely az éghajlatváltozás élelmezésbiztonságra gyakorolt hatását tanulmányozza.

A gyorsan változó világ növekvő népességének élelmezése érdekében az élelmiszertudósok számos lehetséges utat vizsgálnak
A gyorsan változó világ növekvő népességének élelmezése érdekében az élelmiszertudósok számos lehetséges utat vizsgálnak (Fotó: Pixabay)

Mindez túlmutat azon, hogy mit eszünk, arra is kiterjed, hogy hogyan termeljük meg. A trükk az lesz, hogy minden lehetséges megoldásba be kell fektetni: a növények nemesítése, hogy azok jobban ellenálljanak az éghajlatváltozásnak, az élelmiszerek géntechnológiával történő laboratóriumi módosítása és olyan növények tanulmányozása, amelyekről egyszerűen nem tudunk eleget – mondja Samuel Pironon, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek ökológusa. A gyorsan változó világ növekvő népességének élelmezése érdekében az élelmiszertudósok számos lehetséges utat vizsgálnak, miközben azon gondolkodnak, hogyan lehet környezetbarát módon termelni.

A fogyasztói preferenciák is az egyenlet részét képezik. „Meg kell találni a megfelelő kombinációt: jól néz ki, jó az íze, és megfelelő az ára” – mondja Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem akvakultúra- és halászati kutatója.

Íme, hat olyan élelmiszer, amely mindezeket a feltételeket teljesíti, és a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat az étlapokon és az élelmiszerboltok polcain.

1. Köles

Forrása: szénhidrátok, fehérje, ásványi anyagok (kálium, foszfor és magnézium).

Felhasználás: teljes kiőrlésű gabona; gluténmentes liszt, tészta, chips, sör.

Az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította (néhány fajta létezik). A quinoa 2013-ban ugyanezt a kitüntetést érdemelte ki, és eladásai az egekbe szöktek. A kölest először Ázsiában termesztették mintegy 10 000 évvel ezelőtt, és Ázsia és Afrika egyes részein alapvető gabonafélének számít. A búzával, kukoricával és rizzsel összehasonlítva a köles sokkal ellenállóbb az éghajlattal szemben. A növénynek kevés vízre van szüksége, és melegebb, szárazabb környezetben is jól fejlődik. Még néhány jó hír: a köles egyike a sok ősi gabonafélének – köztük a teffnek, az amarantnak és a ciroknak. Ezek hasonlóan fenntarthatóak és ellenállóak (nem beszélve arról, hogy sört is lehet belőlük készíteni).

2. Bambara földimogyoró

Forrása: fehérje, rost, ásványi anyagok (kálium, magnézium és vas).

Felhasználások: sült vagy főtt; gluténmentes liszt; „tehénmentes” tej.

Hallott már a mandulatejről és a szójatejről. A következő alternatíva az Ön kávézójában a Bambara földimogyoróból, egy szárazságtűrő, a Szaharától délre fekvő Afrikában őshonos hüvelyesből készülhet. Más hüvelyesekhez hasonlóan a bambara földimogyoró is tele van fehérjével. A növényen található baktériumok pedig a légköri nitrogént ammóniává alakítják, így a földimogyoró jól fejlődik a tápanyagszegény talajban, vegyszeres műtrágya nélkül. A növény jobb megértése – mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia munkatársa – megnyitja az utat a nemesítési programok előtt. Ezek segítségével a bambara földimogyoró ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a szójabab, amelyet nagy terméshozam jellemez, de kevésbé szárazságtűrő.

3. Kagylók

 Forrása: B12-vitamin, ásványi anyagok (vas, mangán és cink).

Felhasználás: párolva; tésztaételekhez, pörköltekhez, levesekhez adva.

A finom kagylós linguine egy nap talán a családi menü állandó hétköznapi étele lesz. A (kéthéjú) kagylók, köztük az osztriga, a kagyló és a fésűkagyló 2050-re a tenger gyümölcseinek mintegy 40%-át tehetik ki a Nature folyóiratban 2020-ban megjelent jelentés szerint. Mivel nincs szükség öntözésre vagy trágyázásra, a kéthéjú kagylófarmok kiválóan alkalmasak a méretnövelésre, csökkentve a fogyasztói árakat. Egy hátránya van: A kagylót alkotó élőlények veszélyben vannak, mivel az emelkedő szén-dioxid-szint fokozza az óceánok savasodását. A moszat talán segíthet.

4. Kelp

Forrása: vitaminok, ásványi anyagok (jód, kalcium és vas), antioxidánsok.

Felhasználás: saláták, turmixok, salsa, savanyúságok, tészták és chipsek; fogkrémben, samponban és bioüzemanyagokban is megtalálható.

A hínárnak van néhány klassz éghajlatbarát trükkje. Egyikük az, hogy a fotoszintézis során szén-dioxidot vesz fel, így csökkentheti vizes környezetének savasságát. A Maine állambeli és alaszkai gazdák a moszatot és a kéthéjú kagylókat együtt termesztik, hogy a kagylóhéjú állatok hasznát vehessék a kevésbé savas víznek. A moszat a víz alatti fákhoz hasonlóan szenet is megköt. Ez azt jelenti, hogy a több moszat termesztése és fogyasztása jót tehet a környezetnek. Bár a moszatot Ázsiában már évezredek óta széles körben fogyasztják, sok nyugati országban még mindig nem ismerik őket.

5. Enset

Forrása: szénhidrátok, kalcium, kálium és cink.

Felhasználás: kása vagy kenyér; kötél, lemezek és építőanyagok készítésére is használják.

Az Etiópiában termesztett, szárazságtűrő enset a „hamis banán” becenevet kapta, mivel a növény hasonlít a banánfához, bár a termése ehetetlen. Azért is nevezik „éhség elleni fának”, mert keményítőtartalmú szárát az év bármely szakában le lehet szedni, így megbízható puffer élelmiszernövény a száraz időszakokban. Az Environmental Research Letters című folyóiratban 2021-ben megjelent tanulmány szerzője, James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa szerint az enset ehetővé tételéhez szükséges feldolgozás bonyolult. Így bármilyen terjeszkedést az őslakosok tudását birtokló közösségeknek kellene irányítaniuk.

A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a kasszava megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak
A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a kasszava megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak (Fotó: Pixabay)

6. Cassava

Forrása: szénhidrátok, kálium, C-vitamin

Felhasználás: egészben főtt gyökér; gluténmentes liszt; tápiókagyöngyök a buborékos teában.

A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a kasszava megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak. A manióka, amelyet ma már több mint 100 országban termesztenek, akár 40 °C-os hőmérsékletet is elvisel, valamint só- és szárazságtűrő. További előnye, hogy a magasabb légköri CO2-szint növeli a növény stressztűrő képességét, és nagyobb terméshozamot eredményezhet. A nyers manióka mérgező mennyiségű cianidot tartalmazhat, de a vegyi anyag eltávolítható a gyökér hámozásával, áztatásával és főzésével.

(Forrás: sciencefriday.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Egy elfeledett gabonaféle: a köles Miért nem használjuk nap mint nap a konyhánkban a kölest? Milyen előnyei vannak a táplálkozást tekintve? Kiknek ajánlott a fogyasztása? Cikkünkből vál...
Köles: a csont- és porcbetegségek alternatív gyógy... A kölest leggyakrabban állatok takarmányozására termesztik, pedig sok más, egyéb felhasználási módja is ismert. A gluténérzékeny emberek étrendjének p...
Csattanó maszlag kerülhetett a kölesbe és a hajdin... Egyes feltételezések szerint csattanó maszlag magja kerülhetett egyes köles és hajdina tételekbe. A NÉBIH szerint valóban előfordulhat, ugyanis az eml...
A Vendvidék varázslatai: hajdina, köles és tökmago... A 6. században hazánkba költözött szlovénok, a vendek az ország legnyugatibb részén, közel Ausztria, Szlovénia és Magyarország Hármashatárához éltek é...
Van nyertese is a klímaváltozásnak? Igen! A földim... A földimogyoró az Újvilág szülötte, Észak- és Dél-Amerikában egyaránt elterjedt, de Szíriában sem ismeretlen. Szűkebb környezetünkben Romániában és B...
Magyar kutatók vizsgálták az invazív kagylók verse... Az ELKH Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) két munkatársa, Balogh Csilla és Serfőző Zoltán a lengyelországi Nicolaus Copernicus Egyetem kutató...