Növényi fehérjék: impozáns tervek Belgiumban – a járvány végeztével

Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.
A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban. […]

Tovább…

Rossz hírt kaptak a hummuszkedvelők a csicseriborsó hiánya miatt

Válságba került a világszerte egyre népszerűbb, egészséges étel, a hummusz. Azonban évről évre nagyobb a hiány az alapanyagából, a csicseriborsóból. A megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen vezetett a hummusz árának gyors emelkedéséhez. A terméshozam az utóbbi években csökkent, mert a vízigényes növény egyre kevesebb esőt kap. Becslések szerint a világ csicseriborsó-termelése az aszály miatt közel 40 százalékkal esett vissza. […]

Tovább…