Növényi fehérjék: impozáns tervek Belgiumban – a járvány végeztével

Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsősorban az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy jövőbeli kihívásaira igyekszik reagálni, míg Vallónia a piaci újjáépítés fontos lehetőségének tekinti a növényi fehérjéket.

A koronavírus okozta válság óta az ország lakosai egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a származási helynek. Ezen kívül a húshelyettesítő élelmiszerek fogyasztóinak tábora is egyre növekszik, a húsfogyasztás mértéke pedig évek óta csökken. Mindez kiindulópont lehet ahhoz, hogy a növényi fehérjék fenntartható ágazatának fejlesztését sikerre vigyék Belgiumban.

A csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének 
92%-át teszik ki
A csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének
92%-át teszik ki (Fotó: Pixabay)

Szója, quinoa, csillagfürt, lencse, csicseriborsó

Frandriában jelenleg körülbelül 27 ezer hektáron termesztenek zöldségfehérje-növényeket – írja a blog.syngenta.hu. Ez a takarmányozásban főként lóhere, az emberi táplálékhoz kapcsolódóan pedig borsó és bab. Ezen kívül kisebb mértékben foglalkoznak olyan növényekkel is, mint a szója, a quinoa, a csillagfürt, a lencse és a csicseriborsó.

Az elkövetkező években Flandria teljes mértékben fel akarja vállalni a fenntartható növényi és alternatív fehérjék ágazatának fejlesztését. Ennek érdekében a következő pontokra összpontosítanak: fenntarthatóbb takarmánytermesztés új modellekkel és értékesítési piacokkal. Több növényi fehérje termelése a hozzá kapcsolódó lánccal és kutatás-fejlesztéssel az innovatív fehérjék területén.

Az állati takarmány a legfontosabb piac

Vallóniában a szárazföldi, kiterjedt állattenyésztésnek köszönhetően a csaknem 349 ezer hektáros gyepek a növényi fehérjék teljes felületének 92%-át teszik ki. A fennmaradó 30,4 ezer hektárnyi növényi fehérje a következőképpen oszlik el: nitrogént megkötő növények 7 356 hektár (46% fehérjeterményekből és 37% lucernából áll), hüvelyes zöldségek (12 ezer hektár), olajos magvak (10 ezer hektár). Az állati takarmány messze a legfontosabb piac a térségben.

A régiónak az alternatív fehérjék terén komoly törekvései vannak. A COVID-19 utáni gazdasági fellendüléssel összefüggésben a régió bizonyos ipari tevékenységeket szeretne visszahozni Vallóniába, ideértve a növényi fehérjék szektorának fejlesztését is. Ehhez felpörgetnék a K + F szektort, növelnék a helyi feldolgozást, technikai és pénzügyi támogatást adnának a gazdálkodók számára. A helyi zöldségfehérje-növények – borsó, bab, repce, csillagfürt, lucerna, szója – területét pedig mintegy 1530 hektárral növelnék az évtized végéig.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Végefelé közeledik a napraforgó betakarítása Zaláb... Zala megyében a 6420 hektáron termelt napraforgó csaknem háromnegyedét már learatták, a növény minőségi paraméterei megfelelnek az előírásoknak. A nap...
Figyelem! Fontos hírek szójatermesztőknek! Újabb információk láttak napvilágot a szója- és szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatással kapcsolatban. Az igénylők ezúttal a betakarítás...
Mitől hízik az állat? Az állatok hízlalásakor fontos a megfelelő fehérjeellátás biztosítása. Ennek alapját az állati fehérje képezi, de ha ehhez nem tud hozzájutni a gazda,...
Ökológiai szójatermesztés A szója rendkívül fontos alkotóeleme az állatok takarmányozásának, köszönhetően a magas fehérjetartalmának. Hazánk azonban nem rendelkezik elegendő sz...
Adjunk férget a disznóknak A takarmányok biztonsága, az állat egészségre gyakorolt hatása létkérdés a tenyésztők számára. Fontos, hogy kizárólag minőségi, az állatoknak megfelel...
Egy forradalmi újdonság oldhatja meg a világ élelm... Egy amerikai egyetemen forradalmi felfedezést tett egy biológus és kutatócsoportja. A korszakalkotó megfigyelést egy neves szaklap publikálta is, ezt ...