Útmutató a csicseriborsó termesztéséhez

A tudományosan Cicer arietinum néven ismert csicseriborsó valóságos kincsesbánya a kertészet és a gasztronómia világában. Ez a sokoldalú hüvelyes nemcsak esztétikai megjelenést kölcsönöz a kertnek, hanem finom és tápláló lehetőségeket is kínál a konyhában. Ebben a cikkben feltárjuk a csicseriborsó növény tulajdonságait, megtanuljuk, hogyan lehet sikeresen termeszteni ezt a szerény, de erőteljes hüvelyest.

 A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak
A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak (Forrás: garden-guide.com)

A csicseriborsó növény

A csicseriborsó növények tollas, szárnyas leveleikről és finom, fehér vagy lila virágairól ismertek. Általában szerény, 18-24 hüvelyk (45-60 cm) magasságban állnak, így bármilyen méretű kertbe alkalmasak. Maguk a hüvelyesek, amelyek apró, lekerekített borsóra emlékeztetnek, hüvelyben formálódnak, kecsesen lógnak a növényről. A csicseriborsó fajtáinak színe a bézstől a sötétbarnáig terjedhet, így tetszetős kiegészítője lehet bármely kerti tájnak.

Csicseriborsó termesztése a kertben

A csicseriborsó jól vízelvezető talajban fejlődik, enyhén savas vagy semleges pH-val. Kezdje kora tavasszal ültetni, biztosítva, hogy elegendő napfényt kapjon. A magvakat 15 cm-re helyezze el egymástól sorokban, és öntözze következetesen, de kerülje a túlöntözést.

A csicseriborsónak mély karógyökere van, így konténeres kertészkedésre is kiválóan alkalmas. Ahogy nő, támassza ki, így megakadályozható, hogy felboruljon.

A csicseriborsó betakarítása

A csicseriborsó készen áll a betakarításra, amikor a hüvelyek megbarnulnak és megszáradnak. Az optimális íz és állag érdekében a hüvelyeket teljesen érett állapotban szedjük. Egyszerűen szedje le a hüvelyt a növényről, távolítsa el a csicseriborsót, és tárolás előtt hagyja teljesen megszáradni. A megfelelően betakarított csicseriborsó hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig is eláll.

Kulináris élvezetek

A csicseriborsó egy kulináris kaméleon, amely számtalan ételhez talál utat. A népszerű közel-keleti ételtől, a hummustól az indiai currykig, salátákig és pörköltekig a lehetőségek végtelenek. A csicseriborsót ropogós falatozáshoz megpiríthatjuk, vagy lisztbe őrölhetjük a gluténmentes sütéshez. Enyhe ízük és kemény textúrájuk sokoldalú összetevővé teszi őket sós és édes alkotásokhoz egyaránt.

Táplálkozási erő, ősi gyökerek és kulináris sokoldalúság

Tápanyagokban gazdag. A csicseriborsó tele van fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Hozzájárul a szív egészségéhez, segíti az emésztést, és fenntartható energiaforrást biztosít.

Ókori történelem. A csicseriborsó gazdag története több mint 7000 éves múltra tekint vissza, a Közel-Keleten termesztési bizonyítékokkal.

Globális alapanyagok. A csicseriborsó a világ konyháinak alapanyaga, a Földközi-tengertől és a Közel-Kelettől Indiáig és azon túl is.

Szárazságtűrő növény. A csicseriborsó ellenálló, és száraz körülmények között is jól fejlődik, így értékes növény a vízhiányos régiókban.

Sokoldalúság a főzésben. A csicseriborsóvíz aquafaba néven ismert, habbá verhető, és tojáshelyettesítőként használható a vegán sütéshez.

Típusok változatossága. A csicseriborsónak két fő típusa van – a kabuli és a desi –, az előbbi nagyobb, krémesebb, és gyakrabban fordul elő a nyugati konyhában.

Sokoldalú gyöngyszem kertekbe és konyhákba

Legyen szó tapasztalt kertészről vagy kezdő konyháról, a csicseriborsó remek kiegészítője lesz a repertoárnak. Elegáns kerti jelenlétüktől a sokféle ételben betöltött főszerepig ezek a hüvelyesek szépséget és ízt hoznak az asztalra. Tehát – javasolja a garden-guide.com – induljon el  mindenki a csicseriborsó termesztésének és ízlelésének útjára, és hagyja, hogy ez a sokoldalú gyöngyszem feldobja kertjét és kulináris kalandjait.

(Forrás: garden-guide.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Rossz hírt kaptak a hummuszkedvelők a csicseribors... Válságba került a világszerte egyre népszerűbb, egészséges étel, a hummusz. Azonban évről évre nagyobb a hiány az alapanyagából, a csicseriborsóból. ...
Növényi fehérjék: impozáns tervek Belgiumban – a j... Flandria és Vallónia régiónak is ambiciózus tervei vannak a növényi alapú, alternatív fehérjeszektor fejlesztésében Belgiumban. A flamand régió elsős...