Válságba került a világszerte egyre népszerűbb, egészséges étel, a hummusz. Azonban évről évre nagyobb a hiány az alapanyagából, a csicseriborsóból. A megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen vezetett a hummusz árának gyors emelkedéséhez. A terméshozam az utóbbi években csökkent, mert a vízigényes növény egyre kevesebb esőt kap. Becslések szerint a világ csicseriborsó-termelése az aszály miatt közel 40 százalékkal esett vissza.
A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy a hummuszt többnyire mártogatósként vagy kenyérfeltétként fogyasztják. Egyszerű étel, de nem könnyű jót készíteni a csicseriborsó, tahini (szezámpüré), citromlé, fokhagyma, olívaolaj és só alapanyagú finomságból. A fogyasztók ízlés szerint fűszerezhetik: pirospaprikát, borsot vagy magvakat is érdemes hozzáadni. A Közel-Kelet népszerű étele a Földközi-tenger térségében, Európában és Észak-Amerikában is nagyon keresett termék. A vegán és a vegetáriánus táplálkozás egyik legfontosabb összetevője, annak fontos fehérjeforrása.
Azonban az egészséges étel legfőbb alapanyaga, a csicseriborsó egyre inkább hiánycikk a világpiacon. Hummusz-válság van – írja a cikk. Nagy-Britannia az egyik legnagyobb fogyasztó, ahol az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével együtt nőtt a hüvelyes növény iránti kereslet. A briteket ezért különösen érzékenyen érinti a csicseriborsó hiánya.
Ennek eredményeként a vásárlók komoly áremelkedéssel szembesülhettek az utóbbi hetekben, a hummusz ára 12 százalékkal nőtt. A világ hummusz-hiánya miatt pedig az árak várhatóan tovább emelkednek.
A szárazság az áremelkedés egyik oka?
A cikk összefüggésbe hozza az éghajlatváltozást az emelkedő árakkal. Ezeket a megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen okozta. India ugyanis a csicseriborsó egyik legnagyobb fogyasztója és egyben termelője is. Az utóbbi években az egyre kevesebb eső miatt jelentősen csökkent a növény terméshozama. Márpedig a csicseriborsó termesztése kifejezetten vízigényes. Ezért becslések szerint a globális csicseriborsó-termelés mintegy 40 százalékkal esett vissza a szárazság következtében. A hiány miatt India kénytelen volt importálni a hüvelyest, ezzel pedig nyomást gyakorolt a globális kínálatra és növelte az árakat. A további hiány elkerülésére a tudósok Etiópiában és Skóciában is azon munkálkodnak, hogy aszályálló csicseriborsót nemesítsenek ki.