Rossz hírt kaptak a hummuszkedvelők a csicseriborsó hiánya miatt

Válságba került a világszerte egyre népszerűbb, egészséges étel, a hummusz. Azonban évről évre nagyobb a hiány az alapanyagából, a csicseriborsóból. A megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen vezetett a hummusz árának gyors emelkedéséhez. A terméshozam az utóbbi években csökkent, mert a vízigényes növény egyre kevesebb esőt kap. Becslések szerint a világ csicseriborsó-termelése az aszály miatt közel 40 százalékkal esett vissza.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy a hummuszt többnyire mártogatósként vagy kenyérfeltétként fogyasztják. Egyszerű étel, de nem könnyű jót készíteni a csicseriborsó, tahini (szezámpüré), citromlé, fokhagyma, olívaolaj és só alapanyagú finomságból. A fogyasztók ízlés szerint fűszerezhetik: pirospaprikát, borsot vagy magvakat is érdemes hozzáadni. A Közel-Kelet népszerű étele a Földközi-tenger térségében, Európában és Észak-Amerikában is nagyon keresett termék. A vegán és a vegetáriánus táplálkozás egyik legfontosabb összetevője, annak fontos fehérjeforrása.

Az indiai csicseriborsó hiány és a növekvő kereslet miatt egyre drágább a hummusz világpiaci ára - képünk illusztráció
Az indiai csicseriborsó hiány és a növekvő kereslet miatt egyre drágább a hummusz világpiaci ára – képünk illusztráció

Azonban az egészséges étel legfőbb alapanyaga, a csicseriborsó egyre inkább hiánycikk a világpiacon. Hummusz-válság van – írja a cikk. Nagy-Britannia az egyik legnagyobb fogyasztó, ahol az egészséges táplálkozás iránti igény növekedésével együtt nőtt a hüvelyes növény iránti kereslet. A briteket ezért különösen érzékenyen érinti a csicseriborsó hiánya.

Ennek eredményeként a vásárlók komoly áremelkedéssel szembesülhettek az utóbbi hetekben, a hummusz ára 12 százalékkal nőtt. A világ hummusz-hiánya miatt pedig az árak várhatóan tovább emelkednek.

A szárazság az áremelkedés egyik oka?

A cikk összefüggésbe hozza az éghajlatváltozást az emelkedő árakkal. Ezeket a megnövekedett fogyasztói igény, valamint az indiai csicseriborsó-hiány együttesen okozta. India ugyanis a csicseriborsó egyik legnagyobb fogyasztója és egyben termelője is. Az utóbbi években az egyre kevesebb eső miatt jelentősen csökkent a növény terméshozama. Márpedig a csicseriborsó termesztése kifejezetten vízigényes. Ezért becslések szerint a globális csicseriborsó-termelés mintegy 40 százalékkal esett vissza a szárazság következtében. A hiány miatt India kénytelen volt importálni a hüvelyest, ezzel pedig nyomást gyakorolt a globális kínálatra és növelte az árakat. A további hiány elkerülésére a tudósok Etiópiában és Skóciában is azon munkálkodnak, hogy aszályálló csicseriborsót nemesítsenek ki.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi áll az indiai gazdák nagyszámú öngyilkosságának... Szerencsések vagyunk, hogy nincs ránk hatással a Monsanto, vagy az érintett gazdák csak bűnbakot keresnek adósságproblémáik tekintetében? Önöknek mi a...
Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímavált... Komoly veszélyt jelent a poszméhek túlélésére a klímaváltozás. Hatására jelentősen csökken a rovarok természetes élőhelyeinek kiterjedése Európában és...
Nehéz helyzetben a kukoricaföldek Nem jön jól az újabb hőhullám a kukoricának. Száradnak az alsó levelek, a felső levelek pedig összesodródnak. Mi lesz így a terméssel? Szemmel láthat...
Vége a tűzgyújtási tilalomnak! A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hatállyal feloldotta az erdőkre és fásításokra, valamint az azok melletti területekre július 3-tól elrend...
Nagy károkat okozott az esőhiány a Jászságban Az őszi talaj előkészítés és a vetések szempontjából értékelhető az a csapadék, ami néhány nappal ezelőtt a Jászságba érkezett, a tavaszi vetéseknek m...