Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!

A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan alakult eddig idén a piaca. Cikkünkben ezt gyűjtöttük össze.

Olcsóbb és több lesz idén az eper az időjárásnak köszönhetően. Az enyhe tél következményeként két héttel hamarabb virágzott az eper. Így hamarabb is kezdődhetett a szabadföldi ültetvényeken a szüret és legalább 30 százalékkal több termést remélnek a termesztők. A KSH adati szerint 2012-ben összesen 4629 tonna szamócát takarítottak be az országban, az idei számokról még becslések sem elérhetőek. Érdekesség, hogy Magyarországon 2000-ig még 12-13 ezer tonna szamóca termett évente.

A hirtelen jött melegben gyors érésbe kezdett a szabadföldi gyümölcs is, így már egyszerre érik a fóliással. Az ára is csökkent, néhány nap alatt ezer forintról 800-900 forintra mérséklődött egy kiló eper ára. Az árak tekintetében még városonként is nagy a különbség, de a gazdák remélik, 500 és 600 forint alá nem megy majd.

Most a legnagyobb veszélyt a hőség jelentheti, mert a nagy, vizes levelek alatt befülledhet a gyümölcs. A szezon a melegtől függően, még legalább 3 hétig eltarthat.

Jelenleg a hazai első osztályú eper ára a Budapesti Nagybani piacon 670-700 forint/kg között mozog, a hazai extra ára pedig kilónként 750-800 forint.

+ Jó tanácsok a szamócaszüreteléshez

Szakértők szerint a szamóca gyümölcsét lehetőleg mindig kora délelőtt szüreteljük le, amikor a gyümölcsök már nem nedvesek a reggeli harmattól. Lapos tárolóedénybe rakjuk a közel egy centiméteres kocsánnyal lecsípett gyümölcsöket, és azonnal tegyük hűvös helyre, lehetőleg hűtőszekrénybe. A gyümölcsöt csak éretten szedjük le, mert a szamócának nincs utóérése.

A Magyarországon megtermő eperfajták nem közismertek, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a korai fajták (Gorella, Fertődi korai, Surprise) május végén érnek, a középérésűek (Pocahontas, Senga Sengana) június elején szüretlehetők, míg a késői érésűek (Mme Moutot, Souvenir) június közepén, végén érnek.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...
Budapesti fogyasztói piacok: a belföldi gyümölcsök... Az Idared alma ára a Fehérvári piacon jelentősen csökkent, a múlt heti 248 forint/kilogrammos ár 198 forint/kilogrammra esett. A Fény utcai piacon vis...
Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban... A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a t...