Olykor a sok eső is árthat

Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelők azt mondják, ennél már nem lesz olcsóbb.

Idén a szokásosnál később jelent meg a piacon a hazai szabadföldi eper. Az enyhe télnek köszönhetően nem volt gond a növény áttelelésével. A megyében szinte minden kiskertben termelnek epret, de piaci mennyiséghez legalább fél hektár szükséges. Sok őstermelő közvetlenül a házánál értékesíti az ízletes gyümölcsöt, de közülük sokan váltanak ki ideiglenes árusító helyet forgalmasabb csomópontokon. Mivel egyre több helyen érik be a gyümölcs, így a kezdeti 1600 forintos kilós ár e hét elejére már sok helyen 900 forintra „szelídült”. A kereskedőknél nyilván magasabb, hiszen ők saját hasznukat is ráteszik.

A megye egyik legnagyobb ültetvénye a faddi Venyige szövetkezeté, ahol a termelők közösen művelik és értékesítik az epret. Az idei a 16. szezonjuk. Bányai András, a szövetkezet egyik tagja elmondta, két nagyszerű fajtájuk van, a Honeoye és az El-Santo, mindkettő nagyon korai, bőtermő, kemény húsú és ízletes. A vásárlók nagyon kedvelik. Faddon 6 hektáron termelnek epret, de a szövetkezetnek 300 hektár területe van, a többin más gyümölccsel és bodzával foglalkoznak. A szövetkezetnek nyolc tagja van, négy család alakította. Idén nem fognak dicsekedni az eperrel, hiszen a múlt héten négy nap alatt 70 milliméternyi eső hullott, ami nem tett jót az érésben lévő gyümölcsnek, sok tő elpusztult, mondta Márkus János, a szövetkezet elnöke. Számításaik szerint 30 százalékkal lesz kevesebb a termés a tavalyinál, de még javíthat az átlagon az időjárás, ha a következő napokban meleg, száraz idő lesz. Ha kapnak egy erősebb zivatart, akkor pár napon belül befejezik a szezont. A faddiak nem szállítanak kereskedőknek, feldolgozóknak. Mint mondták, az eper kényes terméknek számít, EKAER-es bejelentést követően lehetne csak szállítani, ami túl sok adminisztrációt igényelne. A vásárlóik helybe mennek, emiatt a piaci árnál alacsonyabb áron, kilónként 600 forintért adják a gyümölcsöt.

Az eperszezon még 10-12 napig tarthat, ha jó lesz az időjárás
Az eperszezon még 10-12 napig tarthat, ha jó lesz az időjárás

 

A szekszárdi piacon áruló termelők is azt mondták, most már minden az időjáráson múlik. Vasárnap reggel például Dunaszentgyörgy határában volt egy nagy zivatar, mely nem tartott sokáig, de nagy mennyiségű csapadékkal jött. Ha egy ilyen “elkapja” az ültetvényt, már nincs sok gond vele, mondta egy árus.

Az eper a legkorábbi gyümölcs hazánkban, így sokan foglalkoznak vele. Hogy mikor lehet idén a legolcsóbb? Ide kattintva megtudhatja!
Lekvár és gyümölcslé

Hétszáz forintos kilónkénti áron adja a hőgyészi önkormányzat a település lakóinak a friss, zamatos epret. Két hektáros területen 25 közfoglalkoztatott gondozza az ültetvényt. Kristóf Károly alpolgármester elmondta, a gyümölcs árából befolyt összeget is visszafordítják a működésükre. Terveik között szerepel a lekvár és gyümölcslé készítése, amihez már meg vannak a szükséges berendezések. E termékeket szintén értékesíteni szeretnék. A mezőgazdasági képzésben is részesülő közfoglalkoztatottak az eper mellett homoktövissel és más növényekkel is foglalkoznak. Büszkék a sikeres mezőgazdasági programra és a jól dolgozó közfoglalkoztatottakra.

Tudta?

Hazánk kis kertjeiben az eper szinte mindenütt megtalálható. Jó tudni, hogy augusztusban lehet szaporítani és a második évtől terem. A középkötött, jó vízgazdálkodású talajon terem a legjobban. Folyamatosan kell szedni, ne hagyjuk túlérni, mert a rothadó szemek a többit is megbetegítik. Levélrozsdásodásra, szürkerothadásra hajlamos. Száz gramm eper 60 mg C-vitamint tartalmaz, ráadásul alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória). Vas, kalcium és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról. Az eper szervezetünkben hisztamint szabadít fel, így az arra érzékenyeknél allergiás reakciót (általában csalánkiütést) vált ki.

Forrás: teol.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Szedd magad akció okosan – 7 megfontolandó t... Április elején megbotránkoztak az epertermelők a 778 Ft-os kilónkénti import eper árán, mivel a hazai termés kilója 2000-3000 Ft között szokott mozogn...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Import nagykereskedelmi zöldség- és gyümölcsárak a... Francia Condor burgonya érkezett, melynek kilója 110 forint. Az olasz 15 mm alatti koktélparadicsom ára nem változott, továbbra is 600 forint, míg a n...