Szamóca piaci körkép itthon és az Európai Unióban

A hazai szamóca ára jóval olcsóbb, mint tavaly ilyenkor, ami az átlagosnál korábbi érésnek köszönhető. Az EU főbb szamócatermesztő országaiban jók a terméskilátások és fokozatosan növekszik a termőterület nagysága. Cikkünkben a termésmennyiségek alakulásával, az export, illetve import szamóca helyzetével foglalkozunk hazai és uniós szinten.

Bár eddig az unió belső szamócafogyasztása elmarad a tavalyi számoktól az export mennyisége a 2013-asnál várhatóan nagyobb lesz.

Kik a vezető szamócatermesztők?

Az EU legnagyobb szamócatermelője Spanyolország, ahol évente átlag 300 ezer tonna szamócát termesztenek és idén 2 százalékkal még nőtt is a termőterületük. Lengyelország a második a listán, míg a harmadik Németországban szintén nőtt a termőterület és már 15,6 ezer hektáron termesztettek szamócát tavaly. Franciaországban pedig 3,3 ezer hektárra nőtt a szamócaültetvények területe. A termés 57,5 ezer tonnára várható.

Az unió belső piacán a legnagyobb szamócaexportőrei:

  1. Spanyolország (évi 230-280 ezer tonna)
  2. Hollandia (43-44 ezer tonna)
  3. Belgium (30-32 ezer tonna)
  4. Németország (21-26 ezer tonna)

Németország a legnagyobb importőr, amely évente 100-105 ezer tonna szamócát vásárol. Az EU évente 35-40 ezer tonna szamócát importál a közösségen kívülről. A legnagyobb mennyiségben Marokkóból (22-24 ezer tonna) érkezik szamóca, de megjelenik az Egyiptomból, Törökországból, és az  USA-ból származó szamóca is.

Mi a helyzet hazánkban?

2000-ig évi 12-13 ezer tonna szamóca termett, majd ez a mennyiség 2002-ben lecsökkent 4 ezer tonnára. A legnagyobb termőterületek a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát körzetében, Zsombó-Szatymaz és Kisvárda környékén vannak. Ezeken a területeken összesen 560-570 hektáron termesztenek szamócát.

A KSH adatai szerint a belföldi kínálat egyre nagyobb részét teszi ki az import. Magyarország szamócaimportja 24 százalékkal nőtt az előző évihez képest, ami 2651 tonnát jelent.  A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április-májusban zajlik. A friss szamóca behozatala 41 százalékkal, 947 tonnára emelkedett 2014 első három hónapjában az előző év hasonló időszakában importált mennyiséghez  viszonyítva. A szamóca több mint fele Spanyolországból érkezett, ahonnan 155 százalékkal nőtt a beszállítás.

Magyarországban csak a termés kis hányadát szállítják külföldre. Leginkább a környező országokba (Románia, Szlovákia, Ausztria) és Lengyelországba kerül friss termék hazánkból.

A szamóca idénye korábban kezdődött az enyhe tél és a korai tavasz miatt. A 14. héten került piacra a hazai szamóca, a tavalyinál magasabb áron, 2800 forint/kilogrammon. Előtte a Budapesti Nagybani Piacon az import szamóca ára 32 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A hazaival egy időben megjelent a spanyol és a görög szamóca is, előbbi 540 forint/kg, utóbbi 592 forint/kg áron.

Az árak további csökkenését eredményezte, hogy a belföldi szabadföldi szamóca korábban érett be, így a 16-22.héten átlagban 6 százalékkal volt alacsonyabb az ára, mint tavaly ebben az időszakban. A belföldi kínálat bővülésével a 22. hétre 700-880 forint/kg-ra csökkent a szamóca fogyasztói ára, és a 23. héten tovább csökkent: legalacsonyabb áron a Lehel piacon találunk, 498 forint/kg, 560 forintos áron a Fővám téren vehetünk, a Fehérvári piacon 598 forint az ára, míg a Fény utcai piacon 780 forintba kerül kilója.

Forrás: AKI

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Blog indult… A MHO cikke rólunk Blog indult a gazdák jó kereskedéséhez Magyar Hírlap Online - 2013. június 3., hétfő Hiánypótló mezőgazdasági blogot indított a Magro.hu, az onlin...
Mi a helyzet a zöldség és gyümölcspiacokon? Az Agrárgazdasági Kutató Intézet június 4-én tette közzé legfrissebb gyümölcs és zöldségpiaci árfigyelését, melyből és a két héttel korábbi jelentés...
Így tud szamócát szüretelni 10 hét múlva Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A sza...
Belföldi gyümölcsárak a budapesti fogyasztói piaco... Megérkeztek a 22. heti árak a budapesti fogyasztói piacokról. Összeállításunkba a Fehérvár úti, a Fény utcai, a Fővám téri és a Lehel téri piac került...
Így áll a hazai eperszezon + tippek a szürethez!... A szamócatermés ígéretesnek mutatkozik, ami az eddigi kedvező időjárásnak köszönhető. Mivel már a szezon közepén tartunk, érdemes áttekinteni, hogyan ...
Vidéki nagybani piacok: a belföldi gyümölcsök brut... Cikkünkben a debreceni, kecskeméti, miskolci és szegedi nagybani piacok 22. heti árait vesszük górcső alá. Néhány esetben, jelentős különbségek vannak...