Az év során bármikor, akár 10 hét múltán is szüretelhet szamócát, ha frigópalántát ültet. Nagyobb termés azonban csak a következő évben várható. A szamócatövek – fajtától és termesztési eljárástól függően – áprilistól júniusig virágoznak, a szüretig azonban sok gondozásra van szükségük. Fontos feladatok: a tövek táplálása, elsősorban nitrogéntartalmú műtrágya oldatával, a kapálás vagy gyomlálás a feltörő gazok ellen.
Szamócapalánta a hűtőből
Frigópalántának a hűtőben tárolt növénytöveket nevezik, amelyeknek így lelassul az anyagcseréjük, de élve maradnak és kezdetleges levélkéket is képeznek. Ezek a pici levelek tavasszal kiültetve gyorsabban kifejlődnek, mint ha egy szabadföldön telelt tőből kellene kialakulniuk. A frigópalántákat az előállító gazdaság hűtőházban telelteti át, és tavasszal hozza forgalomba.
TIPP!
A szennyeződések és molyok ellen takarja be a földet szalmával, lekaszált fűvel, vagy friss komposzttal. Manapság fóliával védik a gyümölcsöt, és az előre készített lyukakba ültetik a palántákat.
Mire jó a bakhát?
A nagy szamócatermesztő országokban a fóliatakarásos módszert kiegészítik egy 50-80 cm magas ágyással (bakháttal). Ennek tetejére 3-4 sorban ültetik a növényeket, majd virágzás után a hosszú termésszáron fejlődő-éredő gyümölcsöket a bakhát oldalára kihajtják. Így könnyű megvédeni őket a kártevő állatoktól és kórokozóktól, és gyorsabb a szüret is.
Május – Irány az indák metszése
Májusban megindul az ostorindák képződése, amelyek később le is gyökeresednek. Érdemes lemetszeni őket a tövekről, mert megnehezítik a kapálást, s mivel sok tápanyagot is fogyasztanak, csökkentik a képződő gyümölcsök mennyiségét és méretét. Míg a fóliatakarás megakadályozza az indák legyökeresedését, a szalmatakarás nem nyújt biztos védelmet.