Tárolja igy a zöldségeket és a gyümölcsöket, később romlanak meg

Kevés zöldséget és gyümölcsöt vásárol, valamint fogyaszt a magyar, ellenben a megvásárolt élelemiszer egy jó részét kidobjuk a szemétbe. Személyenként több 10 kilogrammot évente. Pedig van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök.

A sárgarépa ropogósan jó. Ezért, amint megvesszük vagy kihúzzuk a földből, szedjük le róla a zöld részt, mert ez csak elszívja a nedvességet a gyökérből. Ne tároljuk nedves helyen és ne mossuk meg – csak rögtön felhasználás előtt. Ha nedvesség éri, hamarabb megromlik.

A nagy meleg miatt a mennyiség és a minőség is kedvezőtlenül változhat a zöldségeknél és a gyümölcsöknél
Van néhány praktika, amivel tovább frissek maradnak a zöldségek és a gyümölcsök (Fotó: Pixabay)

Ha sok uborkát veszünk, időről időre érdemes átnézni a kupacunkat, és kidobni belőle a meglevesesedett darabokat. Csak elrontják a többit is. Hogy ne romoljon meg, szárazon kell tartani. Vegyük ki a műanyag csomagolásból, azután bugyoláljuk be papírtörlőbe és tegyük egy zacskóba, amit még véletlenül se zárjunk le. A kamra helyett inkább tegyük a hűtőbe.

A fűszernövények is frissen jók. Először jól mossuk és szárítsuk meg egy papírtörlővel. Töltsünk vizet egy befőttesüveg aljára és tegyük bele a fűszernövényeket. Tegyünk rá műanyag zacskót, gumizzuk rá a befőttesüveg szájára, és tegyük a hűtőbe. Érdemes néhány naponta ellenőrizni és kicserélni a vizet. 

Ez a tipp a menta, a koriander és a petrezselyem esetén használatos. A bazsalikomot ugyanúgy befőttesüvegbe tesszük, de kint lehet hagyni a pulton. Csak ne érje közvetlen napfény. A rozmaringot, a kakukkfüvet és a zsályát csavarjuk bele nedves törlőkendőbe, és tegyük egy zárt műanyag zacskóba.

A leveles zöldségekkel mielőtt bármit is csinálnánk, először fésüljük át a kupacot. Ha vannak közte olyan levelek, amelyek már romlásnak indultak, akkor azokat dobáljuk ki. Ezután alaposan mossuk és szárítsuk meg. Szórjuk őket egy papír törlőkendőre, tegyünk a tetejére egy másikat, azután tekerjük fel és gumizzuk össze.

A paradicsomot szobahőmérsékleten kell tartani, hogy az érési folyamat ne álljon le. Csak hagyjuk a pulton néhány napig, hogy elérjék a legfinomabb állapotukat. Ezután azonban már érdemes a hűtőbe tenni, hogy lelassítsuk a romlást.

Ha a pulton hagyjuk citromot, sokkal kevesebb ideig maradnak frissek, mintha beletesszük egy jól záródó zacskóba, és a hűtőben tartjuk.

A spárgával ugyanúgy kell eljárni, mint a gyógynövényekkel. Töltsünk egy pohár aljára egy kis vizet, tegyük bele a spárgát, rakjunk rá egy műanyag zacskót, és tegyük a hűtőbe. Néhány naponta érdemes ránézni és kicserélni a vizet. Egy hétnél tovább azonban ne tároljuk így, inkább fogyasszuk el. 

A zeller ropogósan jó. A trükk: csomagoljuk a fejét alufóliába, majd tegyük be a hűtőbe. Ennyire egyszerű.

A bogyós gyümölcsök hamar megpenészednek vagy elvesztik nedvességtartalmukat, és összezsugorodnak. Hogy ezt megakadályozzuk, először mossuk meg ecetes vízzel (egy rész ecet, három rész víz), hogy a baktériumok lejöjjenek róla, azután öblítsük át folyó víz alatt. Szárítsuk meg papírtörlővel, majd tegyük egy műanyag dobozba. Minél nagyobb, annál szellősebben lesznek benne a bogyók, és annál tovább maradnak frissek. Arról nem beszélve, hogy így kevésbé valószínű, hogy bepenészednek. Tegyünk rá egy papírtörlőt, de a dobozt ne zárjuk le.

Ha nem szeretnénk barna, mancsos banánt enni, akkor egyszerűen tegyük be őket a hűtőbe. A hideg hatására lelassul az érési folyamat. Ne feledjük: még így is csak pár napunk van, mielőtt a gyümölcs tönkremenne. 

Ha a csemegekukoricát nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne szedjük le róla a leveleket, hanem tegyük egy műanyag zacskóba, majd a hűtőbe.

Összeállításunk az Origo.hu cikke alapján készült.


Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...