4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar

55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása folyamatosan nő nem csak itthon, de az egész világon. De vajon, minek köszönheti sikerét?

Amit a magyar baromfi tenyésztéséről tudni kell…

A világ baromfitartásában évek óta óriási mértékű fellendülés tapasztalható, a baromfitermékek egyre fontosabb szerepet töltenek be a Föld lakóinak élelmezésében. A fehérjében gazdag, zsírban szegény szárnyasokból egyre többet eszünk, az összes húsfogyasztáshoz viszonyítva kétévenként 1%-kal többet.

Magyarországon a 60-as években kezdődött el a hagyományos baromfitenyésztés fejlesztése, a nemzetközi együttműködésbe való bekapcsolódás. A korszerű vágó-feldolgozó technológia átvételével a magyar baromfiipar meghatározó tényezővé vált mind a hazai mind a nemzetközi piacokon.

A szabadon tartott tyúkok húsa finomabb!
A szabadon tartott tyúkok húsa finomabb!

 

Miért sikeres a magyar baromfiipar?

  1. A magyar baromfiipar sikerét elsősorban az biztosítja, hogy az összes baromfifaj termelése jelentős, és ezek iránt nemcsak belföldön, hanem külföldön is nagy a kereslet.
  2. Korszerűsége mellett a magyar ipar hagyományőrző jellegét is megtartotta, hiszen a régóta külföldre szállított magyar termékek (libamáj, füstölt, pácolt libamell, különböző egyéb, márkázott termékek) ma is forgalomban vannak.
  3. A magyar baromfi húsában közvetlenül a magyar kukoricán és más hazai takarmányon keresztül érvényesülő napfény, a magyar táj és vidék speciális zamata – még a legmodernebb technológiával gyártott termékeknél is – ízben az átlagosnál jóval gazdagabb ételek elkészítését eredményezi.
  4. A magyar baromfiipar modern technológiája (vágás-feldolgozás) mellett további erőssége a biológiai alapok biztonságos előállítása, a kiváló genetikai alapanyag, a tenyésztés tradíciói az ország kedvező területi, földrajzi adottságainak birtokában.

Forrás: jomagyarbaromfi.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...