55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása folyamatosan nő nem csak itthon, de az egész világon. De vajon, minek köszönheti sikerét?
Amit a magyar baromfi tenyésztéséről tudni kell…
A világ baromfitartásában évek óta óriási mértékű fellendülés tapasztalható, a baromfitermékek egyre fontosabb szerepet töltenek be a Föld lakóinak élelmezésében. A fehérjében gazdag, zsírban szegény szárnyasokból egyre többet eszünk, az összes húsfogyasztáshoz viszonyítva kétévenként 1%-kal többet.
Magyarországon a 60-as években kezdődött el a hagyományos baromfitenyésztés fejlesztése, a nemzetközi együttműködésbe való bekapcsolódás. A korszerű vágó-feldolgozó technológia átvételével a magyar baromfiipar meghatározó tényezővé vált mind a hazai mind a nemzetközi piacokon.
Miért sikeres a magyar baromfiipar?
- A magyar baromfiipar sikerét elsősorban az biztosítja, hogy az összes baromfifaj termelése jelentős, és ezek iránt nemcsak belföldön, hanem külföldön is nagy a kereslet.
- Korszerűsége mellett a magyar ipar hagyományőrző jellegét is megtartotta, hiszen a régóta külföldre szállított magyar termékek (libamáj, füstölt, pácolt libamell, különböző egyéb, márkázott termékek) ma is forgalomban vannak.
- A magyar baromfi húsában közvetlenül a magyar kukoricán és más hazai takarmányon keresztül érvényesülő napfény, a magyar táj és vidék speciális zamata – még a legmodernebb technológiával gyártott termékeknél is – ízben az átlagosnál jóval gazdagabb ételek elkészítését eredményezi.
- A magyar baromfiipar modern technológiája (vágás-feldolgozás) mellett további erőssége a biológiai alapok biztonságos előállítása, a kiváló genetikai alapanyag, a tenyésztés tradíciói az ország kedvező területi, földrajzi adottságainak birtokában.
Forrás: jomagyarbaromfi.hu