Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor és nem szerint

Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevezések ismertek, de sokan nem tudják, mi az a kappan, vagy mikortól számít tyúknak a tyúk. Ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben!

Az első és legfontosabb kérdés, amit illik tisztázni, hogy mit is nevezünk tyúknak?! Tyúk névvel a házityúkot szokás nevezni. Kicsit bővebben: körülbelül 600 házityúkfajta tartozik ebbe a csoportba, és a hímet, a tojót is átfogóan tyúknak nevezzük!

Ezt követően jönnek a bonyodalmak, ugyanis a tyúkot életkortól, fejlettségtől, ivartól függően más-más nevekkel szokás illetni.

A tojásból kikelt, megszáradt, de még nem etetett állatot nevezzük naposcsibének. Kelés után a csibéknek 48 órára elegendő tartalék tápanyag van a szikzacskójukban, amíg ezt fel nem használják, külső táplálékfelvétel nélkül is képesek életben maradni. Innen eredhet a naposcsibe név, ugyanis a csibék legkorábban csak a kelést követő napon kezdenek táplálkozni. Ezt követően csirkének nevezzük az első etetéstől számított 8-10 hetes koráig a tyúkot, majd a 42-49 naposnál nem idősebb, 1500-2000 grammos húshibridet pecsenyecsirke néven szólítjuk.

A 8-10 hetes kort meghaladó tyúkoknál a nőivarút jércének, a hímivarút kakasnak nevezzük.

A 8-10 hetes kort meghaladó tyúkoknál a nőivarút jércének, a hímivarút kakasnak nevezzük.
A 8-10 hetes kort meghaladó tyúkoknál a nőivarút jércének, a hímivarút kakasnak nevezzük.

 

Mikortól számít tyúknak a tyúk?

A kérdés értelmetlennek hangozhat, de nagyon is értelmes. Onnantól kezdve, hogy a jérce ivarérett lesz és megkezdi a tojástermelést, tyúknak nevezzük. Pontos időpont nincsen az ivarérésre, fajta és környezeti tényező egyaránt befolyásolhatja azt. A tojástermelésre tenyésztett egyedek már 18 hetes koruktól tojhatnak, míg a húshibridek csak 20-25 hetes koruktól kezdenek a tojástermelésbe.

A herélt kakast kappannak hívjuk. A kakasokat 3-4 hónapos korukban heréli ki, mely igen jó hatással van az állat húsára: finomabb, porhanyósabb lesz, továbbá a kappan jóval nagyobbra nő, mint egy „sima” kakas.

Maradván a kakasoknál, a nemzésképtelen, fejlődésben elmaradó kakast bábakakasnak nevezzük.

Végezetül, azt a tyúkot, amelyik megül a tojásokon és ki is kelti azokat, kotlósnak hívjuk. Érdemes a kotlósokat megbecsülni, mert nem minden tyúk hajlandó a tojásokra ráülni és kikelteni azokat.

Forrás: tyukudvar.blog.hu + Magro.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Tervezzen Ön is tyúkólat! Egy különleges pályázatra hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az „Urbánus csirke házat keres” című pályázat keretében bárkinek lehetősége nyílik egyedi ki...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – I. rész... Sok csirkehúst eszünk, mert finom, olcsó és könnyen hozzáférhető. Sok vállalkozás és egyre több család kezd el tyúkokat tenyészteni, ha csak magán cél...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – II. rés... Rövid cikksorozatunk első részében áttekintettük, hogy milyen az egészséges tyúk, és hogy lehet megelőzni a betegségeket. Most összegezzük, hogy milye...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – III. ré... Legutóbb végigvettük, hogy milyen vírusos és baktérium általi megbetegedések fenyegethetik a tyúkjainkat. Sorozatunk 3. részében az élősködők és a gom...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – IV. rés... Lassan a a tyúkbetegségek végéhez érünk. Ezúttal további gyakoribb megbetegedésekről olvashat. Mi az a begyelzáródás, mik a fagyás vagy a köszvény tün...
Hogy maradjanak egészségesek a tyúkjaim? – V. rész... Most, hogy már mindent tudunk arról, hogy néz ki az egészséges tyúk, és hogyan ismerhető fel, ha valamilyen betegség kínozza, nézzük meg, hogy milyen ...