Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevezések ismertek, de sokan nem tudják, mi az a kappan, vagy mikortól számít tyúknak a tyúk. Ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben!
Az első és legfontosabb kérdés, amit illik tisztázni, hogy mit is nevezünk tyúknak?! Tyúk névvel a házityúkot szokás nevezni. Kicsit bővebben: körülbelül 600 házityúkfajta tartozik ebbe a csoportba, és a hímet, a tojót is átfogóan tyúknak nevezzük!
Ezt követően jönnek a bonyodalmak, ugyanis a tyúkot életkortól, fejlettségtől, ivartól függően más-más nevekkel szokás illetni.
A tojásból kikelt, megszáradt, de még nem etetett állatot nevezzük naposcsibének. Kelés után a csibéknek 48 órára elegendő tartalék tápanyag van a szikzacskójukban, amíg ezt fel nem használják, külső táplálékfelvétel nélkül is képesek életben maradni. Innen eredhet a naposcsibe név, ugyanis a csibék legkorábban csak a kelést követő napon kezdenek táplálkozni. Ezt követően csirkének nevezzük az első etetéstől számított 8-10 hetes koráig a tyúkot, majd a 42-49 naposnál nem idősebb, 1500-2000 grammos húshibridet pecsenyecsirke néven szólítjuk.
A 8-10 hetes kort meghaladó tyúkoknál a nőivarút jércének, a hímivarút kakasnak nevezzük.
Mikortól számít tyúknak a tyúk?
A kérdés értelmetlennek hangozhat, de nagyon is értelmes. Onnantól kezdve, hogy a jérce ivarérett lesz és megkezdi a tojástermelést, tyúknak nevezzük. Pontos időpont nincsen az ivarérésre, fajta és környezeti tényező egyaránt befolyásolhatja azt. A tojástermelésre tenyésztett egyedek már 18 hetes koruktól tojhatnak, míg a húshibridek csak 20-25 hetes koruktól kezdenek a tojástermelésbe.
A herélt kakast kappannak hívjuk. A kakasokat 3-4 hónapos korukban heréli ki, mely igen jó hatással van az állat húsára: finomabb, porhanyósabb lesz, továbbá a kappan jóval nagyobbra nő, mint egy „sima” kakas.
Maradván a kakasoknál, a nemzésképtelen, fejlődésben elmaradó kakast bábakakasnak nevezzük.
Végezetül, azt a tyúkot, amelyik megül a tojásokon és ki is kelti azokat, kotlósnak hívjuk. Érdemes a kotlósokat megbecsülni, mert nem minden tyúk hajlandó a tojásokra ráülni és kikelteni azokat.
Forrás: tyukudvar.blog.hu + Magro.hu