Nőtt a vágócsirke élősúlyos termelői ára, a pulykáé viszont csökkent

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2021 első 18 hetében 2 százalékkal 261 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a vágópulyka élősúlyos termelői ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Anyagunkban a baromfihús világpiacának alakulását követő összefoglalót szemléztük.

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 7,9 százalékkal 241,8 ezer tonnára csökkent 2021 első két hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ghánába, Ukrajnába, Kongóba és a Benini Köztársaságba nőtt, míg a Fülöp-szigetekre csökkent az uniós baromfihús kivitele. A közösség baromfihúsimportja 36 százalékkal 54,6 ezer tonnára csökkent ugyanekkor. Az import több mint 90 százaléka Brazíliából és Thaiföldről származott, a két országból összesen csaknem 50 ezer tonna baromfihús érkezett, ami 20 százalékkal kevesebb a 2020. év azonos időszakában beszállított mennyiségnél. Csökkent továbbá az Ukrajnából és a Kínából, ugyanakkor nőtt a Norvégiából származó baromfihús mennyisége az idei év első két hónapjában – írta az AKI PÁIR.

Az AKI PÁIR gyűjtötte össze a baromfihús piacának változásait
Az AKI PÁIR gyűjtötte össze a baromfihús piacának változásait

Így alakult a magyar baromfihús kereskedelme

A KSH adatai alapján Magyarországon a baromfihúsok exportja csaknem 39 ezer tonna volt 2021 első két hónapjában, ami szinte azonos az előző év hasonló időszakában kiszállított mennyiséggel. Ezen belül a csirkehús kivitele 6 százalékkal 21,6 ezer tonnára csökkent, míg a pulykahúsé 34,5 százalékkal 7,1 ezer tonnára nőtt. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia, Bulgária, Ausztria, Németország, Szlovákia, Ukrajna, Franciaország és Lengyelország voltak. Magyarország baromfihúsimportja 36 százalékkal 10,6 ezer tonnára csökkent 2021 első két hónapjában. Ezen belül a csirkehús beszállítása 34 százalékkal 7,3 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 70 százalékkal 463 tonnára csökkent. A legtöbb baromfihús Lengyelországból, Romániából és Hollandiából érkezett.

A vágások száma nem változott számottevően

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon csaknem 176 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le 2021 első három hónapjában, ami nem változott számottevően a 2020 azonos időszakában levágott mennyiséghez képest. Ebből a vágócsirke 114 ezer tonnát (–1 százalék), a vágópulyka pedig 23,5 ezer tonnát (–8 százalék) tett ki. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2021 első 18 hetében 2 százalékkal 261 forint/kilogrammra nőtt az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a vágópulyka élősúlyos termelői ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra csökkent ugyanebben az öszszehasonlításban.

Ez a baromfihús helyzete Európában

Az Európai Bizottság adatai szerint az egész csirke uniós átlagára 193 euró/100 kilogramm volt 2021 első tizennyolc hetében, ami 2 százalékkal magasabb az előző év hasonló időszakának átlagárához viszonyítva. A magyarországi ár 515 forint/kilogramm volt, nem változott jelentősen ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI PÁIR rendszerben 2021-től külön gyűjtik a csirkemellfilé és a csontos csirkemell feldolgozói értékesítési árát, de emellett az összesített adatokat továbbra is közzéteszik. A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1132 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 752 forint/kilogramm volt 2021 első 18 hetében. A csirkemell (összesen) ára 3 százalékkal 1099 forint/kilogrammra emelkedett, míg a csirkecombé az előző év azonos időszakának átlagárával csaknem megegyező, 472 forint/kilogramm volt ugyanekkor.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Hogyan alakult a baromfihús ára? Következő cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakult a baromfi ára hazánkban október és november hónapokban. Vágócsirke élősúlyú termelői ára A vágóc...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Hazai értékesítési és export lehetőségek a baromfi... Az elmúlt évek során a hazai húsfogyasztáson belül - mennyiségét tekintve - viszonylag növekedett a baromfihús szerepe. Az 1980-as évek második felétő...