Baromfihús előállítás az Európai Unióban

Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az uniós rangsorban!

Európai Uniós körkép

A kutatások azt mutatják, hogy az Európai Unió területén belül folyamatosan növekszik az előállított baromfihús mennyisége. Ezzel együtt a baromfihús fogyasztása is növekvő tendenciát mutat, mivel alacsonyabb az ára a többi húsféléhez képest.
A 2010-es évben összesen 10.966.000 tonnányi baromfihúst állítottak elő az unióban, 2013-ra ez az érték 11.505.000 tonnára emelkedett. Az előrejelzések szerint 2015-re a kibocsátás elérheti a 15 millió tonnát is.
A 2013-as esztendőben a legtöbb baromfihúst Franciaország területén állították elő, ez összesen 1.695.000 tonnát jelent. Második helyen Anglia végzett 1.662.000 tonnával, míg a harmadik legtöbb baromfihúst Lengyelország állította elő 1.651.000 tonnával.

Baromfihelyzet Magyarországon

Hazánkban is nagy népszerűségnek örvend a baromfihús, így szinte természetesnek mondható, hogy 2010-től 2012-ig folyamatosan növekedett a megtermelt baromfihús mennyisége. 2010-ben 360.000 tonna baromfihús került kibocsátásra, 2012-ben már 412.000 tonna volt a megtermelt húsmennyiség. 2013-ra csökkenés következett be, már csak 394.000 tonnányi baromfihúst sikerült előállítani Magyarországon. Ezzel hazánk a 7. helyen áll az uniós rangsorban baromfihús terén.

Ország

Mennyiség (ezer tonna)

Franciaország 1695
Anglia 1662,2

Lengyelország

1651,98
Németország 1456
Spanyolország 1342,58
Olaszország 1223,45
Magyarország 394,45
Belgium 388,09
Románia 325,55
Portugália 291,74
Görögország 180,47
Dánia 160,3
Csehország 148,17
Svédország 124,83
Finnország 111,09
Bulgária 94,71
Litvánia 89,77
Szlovénia 57,09
Horvátország 55,7
Lettország 26,71
Ciprus 21,97
Málta 4,12
Észtország n.a
Írország n.a
Luxemburg n.a

Hollandia

n.a

Ausztria n.a
Szlovákia

n.a

Forrás: eurostat 

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Czerván György: a baromfiágazat teljesítménye foly... A baromfiágazat folyamatosan emelkedő teljesítménye alapján Magyarország a harmadik helyen áll az uniós tagországok önellátottsági rangsorában; az ere...
Éljen az étkezési alma és a baromfik Támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek; folytatódik a Földet a gazdáknak program; demonstráltak a mezőgazdaságért Budapesten; több étkezési, keveseb...
Húsfeldolgozók igényelhetnek támogatást Húsfeldolgozók technológiai fejlesztéséhez tegnaptól, állatbetegségek megelőzéséhez 2015. januárjától igényelhető vissza nem térítendő támogatás. A tá...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Nőtt a sertés- és a szarvasmarha-állomány is Tovább emelkedik a szarvasmarha-állomány, így 2014 végére a számuk meghaladta a 800 ezer darabot. A sertéságazat sem panaszkodhat, a sertések száma is...
Vágóhídi hírek A vágóhidakon csaknem minden állatfajtából többet vágtak 2014-ben Magyarországon, mint egy évvel korábban. A szarvasmarha vágások 4,3 százalékkal, a s...