Fejünkre nőnek a baromfik?

1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, mint 55 éve, a csirkehús világhatalomra tör. Mi ennek a túlzott növekedésnek az oka?

Elsőként nézzük a csirkéket

A kutatók 3 tenyészcsirkét neveltek megegyező körülmények között (ételadagjukban sem volt különbség). Az első oszlopban egy ’57-es, a másodikban egy ’78-as, a harmadikban pedig egy 2005-ös kitenyésztett fajta növekedését követhetjük nyomon. A naposcsibék esetében még minimális az eltérés, de a 28 napos állatoknál már látható a különbség. 56 nap elteltével, pedig úgy néz ki, mintha nem is egy korban lévő csirkéket néznénk. Míg az 57 évvel ezelőtti fajtából kikelt csirke még 1 kg-t sem nyom (905 g), addig a 2005-ös fajta megegyező korú állata már több mint 4 kg (4,2 kg)!

A növekedés a kifejlett csirke esetében megdöbbentő! Forrás: Poultry Science
A növekedés a kifejlett csirke esetében megdöbbentő! Forrás: Poultry Science

 

A csirkék növekedésének oka, hogy az újabb fajták hatékonyabban alakítják az ételt hússá. Azonban több egészségügyi gondjuk is van (rossz immunrendszer/keringés/szív, gyenge csontok), ami talán nem meglepő a fotó alapján.

Mi a helyzet pulykafronton?

Arról már mi is írtunk, hogy EU-s viszonylatban jól állunk a pulykafogyasztást illetően, és a hazai pulykaágazat helyzete is kedvező. De mi a helyzet magukkal, a pulykákkal? A helyzet nem annyira megdöbbentő, mint a csirkék esetében, de így is hatalmas változást mutat. Jól mutatja ezt a tényt, hogy a pulykafogyasztás mértéke évek óta változatlan, miközben egyedszámot tekintve kevesebb pulykát vágnak le. 1960-ban még csak 7,8 kg-t nyomott egy-egy pulyka, míg manapság 13,9 kg számít etalonnak.

Az étkezési célra tenyésztett, fehérmellű pulykák méretének növekedése (1 lbs ~ 453,6 kg) Forrás: Quartz
Az étkezési célra tenyésztett, fehérmellű pulykák méretének növekedése (1 lbs ~ 453,6 kg) Forrás: Quartz

 

Ráadásul, nem csak nagyobbak a mai pulykák, de kétszer olyan gyorsan is nőnek, mint 1966-os elődeik. Egészségügyi gondok itt is jellemzőek, lassúak, szaporodni sem képesek. A legtöbb mai pulykát már mesterséges megtermékenyítés útján kezdik életüket.

Hozzá kell tenni azonban, hogy vannak még normál méretű csirkék és pulykák is. A költséghatékonyság miatt azonban étkezési célra az óriás, de egészségügyi gondokkal küzdő fajtákat részesítik előnyben a cégek.

Készült a 444.hu cikkei alapján.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vágópulykapiac alakulása 8,1%-kal kevesebb pulykát vágtak Magyarországon 2014 első negyedében, mint tavaly ilyenkor. Ezzel a pulykavágások száma 1,6 millióra esett vissza. Ez ...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Hideg télre vágynak a gazdák Jók vagyunk pulykából; terjed a foltos szárnyú muslica és a kéknyelv betegség; kártevők fenyegetik az őszi termést az enyhe idő miatt; 5 év alatt 2500...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...