Hazai értékesítési és export lehetőségek a baromfipiacon

Az elmúlt évek során a hazai húsfogyasztáson belül – mennyiségét tekintve – viszonylag növekedett a baromfihús szerepe. Az 1980-as évek második felétől az úgynevezett vöröshúsok áremelkedése, valamint a hazai lakosság egy jelentős rétegének elszegényedése növelte a keresletet a viszonylag olcsó baromfihús iránt. Hogy mik a hazai és export lehetőségek, kiderül cikkünkből.

Belföldi értékesítés

Magyarországon az egy főre jutó termelés, de a fogyasztás mutatói is nemzetközi viszonylatban kiemelkedőek. A magyar fogyasztói szokásokat tekintve a csirke a meghatározó, de emelkedő tendenciájú a pulykahús hazai kereslete is. A lúd egyértelműen “magyar” baromfifaj, viszonylag a fogyasztása is magas hazánkban. Kisebb intenzitással, de igaz ez a kacsára is.

Növekvő tendenciát mutat a hazai pulykahús-fogyasztás.
Növekvő tendenciát mutat a hazai pulykahús-fogyasztás.

 

A hazai baromfiforgalom megközelítőleg 55%-át adják a nagyobb vágóhidak, feldolgozott késztermékként. A fennmaradó mennyiség részben háztáji állattartásból származik, továbbá a csak belföldi piacra termelő kisebb regionális üzemek adják.

A belföldi baromfi forgalmazásában döntően ugyanazok a vállalatok, üzemek töltenek be meghatározó szerepet, melyek az exportot is adják. A feldolgozott baromfitermékek értékesítése a hazai piacon három fontosabb csatornán történik:

  1. Az egyik forma, amikor a vágóüzem forgalmaz saját tulajdonában vagy résztulajdonában lévő boltban ezekből a termékekből. Mivel a vágóhidak egy része nem rendelkezik a teljes baromfi árupalettával, ezért átvesz a hiányzó termékekből más feldolgozóktól a lakossági igények minél teljesebb kielégítése érdekében. Ezeket a kereskedelmi egységeket általában baromfi mintaboltoknak nevezik, melyek főleg az üzem székhelyén, illetve a fővárosban találhatók.
  2. A második jellemző forma, amikor a feldolgozó cég – ellátva a nagykereskedelmi funkciót – a kiskereskedelmi egységek megrendeléseit közvetlenül teljesíti. Ebben az esetben a vágóüzem régebben saját fuvareszközeivel, újabban inkább az erre vállalkozókkal végzi, végezteti a terítést a viszonylag közeli területeken, előzetes megrendelés, áruösszetétel egyeztetés után. Néhány nagyobb kereskedelmi szervezettel éves szerződést is kötnek.
  3. A harmadik említésre méltó csatorna – melynek szerepe és aránya egyre növekvő – mikor egy nagykereskedelmi tevékenységet (is) ellátó szervezet veszi át az árut, szerződéses kapcsolat alapján. Ide tartoznak a Metro, Spar, Auchan stb. nagykereskedelmi tevékenységet is ellátó hálózatok.
Egy szentesi baromfi mintabolt Fotó: hungerit.hu
Egy szentesi baromfi mintabolt Fotó: hungerit.hu

 

Export

A magyar baromfi ágazat külkereskedelmi kapcsolataiból egyértelműen a kivitel érdemes a részletes elemzésre, mivel az import nagyságrendje jelentéktelen, döntő része tenyésztési termékekből áll.

Az elmúlt években a mezőgazdasági termékek között a baromfi második helyezésnél rosszabbat nem ért el és két alkalommal is az első helyre került. Lényegesen felülmúlta az időszak elején vezető sertés- és két kiugró esztendejében abszolút elsőséget elért gabonaágazatot. A legkisebb helyezési szám mellett fontos kiemelni az élelmiszergazdaságon belüli stabil pozíciót is.

A kiemelt exporttermékekből származó komoly eredmény a darabolt csirkén belül a kicsontozott termékek közel 40%-os árbevétel többlete.

Tudta-e, hogy…
az Európai Unión kívül Svájc a tradicionális vevője a magyar baromfitermékeknek, illetve újabban sikerült visszatérni olyan országokba (Ukrajna, Független Államok Közössége), ahol már voltak piaci pozícióink.

Forrás: jomagyarbaromfi.hu

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Gót kakas, vagy szénné égett tyúk? Nem, nem égett oda, sem szénné, és nem is műtyúkról van szó. Egyszerűen, csak ilyen fajta. Nemcsak a tolla, és a taraja fekete, de az egész állat, a b...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Jó hír a baromfihúst kedvelőknek Jól alakul a baromfihús piaca, köszönhetően a magas sertés- és marhahús áraknak. Az alacsony takarmányozási költség és a magas kereslet hatására továb...
5,6 milliárdos jégkár, újabb NÉBIH termékteszt – h... Ismét szállíthatunk baromfit Japánba; kevés a szakképzettséggel rendelkező mezőgazdasági termelő; lezárult a Fiatal Gazda Pályázat beadása; sok hibát ...