Tartósan is hiánycikk lehet a csirkehús

Elfogytak a tartalékok a baromfiágazatban, így a terméktanács szerint – az élelmiszerárstopról függetlenül – csak a feldolgozói átadói árak emelése adhat lehetőséget a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelésére, ezzel pedig költségnövekedéseik kompenzálására.
A termelőknek arra van szükségük, hogy a költségeik megtérüljenek az átvételi árban. Ha ez nem történik meg, a termeléscsökkenés folytatódni fog, ennek hatása pedig már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben. […]

Tovább…

Nőtt a vágócsirke élősúlyos termelői ára, a pulykáé viszont csökkent

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 2021 első 18 hetében 2 százalékkal 261 forint/kilogrammra emelkedett az előző év azonos időszakának átlagárához képest, míg a vágópulyka élősúlyos termelői ára 4 százalékkal 380 forint/kilogrammra csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Anyagunkban a baromfihús világpiacának alakulását követő összefoglalót szemléztük. […]

Tovább…

Jóval a valóság fölé tippelték a válaszadók, mennyit kereshet egy gazda

Hollandiában tették fel egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak a kérdést, hogy szerintük mennyi marad a termesztőknél az élelmiszerek árából. Jócskán túlbecsülték a gazdák bevételét: átlagosan a valós pénzösszeg másfélszeresére gondoltak. A holland Agrifirm által szervezett, a közösségi médiában zajló felmérésben 9 különféle mezőgazdasági eredetű termék – karfiol, körte, sárgarépa, burgonya, tojás, baromfihús, sertéskaraj, marhasteak és kisüzemi sajt – termelői árát kellett megtippelniük olyan élelmiszervásárlóknak, akiknek nincs közvetlen kapcsolatuk a mezőgazdasággal. […]

Tovább…

Hírek, amiknek az állattenyésztők örülnek, és a növénytermesztők bánják

10 hónapon keresztül folyamatosan csökkentek a mezőgazdasági termelői árak, de ez a folyamat márciusban megtorpant és lassú emelkedés kezdődött. Örülnek is a termelők. Az emelkedést elsősorban az állati eredetű termékek generálták. […]

Tovább…