Idén a Timac teszi az ajándékot a fa alá

A Timac AGRO Hungária idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. Ennek alkalmából nyereményjátékot hirdetünk, melynek keretein belül egy szerencsés vásárlónk hazaviheti a főnyereményt, egy kék színű TESLA MODEL 3 elektromos autót. A játékban való részvételhez 15 pontot határoztunk meg, melyekről részletesebben a 15.timacagro.hu honlapon tájékozódhat. […]

Tovább…

Végre itt a dinnyeszezon, kiváló magyar termésre lehet számítani

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben. Az utóbbi hetek kedvező időjárása miatt kiváló minőségre számítanak a termelők, akik a hőségben jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni. Az inputanyagok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen növekedett a bekerülési költség. Ezért várhatóan a görögdinnye – ahogy más zöldségek és gyümölcsök is – a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet a piacra. […]

Tovább…

Ki lesz az utód? A Bonafarm, az OTP és a KITE jövőjéről is beszélt Csányi Sándor

Magyarország egyik leggazdagabb vállalkozója, Csányi Sándor több mint 20 évvel ezelőtt fektetett be először a mezőgazdaságba. Arról is beszélt, hogy megérte-e, illetve milyen fejlesztéseket szeretne az elkövetkezendő időben a Bonafarmnál megvalósítani, és mit gondol arról, hogy a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. lesz az ország legkorszerűbb gazdasága. Sőt, még arra is kitért, hogy mik a tervei a jövőben a legnagyobb hazai agrárintegrátor céggel, a KITE Zrt.-vel. […]

Tovább…

Tengervízben érlelték a borokat, gyorsabban értek el eredményt – videóval

A technológiai vállalatok kreatív munkatársai folyamatosan próbálnak olyan megoldást találni, amely elősegítheti az italok, például a whisky, vagy a brandy gyorsabb érését. A bor esetében az érlelés és az öregedés folyamata is nagy hatással van az ital végső ízére, de a cél elérése érdekében nem minden esetben szükséges újabb és újabb technológiákhoz folyamodni. Argentin borászok olyan tapasztalatok eredményeit tették közzé, amelyek szerint a palackozott borok tengerben való egyéves érlelése egyenértékű a három éves hagyományos pincében történővel. […]

Tovább…

Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlást

A mindennapi élelmiszerek vásárlását meghatározza a szavatosságra vonatkozó dátumok feltüntetése. Sok fogyasztó azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ez nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt. Az élelmiszerpazarlás jelentős része ennek az ismerethiánynak az eredménye. Ezen változtatnának az EU szakemberei. […]

Tovább…

Veszélyes vegyületeket mutattak ki a műanyagokban

A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) csapata csaknem 2500 aggasztó vegyületet azonosított műanyagokban. A szakértők szerint a kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk pedig a világ sok részén szabályozatlan. Helene Wiesinger és kollégái megvizsgálták a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálták. A kutatók olyan vegyületeket elemeztek, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. […]

Tovább…

Új tananyagokkal indul az ingyenesen elérhető Digitális Agrárakadémia

A Digitális Jólét Program, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem a Digitális Agrárakadémia hosszútávú fejlesztésének konzorciumi irányításáról írt alá megállapodást a Pest megyei Gödöllőn. A program keretében a Digitális Agrár Stratégiáról szóló kormányhatározat alapján előkészített Digitális Agrárakadémia célja a mezőgazdaságot érintő digitális kompetencia növelése, a precíziós gépek minél széleskörűbb megismertetése, és a digitális megoldások alkalmazásának ismeretterjesztése az agráriumban, határon innen és túl. […]

Tovább…