Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlást

A mindennapi élelmiszerek vásárlását meghatározza a szavatosságra vonatkozó dátumok feltüntetése. Sok fogyasztó azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az úgynevezett „best before” megjelölést. Ez nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt. Az élelmiszerpazarlás jelentős része ennek az ismerethiánynak az eredménye. Ezen változtatnának az EU szakemberei.

Az Európai Bizottság Farm to Fork stratégiája új dátummegjelölési szabályokat fontolgat, mivel a fogyasztóknak kevesebb mint fele érti azt, hogy mi is a különbség a “felhasználható” és a “best before” között. Az Európában keletkező 88 millió tonnányi élelmiszerhulladék 10 százaléka emiatt keletkezik – írta az Euronews. A portál munkatársai Drogenbos-ban, Brüsszeltől nem messze annak néztek utána, hogy mit tesznek a gyártók és a fogyasztóvédők az ügy érdekében. ​A legrégebbi belga fogyasztóvédő szövetség, a Test Achats szintén rámutat arra a tényre, hogy néha mindkét címkét használják ugyanazon terméktípusra, ami téves értelmezéshez vezethet.

Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlás miatt kárba veszett termékek mennyiségét - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest
Egyértelmű címkékkel csökkentené az Európai Unió az élelmiszerpazarlás miatt kárba veszett termékek mennyiségét – Fotó: Magro.hu, CSZS, Budapest

Különböző dátumok

Amikor a fogyasztó kezébe veszi ezt a két, hasonlónak tűnő terméket, és látja, hogy két különböző dátum vagy két különböző megfogalmazás van rajtuk, nyilvánvalóan növeli benne a zavart. A vevő kíváncsi lesz, miért címkézik az egyiket nagyon romlandóként és a másikat miért nem. Vagyis felvetődik egy újabb kérdés is, ami tovább növeli a bizonytalanságot – mondta Julie Frère, a szövetség szóvivője.

Olcsóbban, biogáznak

Az egyik belgiumi hipermarket-láncnál a lejárati időn túli termékeket alacsonyabb áron értékesítik, jótékonysági szervezeteknek adják, vagy pedig energiát termelnek belőlük, például biometán készítéssel.

​Olyan termékeket használunk, amelyek sárga, promóciós címkékkel jelölik az elhasználódásuk dátumát. Ezután az el nem adott termékeket jótékonysági szervezeteknek adjuk át, hogy újra eloszthassuk az ételt a rászorulóknak. Végül pedig képesek vagyunk újra feldolgozni, zöld energiává alakítani a már fogyasztásra alkalmatlanná vált élelmiszereket – mondta Siryn Stambouli, a Carrefour Belgium szóvivője.

Vizsgálat és felmérés

Azért, hogy a dátumjelölés minden szereplő számára érthető és használható legyen, az Európai Bizottság nyilvános és célzott konzultációkkal hatásvizsgálatot indított, valamint tudományos tanácsot kért az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságtól. Ezzel párhuzamosan az EU Egészségügyi Főigazgatósága fogyasztói kutatást végez arról, hogy a fogyasztók hogyan értelmezik a dátumjelölést. Az olyan fogyasztói szervezetek, mint például a belga „Test Achats”, hajlandók csatlakozni a kezdeményezéshez.

„Nagyon örülünk, hogy az Európai Bizottság foglalkozik ezzel a kérdéssel. Hatásvizsgálatot végeztek, és nyilvános konzultáció lesz, amelyen természetesen részt veszünk. Az ötletünk, hogy megpróbáljuk szorosan követni a benyújtandó javaslatokat, hogy megbizonyosodjunk afelől, hogy megfelelnek-e a fogyasztók elvárásainak egyértelműség és megértés tekintetében” – fogalmazott Julie Frère.

Egyértelmű címkézéssel harcolna az EU az élelmiszerpazarlással

Az iránytű, amely mindennapi élelmiszer-vásárlásainkat meghatározza, a dátumok feltüntetése. Sok vásárló azonban tévúton járhat, mert nem megfelelően értelmezi a „felhasználhatóság” fogalmát, vagy az ún. „best before” megjelölést, ami nem jelenti azt, hogy röviddel a dátum lejárta után fogyaszthatatlan az étel, legfeljebb már nem olyan minőségű, mint a lejárat előtt volt.

Alkalmazás az élelmiszerpazarlás ellen

Az Euronews stábja a franciaországi Lyonban egy olyan kezdeményezést nézett meg, amely hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A Too Good To Go nevű alkalmazás összeköti az ügyfeleket éttermekkel és üzletekkel, ahol olcsóbban vásárolhatnak eladatlan ételeket. A vállalat kampányt is indított, amihez több nagy márka is csatlakozott: arra kérték az embereket, hogy használják az érzékeiket.

A gyártókkal együtt olyan piktogramokat dolgoztunk ki, amelyek arra ösztönzik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékelésében. A kinézetet, az illatot és az ízt jelző piktogramok könnyebben értelmezhetőbbé teszik a dátumot, és arra terelik a fogyasztót, hogy bízzon az érzékeikben, mielőtt eldobna egy lejárt terméket” – mondta Luisa Ravoyard, a Too Good To Go France illetékese.

A jobb címkézési információk biztosítása és az élelmiszerek fenntartható kiválasztásának elősegítése a Farm to Fork stratégia cselekvési tervének része. Az Európai Bizottság célja, hogy 2022 végéig új, harmonizált szabályokat mutasson be a dátumjelölésről – írta a portál.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...
Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
70%-kal több élelmiszert kell előállítani 2050-ben... 2050-re több mint 10 milliárd ember fog élni a Földön. Ahhoz , hogy őket elláthassuk, több mint 1,5-szer annyi élelmiszerre lesz szükség, mint amennyi...
Fellendülhet a magyar édesipar A hazai édesipari termelés bővülését, az ágazat technológiai fejlődését is segítheti az élelmiszeripari fejlesztési stratégia megvalósulása. A program...
Mi lesz a tejkvóta rendszer nélkül? 2015 április 1-től megszűnik az Európai Unióban a tejkvóta rendszer. A rendszer megszűnése azt fogja eredményezni, hogy minden tagállam annyi tejet te...
Újabb GMO-k az engedélyezettek listáján Bővült az engedélyezett GMO-t tartalmazó növények listája az Európai Unióban. Az Európai Bizottság tíz új GMO-t tartalmazó növény élelmiszeripari és t...