A mai tejipar 10 év múlva eltűnik a brit milliárdos szerint

Jim Mellon milliárdos brit üzletember és emberbarát az Euronews Interview című műsorában mondta azt, hogy szerinte a tejipar 10 éven belül eltűnik, illetve a világ húsjellegű termékeinek fele növényi alapú lesz. Ez utóbbiakkal egyébként már ma is ismerkedik az emberiség, több cég is fejleszt ilyen irányban. A sejt alapú mezőgazdaság segítségével laborokban igyekeznek előállítani húsmentes húsokat. Anyagunkból kiderül, mit vár a tejipar jövőjétől a vagyonos vállalkozó. […]

Tovább…

VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 Ft/tonna + áfától (kuponkedvezménnyel)

Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok sav, más és más folyamatokat indít el, talajféleségtől függetlenül. Ugyanakkor vannak olyan talajok, amelyek bár kevésbé savanyúak, de már mészhiányosak. Ezért 10 olyan okot mondunk, ami a meszezés mellett szól. […]

Tovább…

Áldás vagy átok lesz a génszerkesztett élelmiszer?

A génmódosított élelmiszerek mellett új technika segíthet az éhezés elleni küzdelemben, méghozzá anélkül, hogy a sokak által elutasított génmódosításhoz kellene fordulni. A legújabb génszerkesztési eljárások során ugyanis a kutatók nem módosítják, csak megszerkesztik az adott növény genomját. Ezzel pedig ellenállóbbá, bőven termőbbé vagy tartósabbá tehetik őket. Hogyan hódíthatja meg a világot a génszerkesztés? […]

Tovább…

Elpusztította a kajszibarack termés négyötödét a tavaszi fagy

A tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt idén térségenként változóan a kajszitermés 70-95 százalékos kiesése várható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint. A klímaváltozás miatt hosszabb távon mindenképp szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése, a fajtahasználat optimalizálása és a termesztés korszerűsítése. Komoly változásokat kell eszközölniük a gazdálkodóknak, hogy értékelhető kajszibarack termés maradhasson meg Magyarországon. […]

Tovább…

Félmilliós büntetés és támogatásmegvonás a helytelen tarlóégetés következménye

Tarló, nád, növényi maradvány valamint gyepek égetése tilos, kivéve, ha erre növény-egészségügyi okokból van szükség. Most aktuálisan alkalmazandó a Kölcsönös megfeleltetés szabályrendszeréből a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” alábbi előírása. A tarlóégetés sok vita forrása, azonban a talajban lévő és oda visszaforgatható szerves anyag megőrzésének fontossága, a termőképesség és külső hatásokkal szembeni ellenálló-képességét fokozó hatása miatt a tarlómaradványok megőrzése, talajba forgatása napjainkra felértékelődött. […]

Tovább…

Hogyan legyen a legjobb a kukorica precíziós termesztése?

A precíziós gazdálkodás néhány jellemzőjének köszönhetően lényegesen eltér a korábbi művelési módoktól. Az egyik ilyen, hogy objektív mérésekre, észlelésekre alapozza az agrotechnikai beavatkozások irányítását és folyamatát. A másik jellegzetessége, hogy objektív mérési eredmények alapján képes és akar beavatkozni a termelés folyamatába. A technológia harmadik sajátossága a mérési, objektív észlelési pontok sűrűsége, ami alapján táblán belüli térképet és cselekvési tervet lehet készíteni. A kukorica precíziós termesztése is ezen megoldások mentén lehet a leghatékonyabb. […]

Tovább…

A burgonyatermesztők figyelmét kérik

Az ország burgonya termőterülete hihetetlenül alacsony szinten áll, ha a 30 évvel ezelőtti állapotokkal hasonlítjuk össze. A biológiai alapokban lezajlott fejlődésnek köszönhetően ugyan a termésátlagok a korábbiaknál magasabb szinten stabilizálódtak és a minősített vetőgumó felhasználásának aránya is emelkedik, de az ágazatot tartós válság jellemzi. […]

Tovább…

Ízlik a magyar nyuszi a világnak – a kanadaiak is megkóstolhatják

A világon előállított nyúlhús mennyisége 1961 és 2012 között több mint háromszorosára nőtt, 2012-ben meghaladta a 1,4 millió tonnát. Az elmúlt fél évszázadban megváltozott a termelés kontinensek szerinti megoszlása. Amíg Európa 91%-os részesedése 1961-hez képest 2012-re 40% alá csökkent, addig Ázsia már a világ termelésének több mint felét (52%) adta. Az egyes kontinensek nyúlhústermelése a nyúltenyésztésben vezető szerepet betöltő országok teljesítményétől függ.
Az országok rangsorát 1993-ig Olaszország, azóta pedig Kína vezeti, 2012-ben a két ország együtt a termelés több mint kétharmadát adta. A legnagyobb növekedést a távol-keleti ország érte el, amely 2012-ben 735 ezer tonna nyúlhúst, a világ termelésének 52%-át állította elő. Kínában a nyúlhús mint egészséges élelmiszer előállítását a kormány is támogatja. […]

Tovább…