VulcanAgro Granulált Mész Elővásárlás, már 39 990 Ft/tonna + áfától (kuponkedvezménnyel)

10 érv a meszezés mellett. És mondhatnánk még másik 10-et is.  

Hazánkban nagyon sok talaj mészhiányos és savanyú. Ez a savanyúság, vagyis a sok sav, más és más folyamatokat indít el, talajféleségtől függetlenül. Ugyanakkor vannak olyan talajok, amelyek bár kevésbé savanyúak, de már mészhiányosak. Ezért 10 olyan okot mondunk, ami a meszezés mellett szól.

1. Mert tömörödik, cserepesedik

A kötött és mészhiányos talaj akár 30–50 cm mélyen letömörödik, ugyanez már egy homokos, vályog- talajon a felső 5–10 cm-es réteg cserepesedését okozza. Emiatt nagyon rossz lesz a vízbefogadó- és -szolgáltató képessége a talajnak. A gyakran levegőtlen talaj biológiailag inaktívvá válik, nem köt meg nitrogént, nem bomlik benne a szár.

A letömörödött, gyakran savanyú talajokon gyakori a belvizesedés. Meszezni kel!!

2. Mert kalciumhiányos a növény

A talaj felső, 20–40 cm-es rétegében kialakuló kalciumhiányt már a növények is megérzik. Lassú a gyökérfejlődés, vékonyak a szárak. Már nemcsak a zöldség- és a gyümölcstermesztésnél kell figyelmet fordítani a mészpótlásra, hanem az intenzív szántóföldi gazdálkodásban is. Álmodozhatunk minden évben a magas termésátlagokról, ha eltűnik a talajunk és a növényeink támasza, a kalcium.

3. Mert nem hasznosul a tápanyag

Már egy kevésbé savanyú talajon is jelentősen csökken a kijuttatott nitrogén és foszfor felvétele. Nagyon drágulnak a termésnövelők, ezért vigyázni kellene, hogy a növény hasznosítani tudja. Ezért évente 100–150 kg/ha mennyiségben meszet kell pótolni, ha azt szeretnénk, hogy a 500–800 kg/ha mennyiségben kijuttatott NPK tápanyag legalább 70–80%-ban hasznosuljon.

Talajjavítás nélkül, a növényeket hamarabb eléri az aszály

4. Mert toxikus elemekben dúsulhat

Egyre gyakoribb probléma, hogy a fiatal, 1–2 hónapos növény szenved, és úgy tűnik, tápanyag-hiányos. A talaj felső, 10–15 cm-es rétege száraz, és olyan savanyú már, hogy bizonyos elemek szintje toxikussá válik. Ilyen esetekben súlyos mangán, alumínium vagy nátrium okozta „mérgezést” látunk. Ez fogja a növényt, és amíg nem jön kiadós eső és egy kis meleg, a növény nem tud megbirkózni a problémával.

5. Mert repcét, szóját, lucernát vagy silót is termelünk

Ha a mainál fejlettebb és fenntarthatóbb termelést kívánunk végezni, akkor a felhasznált mész mennyiségénél két-háromszor többet kell kijuttatni. A talajok felső rétegéből teljesen kimosódott a mész, és a vetésforgók is átalakultak. Ha csak a nagy kalciumigényű növények elé juttatnánk ki meszet (repce, szója, lucerna, silófélék), akkor is évente 300–400 ezer hektárt kellene 300–500 kg/ha mennyiségben meszezni.

Granulált meszező anyag. Bármilyen géppel gyorsan kijuttatható.

6. Mert sekélyen gyökerezik a növény, és nem kap elég kalciumot

Az egyre szélsőségesebb időjárás következménye a kiszáradó altalaj. A növényeink a felső, 10–40 cm-es rétegben keresik a vizet és a tápanyagot. Ezért a kalcium esetében – amely a nitrogén és a kálium után a legnagyobb mennyiségben felvett tápanyag – is arra kell törekedni, hogy ebben a felső rétegben könnyen a növény számára elérhető legyen.

7. Mert sok a nátrium, a magnézium a talajban

A hazai, főleg kunsági talajok nátriumban, az alföldi talajok pedig magnéziumban és nátriumban is feldúsultak. Ezek az elemek képesek kiszorítani más létfontosságú elemeket, és még a talajokat is tömörítik, rögösítik. A kalcium-karbonát vagy -oxid egyes esetekben pedig a kalcium-szulfát képes felvenni a harcot ezekkel az elemekkel, és a talaj művelhetőségét fenntartani.

8. Mert özönvízszerű esőzések vannak

A klímaváltozás nemcsak súlyos felmelegedést fog okozni, de ahogy látjuk, a hosszú száraz periódusokat és azt követő özönvízszerű esőzéseket is. A lezúduló csapadék egy letömörödött talajon nem talál utat a mélyebb réteg felé, hanem a termőföldet mossa el. A magasabb részeken élettelen talaj marad, a mélyebb részeken pedig egy leiszapolódott és magas szervesanyag-tartalmú mészhiányos termőréteg.

Savanyú-homokos talajon ilyen a napraforgó, ha rendszeres a talajjavítás!

9. Mert nincs eső hónapokig

A hosszú és száraz időszakban fontos lenne, hogy a talaj zárva legyen – akár növény, szármaradvány fedje –, hogy az állandóan fújó szél ne szárítsa ki mélységében. A porózus és mészben jobban ellátott talajban nyitva maradnak azok a kapillárisok, amelyen a mélyben levő víz felfelé mozog. A növény gyökerének nem egy beton keménységű réteget kellene áttörnie, ha vízhez akar jutni.

10. A kalciumot és a ként is pótolhatjuk

Egy modern, a mai elvárásoknak megfelelő talajjavító anyag a kalcium mellett más hasznos tápanyagot is tartalmaz. A Vulcan Balance GS – granulált, kénes mész – ilyen. A kalcium fontos mint talajszerkezet-alakító, de a kén pótlását minden növénynél ugyanúgy meg kell oldani, mint a foszfort. Ezért, ha javasolhatjuk, akkor javítsuk a talajokat és pótoljuk nagy mennyiségben a ként is. Válasszuk a Vulcan Balance GS-t és 300–400 kg/ha mennyiségben, 2–3 évente juttassuk ki.

A termékekről, akcióról bővebb leírást: www.vulcanagro.hu/balance-gs/ menüpont alatt talál.

Szakmai segítség: 06-70-905-5000 vagy a www.vulcanagro.hu/kapcsolat

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nitrogén lombtrágyák, már 179 Ft/litertől A legtöbb mezőgazdasági növénykultúrában fokozatosan nő a betakarított termésmennyiség, ami együtt jár a növények tápelemek iránti igényének növekedé...
Ként tegyünk a nitrogénhez, ha tápkultivátorozunk ... A kukorica és a napraforgó termesztésénél egyre gyakrabban folyékony nitrogénnel tápkultivátorozunk vagy nitrogént injektálunk a talajba. Tegyünk kén...
Vital pH – miért kell savanyítani a permetez... A pH-érték a víz kémhatását, annak savasságát vagy lúgosságát jelzi. Hazánk nagy részén a csapvíz is lúgos, gyakran kemény, de a csatornákból, tározó...
VulcanAgro Folyékony NPK Elővásárlás, már 59 990.-... Folyékony vagy szilárd? Tíz érv a folyékony műtrágya mellett! 1. Olcsóbb a folyékony, mint a szilárd! A Vulcan Folyékony NPK termékekből elegen...
Nem csak a terméket, de problémamegoldást is forga... Problémaorientált termékfejlesztéseivel folyamatosan növeli piaci súlyát a VulcanAgro Kft. a magyar termésnövelő készítmények piacán. Talajjavítóik, ...
Vulcan Repce KompleX – összetett hatóanyagtartalmú... A repce – de akár a mák, a napraforgó, a cukorrépa – lombtrágyázása megkívánja, hogy a bór mellett a magnéziumot, a káliumot, a ként, de a cinket, a ...