A kertészkedést gyakran pihentető, terápiás tevékenységként emlegetik – és valóban az is! De azt is jelzi, mennyire fejlett a társadalom, ahol élünk, hogy az élelmiszer-termesztést bájos hobbinak tekinthetjük, nem pedig abszolút szükségletnek. Másrészt viszont függővé váltunk egy olyan mezőgazdasági és szállítási logisztikai rendszertől, amelyről bebizonyosodott, hogy aggasztóan törékeny. […]
Egyéb
„Költséghatékony bortermelés”: szőlő nélkül, vízből és cukorból készült a nedű
A Biblia szerint Jézus vizet fakasztott a sziklából. De miért nem mindjárt bort? – gondolhatták azok az élelmes és mohó szicíliaiak, akik úgy döntöttek: majd ők megcsinálják. Vízből és nád-, illetve répacukorból készítenek „bort” – szőlő nélkül. Az egyik szicíliai termelő több millió palack hamisított bort öntött a piacra. Ez pedig Itália-szerte bejutott éttermekbe és üzletekbe. […]
Túl a zöld gyepen – hódítanak a virágos fűfelületek
Bár a szépen ápolt, gyommentes, zöld gyep nagyon látványos, egyáltalán nem egyszerű a fenntartása. A virágos gyepek gondozása már kevesebb munkát igényel, és még színessé is tehető a kert zöld szőnyege… […]
Bármelyik pillanatban nálunk is bekövetkezhet az étolajkrízis
Az elmúlt időszakban sajnos folyamatosan be kellett számolni az élelmiszeriparban sorra jelentkező problémákról, olykor-olykor kritikus helyzetekről. Koronavírus-járvány, gyilkos állatbetegségek, áremelkedések és ellátási zavarok kísérték végig az életünket. Ezt most még az orosz-ukrán háború is megfejelte, méghozzá nem is akárhogyan. […]
Egyetlen fán 40(!) különböző gyümölcs terem
Különleges fa növekedik a New York-i Syracuse Egyetem udvarán. Az intézmény egyik professzora ugyanis létrehozott egy olyan fát, amelyen negyven különböző gyümölcs – köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula – is terem. A fa nemesítése és sikeres gondozása Sam Van Aken érdeme. Akkor fogott bele a megvalósításához, amikor bezárásra ítéltek egy gyümölcsöskertet New Yorkban. […]
A legmodernebb mesterséges termékenyítés: hatalmas előnyök, lappangó csapdák
A mesterséges termékenyítéssel kapcsolatos kezdeti próbálkozások feltehetően a 14. századtól datálódnak, amikor a legenda szerint egy arab törzsfőnök az ellenséges törzs egyik ménjétől lopott ondót, amelyet gyapotcsomagban (más források szerint szivacson) hazacsempészve kancájának hüvelyébe tett, így érve el fogamzást a sárló állatnál. Mi is pontosan a mesterséges termékenyítés? […]
Azonnali lépéseket sürgetnek a kelet-európai agrárszervezetek az orosz-ukrán háború miatt
Pozsonyban üléseztek a közép-kelet-európai államok agrárkamarái és -szervezetei. A megbeszélésen hangsúlyozták: az ukrajnai háború destabilizálta az amúgy is törékeny agrár-élelmiszerpiacokat, ezért sürgősen át kell gondolni az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseit, módosítani kell az időzítéseket, különösen azokat, amelyek jelentősen csökkentik az élelmiszer- és alapanyag-termelést. […]
Amilyen könnyen bejutnak a hangyák a lakásba, olyan nehéz megszabadulni tőlük!
Tavasszal megjelennek az első hangyák a lakásban, udvaron, ezzel sok bosszúságot okozva a tulajdonosnak. Sok vegyszer kapható a boltokban, amely segít elpusztítani ezeket a kártevőket, viszont ezek közül sok termék olyan káros vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek nem bizonyulnak jónak a kert vagy az ember egészségére nézve. Ezért érdemes környezetbarát kártevőirtási módszerekhez fordulni […]