Először azt mondták, lehetetlenség a bioszőlő, másképp lett

A biológiai növénytermesztésben kevés a tapasztalat és sok a kihívás, sokat számítanak a termőhelyi adottságok és persze az adott év időjárása, a talajadottságok és a környező kultúrák hatása. Ám a keceli kistérségben található Imrehegy mellett bioszőlőt is termesztő Nagy Roland úgy véli, a döntő a gazda körültekintő, megelőző jellegű és elszánt hozzáállása, tapasztalata és bátorsága. […]

Tovább…

Egyablakos ügyintézést biztosít az ePincekönyv, de csak a 2024-es szürettől

Várhatóan a jövő évi szürettől 12 hatósági ügyben lesz lehetőség elektronikus ügyintézésre a szőlő-bor ágazatban, derült ki az ePincekönyv kialakítására indított projekt záróeseményén az Agrárminisztériumban. Az ePincekönyv használata nem lesz kötelező a kisüzemi bortermelőknek és azoknak, akik 3 év átlagában 10 hektárnál kisebb területen művelnek szőlőt. […]

Tovább…

Villányi világszínvonal: Kövesdi Zsófia kapta az Év Nemzetközi Női Borásza címet

Németország legnagyobb internetes borértékelő portálja, a selection-online.de Kövesdi Zsófiát, a Jammertal Borbirtok vezető borászát az „Év Nemzetközi Női Borásza 2023″ címmel tüntette ki. Magyar borász vagy borásznő ilyen figyelemreméltó külföldi elismerésben még nem részesült. A német szakportál évente több, mint 10 ezer tételt kóstol és értékel a világ minden részéről. […]

Tovább…

Belföldön csökkent, külföldön nőtt a magyar bor iránt a kereslet 2022-ben

A belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára csaknem 9 százalékkal 24,9 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2022-ben az előző évihez viszonyítva. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 9 százalékkal mintegy 22 ezer […]

Tovább…

Magyar borral szebb az ünnep: minőségi hazai italok fogyasztására biztat az Agrármarketing Centrum

„Magyar borral szebb az ünnep!” – szlogennel népszerűsíti a minőségi borok fogyasztását a Karácsony időszakában az Agrármarketing Centrum. Az ünnepi borkampány része a megfelelő bor-étel párosításoknak és a magyar borvilág változatosságának bemutatása, és mindannak az áldozatos munkának a megismertetése, amelyet a borászok egész évben tesznek a minőségi magyar borok készítése érdekében. Az ételpárosítások fontosságát is kiemelték. […]

Tovább…

Erre csettinthetnek az ínyencek: 70 (!) aranyéremmel ismerték el Berlinben a minőségi magyar borokat

Eddig is előkelő helyet foglaltak el a minőségi magyar borok a világban, de a Berliner Wine Trophy versenyen szerzett 70 magyar aranyérem okkal tölti el büszkeséggel a nyertes borászatokat, és szolgál a borkedvelők örömére. Igazán kellemes meglepetéseket és hatalmas eredményeket hozott tehát az idei tavasz több magyar borászatnak.
Az aranyéremmel díjazottak között szerepel többek között a Soltész Pincészet, a Grand Tokaj Zrt., a Simigh Családi Pincészet, a Varga Pincészet, a Podmaniczky Szőlőbirtok és Pince, a Kern-Bor és Pezsgőház Kft. […]

Tovább…