Vezetői engedély traktorra, nagyban változó közlekedés 2035-re, drónok és robotok

Az április gépes hírekkel köszönt be! Beszámoltunk róla, hogy a vezetői engedély traktorra több megoldással és árban szerezhető meg, továbbá arról is, hogy érkeznek a gépjárműadó-értesítések és határozatok, két fizetési határidővel. Megírtuk, hogy kibocsátásmentes új személygépkocsik és kisteherautók közlekedhetnek majd az Európai Unióban 2035-től, majd azt is, hogy pontosabbá teszik a szántóföldi termelést a drónok és a robotok. Szeretettel és sok jó tartalommal ajánljuk olvasásra mezőgazdasági gépek témájú hírösszefoglalónkat 2023. áprilisában.

Vezetői engedély traktorra: több megoldással és árban szerezhető meg a jogosítvány. A mezőgazdaságnak és az iparnak is kevés olyan ágazata van, ahol nem használnak erő- vagy munkagépeket. Ezek kezeléséhez korábban elég volt egy megfelelő igazolvány megléte, 2022 óta törvény írja elő, hogy az ilyen típusú járművek vezetése is jogosítványhoz kötött. A traktorok, a kombájnok és az önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell a kezelőknek a megfelelő jogosítvánnyal. Mennyibe kerül ezekre a engedély megszerzése?

A traktorok, a kombájnok és az önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell a kezelőknek a megfelelő jogosítvánnyal - Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva
A traktorok, a kombájnok és az önjáró permetezőgépek közúti közlekedése során is rendelkeznie kell a kezelőknek a megfelelő jogosítvánnyal – Fotó: Magro.hu, CSZS, Mezőfalva

Kibocsátásmentes új személygépkocsik és kisteherautók közlekedhetnek majd az Európai Unióban 2035-től

Nagyobb szerep jut a közúti közlekedésnek az Európai Unió által célként kitűzött klímasemlegesség elérésében. Új módszertan jön létre a járművek széndioxid-kibocsátásának teljes életciklusra vetített kiszámításához. A kibocsátási határértékek valós kibocsátáshoz igazodó megállapítása az egyik fő cél. A Parlament zöld utat adott a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek CO2-kibocsátását tovább korlátozó normáknak.

A képviselők 340 szavazattal, 279 ellenszavazattal és 21 tartózkodás mellett elfogadták az Európa Tanáccsal létrejött megállapodást arról a rendeletjavaslatról, amely az EU ambiciózus klímavédelmi vállalásaihoz igazodva – az „Irány az 55%!” klímavédelmi csomag részeként – módosítja a személygépkocsik és kisteherautók szén-dioxid-kibocsátásával kapcsolatban támasztott követelményeket. Az Európai Unió közleménye fontos újdonságokat tartalmaz.

A Solis Group csak és kizárólag kiváló minőséget gyárt

2023 újra a megújulás éve lesz a Solis traktoroknál. Az Odisys kínálata jelentősen kibővült és immár a teljes szegmenst lefedi a modellsor a 20-90 lóerős tartományban. A márka idei terveiről, valamint a vállalat által forgalmazott Goldoni és BCS traktorok, valamint a Goes quadok magyarországi helyzetéről Hernek Zoltán tulajdonos-ügyvezetővel beszélgettünk. A teljes gyártási folyamat minden állomása a gyár területén történik, ezért a Solis traktorokban nincsenek licensz alapján gyártott alkatrészek, amit pedig nem ők gyártanak az csak és kizárólag nemzetközileg is elismert beszállítóktól, például a Bosch-tól, a Rexroth-tól vagy a Wagnertól származik. A fejlesztéseik garantálják a termékeik hosszútávú és magasfokú megbízhatóságát, valamint a kiemelkedően magas ár-értékarányát. (x)

Thaiföldön dolgoznak majd az XAG autonóm mezőgazdasági drónjai

Az XAG dróngyártó a thaiföldi FarmInno céggel együttműködve teljesen autonóm mezőgazdasági drónokat vezet be Thaiföldön. A XAG autonóm mezőgazdasági drónjai mesterséges intelligenciával (AI) működnek, és műtrágyaszórásra és precíziós permetezésre fogják használni őket. Ezzel a thaiföldi gazdák időt és energiát takaríthatnak meg, és segíthetnek enyhíteni a munkaerőhiányt.

Az XAG és a Chai Tai Company Limited, a FarmInno anyavállalata szerint Thaiföldön elöregedő mezőgazdasági népességgel kell szembenézni – a gazdák átlagéletkora 58,46 év az országban. Emellett az autonóm mezőgazdasági drónok bevezetése összhangban van a Thaiföld 4.0 programmal, amelynek célja, hogy a hagyományos mezőgazdaságot intelligens mezőgazdasággá alakítsa át, és javítsa az ország globális versenyképességét.

Univerzális gépekkel alkalmazkodhatunk a változó körülményekhez

A kontinens különböző országaiban eltérő mértékben ugyan, de mindenhol terjedőben vannak a sekély, talaj- és talajnedvesség-kímélő művelésre alkalmas gépek, illetve a mostohább talajviszonyok között is vetni képes no-till vetőgépek és a bizonyos szempontból átmenetet képező mulcsvetőgépek. Nem véletlen ez, hiszen a különböző régiókban erősen ingadozik az éves csapadék mennyisége, erre pedig a gazdálkodóktól a szabályozó hatóságokig mindenki reagálni próbál. Hazánk ebben sem kivétel, ráadásul sokan úgy érzékelhetik, hogy a Kárpát-medencében az átlagosnál szélsőségesebbek az időjárási kilengések, a csapadék pedig szinte sosem akkor érkezik, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

A fentiek miatt elengedhetetlennek tűnik, hogy a gazdák gépparkjában ott legyenek azok a munkaeszközök, amikkel alkalmazkodni tudnak az adott szezonban jellemző időjárási körülményekhez. Ez gazdasági kihívást is jelent, hiszen nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy speciális eszköz akár éveket pihenjen, mert nem illeszkedik az aktuális igényekhez. A gyártók ezért igyekeznek egyrészt újragondolni és adaptálni már meglévő konstrukcióikat, másrészt minél sokoldalúbb új munkaeszközöket a piacra hozni. A Multiva-technológia ismertetése. (x)

Több mint tízezer forintos órabérért sincs elegendő munkaerő

Becslések szerint körülbelül százezer ember hiányzik a mezőgazdasági ágazatból, a kertészeti tevékenységeket sújtja a legjobban a hiány. Egyre nehezebb idénymunkást találni a kétkezi mezőgazdasági munkákhoz. Az évek óta egyre súlyosbodó probléma szinte minden gazdálkodást érint, nincs olyan szezon, amelyben elegendő idénymunkás lenne. Az elöregedő szektor többek között a fiatalokban reménykedik.

A mezőgazdasági szakképzettséget igénylő munkakörök közül a legnagyobb gondot a gépkezelő, az állattenyésztő, valamint a gépszerelő és karbantartó foglalkozásokban jelenti a munkaerőhiány. 2015 és 2020 között összességében 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban – derül ki az AKI (Agrár Közgazdasági Intézet) friss elemzéséből. Ezt követően viszont egyre csökkent a foglalkoztatottak száma a munkaerőhiány miatt.

Agrárvideós a fókuszban: a Petya AgroTV műhelytitkai, munkája és története

Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon él. Mezőgazdasági témájú videókat készít, amiből sikeresen megél. Sárgarépa-felszedés, rizsaratás, tarlóhántás sekélykultivátorral és traktorhúzóverseny: néhány cím az akciókamerát és a drónt is használó fiatalember csatornájának több 100, olykor milliós nézettségű videói közül. A mezőgazdasági gépek és -folyamatok bemutatása mellett a szemléletformálás és az ismeretterjesztés is fontos célja. Az egyik több hónapos projektjében a magtól a konzervdobozig követi végig egy növény életét.

Petya AgroTV csatorna feliratkozók száma 2023. márciusában már 193 ezer. Az eddigi csúcstartó videó egy 2016-os traktorhúzó verseny, 7,3 milliós megtekintéssel. Bőven akad a felvételek között olyan, melyet százezrek láttak, huszonöt pedig egymillió felett jár. A Magyarországon készült kisfilmek szerte a világon nézettek, amiket a nézettségi adatok igazolnak.

Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője mezőgazdasági témájú videókat készít drónnal és kamerákkal - Fotó: Pavel Bogolepov | Forrás: Népszava
Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője mezőgazdasági témájú videókat készít drónnal és kamerákkal – Fotó: Pavel Bogolepov | Forrás: Népszava

Pontosabbá teszik a szántóföldi termelést a drónok és a robotok

Az inputanyagok árának emelkedése, a munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentését célzó intézkedések mind lendületet adnak a mezőgazdaság technológiai fejlődésének. Vannak olyan robotok, amelyek teheneket fejnek; vannak digitális rendszerek baromfi etetésére; mesterséges intelligenciát használó többkarú robotok eperszedéshez. A drónok, az önvezető traktorok és a vetőmag-ültető robotok azok közé az újítások közé tartoznak, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a jövő élelmiszerellátásában.

A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet - Fotó: Small Robot Company
A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet – Fotó: Small Robot Company

Az autonóm gazdálkodás azt ígéri, hogy több termést termelhetnek a gazdálkodók kevesebb erőfeszítéssel és kisebb környezetterheléssel. A globális mezőgazdasági hiányok világszerte hatással vannak az élelmiszerláncokra. 2021-ben az Egyesült Királyságban működő National Farmers’ Union (NFU) levélben fordult Boris Johnson akkori miniszterelnökhöz, amelyben a „Covid Recovery Visa” bevezetését kérte az ellátási láncban tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében.

Kond-Coop Kft. – Precíziós növényvédőszer kijuttatás önjáró permetezővel: GRIM

A magyar mezőgazdaság hosszú évek óta biztosít kiváló felvevő piacot, az elsősorban nyugati mezőgazdasági nehézgépgyártó cégek termékeinek. A hazai gépgyártás hiánya (eltekintve egy-két feltörekvő vállalkozástól), egyszerre teremt kényszerhelyzetet és lehetőséget a magyar gazdák számára. A szerény mértékű hazai gyártás, megnövekedett nehézgépkereskedelmi importot eredményez, amely magas intezitással, gyorsan telíti a piacot. A telített piac rövidtávon széles termékpalettát, hosszútávon kompetíciót, technológiai- és árversenyt von maga után.

Általánosságban elmondható, hogy azok a márkák maradnak állandó szereplői a piacnak, amelyek megfelelő ár-érték arányú konstrukciók mentén képesek követni, alkalmazni a leghatékonyabb technológiai megoldásokat. Ezen gazdasági szemlélet legtöbbször a nagy múlttal rendelkező gyártóknál érvényesül, hiszen a sok év alatt megszerzett tudás, és az erre alapozott saját technológiai fejlesztés behozhatatlan piaci előnyt jelent számukra. Tapasztalataink szerint, az olasz gépgyártók ezekben a tulajdonságokban európai- és világviszonylatban is kifejezetten erősek. Az elmúlt években számos esetben tapasztalhattuk, hogy nyugati vállalatok vásárolnak fel olasz gépgyártó cégeket, hogy hozzájussanak az általuk alkalmazott „know-how”-hoz. A Kond-Coop Kft. technológiáinak tartalma. (x)

Biokontroll termékekkel kezeli sikeresen a cukorrépát az Ecorobotix ARA precíziós permetezőgép

Az EU által finanszírozott agROBOfood projekt a Biospray Industrial Challenge projekt támogatásával az Ecorobotix ultranagy pontosságú permetező technológiáját a biológiai növényvédelmi alkalmazások igényeihez igazította. A cukorrépában háromféle alkalmazástípusra vonatkozó szántóföldi kísérleteket végeztek: a pelargonsav, az azadirachtin és a spintor (két szerves rovarölő szer) szelektív alkalmazását.

A biológiai növényvédő szerek természetes összetevőkből (például ecetből és muskátliból) származnak, és hatékony terméskezelést biztosíthatnak. Feltételezhetően nagy hatékonyságú gyomirtó és növényvédő szerek, amelyek teljesen lebomlanak (tehát nem maradnak a talajban/környezetben), és előállításukhoz kevesebb energia szükséges (csökkentve a széndioxid-lábnyomot).

Hidrogénüzemű drón a növényfelderítéshez és a permetezéshez

Az izraeli HevenDrones cég bemutatta első hidrogénnel működő, kereskedelmi célú drónját, a H2D55-öt. A hagyományos lítium akkumulátorral működő drónoknál ötször nagyobb energiahatékonysággal rendelkező H2D55 100 percig képes repülni, 7 kilogramos hasznos teherbírással. A H2D55 az első a tervezett három hidrogénüzemű drónból álló termékcsaládban. A HevenDrones szerint hidrogénüzemű drónjuk bevezetése megoldást jelent a lítium akkumulátoros drónok repülési élettartamával és hasznos teherbírásával kapcsolatos kihívásokra, valamint a lítiumbányászathoz kapcsolódó hosszú távú környezeti hatásokra.

Cambridge-hengert a Metalwolf kínálatából

A Metalwolf Kft. termékei közül a Cambridge-hengert tavasszal a búza bokrosítására javasolt használni a fagyok után. A hengerek egyik fő feladata, hogy a területen végrehajtott lazításos vagy forgatásos művelés után lezárják a talajt, így megakadályozva a felesleges vízveszteséget, csökkentve a deflációs és eróziós károk kialakulását. Másik fő alkalmazási területe a vetés utáni talajtömörítés, ezzel a vetőmag és a talaj kapcsolatának erősítése. Merész Sándor csomádi gazda több mint 500 hektáron gazdálkodik, kapcsolata a termőfölddel a 70-es évekre nyúlik vissza. (x)

Új modemekkel és kijelzőkkel gyorsítja technológiáját a John Deere

2023-ra a John Deere precíziós mezőgazdasági technológiája az új G5 kijelzőcsaláddal és az új JD Link modemekkel frissül. Az új G5 kijelzőcsaláddal a John Deere szerint a legújabb technológiát közvetlenül az ügyfelekhez juttatja el. A Full HD felbontás, a memóriabővítés és a megnövelt feldolgozási teljesítmény a G5 monitorokat az egyik legerősebb kijelzővé teszi.

Két hordozható, minden márkához használható változat, két integrált monitor az egyes John Deere gépekhez, valamint egy kiterjesztett monitor opció is elérhető. A G5 kijelző 10,1 hüvelykes, a G5Plus pedig 12,8 hüvelykes, ami azt jelenti, hogy a G5 kijelzőcsalád elődeihez képest akár 33%-kal több helyet kínál a térképek és információk számára. Mindkét hordozható kijelző vízállósága révén (IP65) további védelmet nyújt.

Permetezés, egyenként megcélozva a növényeket

Az EU által finanszírozott agROBOfood projekt támogatta a Biospray Industrial Challenge projektet, hogy az Ecorobotix ultranagy pontosságú (6×6 cm-es pontossággal képes egyenként kezelni a növényeket) permetező technológiáját a biológiai növényvédelmi alkalmazások igényeihez igazítsa. A cukorrépa esetében háromféle alkalmazástípusra vonatkozó szántóföldi kísérleteket végeztek.

A biológiai növényvédő szerek természetes összetevőkből (például ecetből és muskátliból) származnak, és hatékony terméskezelést biztosíthatnak. Nagy hatékonyságú gyomirtó és növényvédő szerek, amelyek teljesen lebomlanak (tehát nem maradnak a talajban/környezetben), és előállításukhoz kevesebb energia szükséges (csökkentve a CO2-lábnyomot).

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Alkalmazkodni tudni kell a klímaváltozáshoz Múlt hét pénteken jelent meg az MTI-n „A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től” elnevezésű ábra. Az üvegházhatás-prognózist ábrázoló grafik...
A kukorica és a klímaváltozás Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta szakértőnk, Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Ezúttal egyrészt a mezőgazdasági munkák, má...
Mi várhat a kukoricatermesztőkre a következő 10-20... Múlt héten az üvegházhatás hosszú távú hatásait boncolgatta Dr. Varga Zoltán agrometeorológus. Előző cikkéből pedig már sok mindent megtudtunk a kukor...
Mindig az a fránya időjárás! Ónos eső és belvíz okoz károkat az erdőkben, és a földeken; termésátlagok az őszi betakarítási és vetési munkákról; kevesebb idén a kárbejelentés, min...
Hatalmas és bivalyerős! A Massey Ferguson valaha épített legerősebb és legnagyobb erőgépe az MF 8700-as. A típusból 5 szériát dobtak piacra, melyek 270-400 LE teljesítmény kö...