Pontosabbá teszik a szántóföldi termelést a drónok és a robotok

Az inputanyagok árának emelkedése, a munkaerő mennyiségi és minőségi hiánya, a növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentését célzó intézkedések mind lendületet adnak a mezőgazdaság technológiai fejlődésének. Vannak olyan robotok, amelyek teheneket fejnek; vannak digitális rendszerek baromfi etetésére; mesterséges intelligenciát használó többkarú robotok eperszedéshez. A drónok, az önvezető traktorok és a vetőmag-ültető robotok azok közé az újítások közé tartoznak, amelyek kulcsfontosságúak lehetnek a jövő élelmiszerellátásában.

A Magyar Mezőgazdaság számolt be róla, hogy az autonóm gazdálkodás azt ígéri, hogy több termést termelhetnek a gazdálkodók kevesebb erőfeszítéssel és kisebb környezetterheléssel. A globális mezőgazdasági hiányok világszerte hatással vannak az élelmiszerláncokra. 2021-ben az Egyesült Királyságban működő National Farmers’ Union (NFU) levélben fordult Boris Johnson akkori miniszterelnökhöz, amelyben a „Covid Recovery Visa” bevezetését kérte az ellátási láncban tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében.

A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet - Fotó: Small Robot Company
A Tom névre keresztelt angol agrárrobot végez növényvédelmet – Fotó: Small Robot Company

Kis robotok nagy tudással

A mezőgazdasági és agrárélelmiszeripari munkacsoport szerint 2025-re 114 ezerre nőhet a munkaerőhiány a kanadai mezőgazdasági ágazatban. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban is, ahol a bevándorlók számának változása okoz mezőgazdasági munkaerőhiányt. A Global Market Insights Inc. kutatása szerint a piaci előrejelzések szerint az autonóm mezőgazdasági szektor (agrár robotok piaca) 2027-re meghaladja a 95 milliárd dollárt.

„A fejlődés a költségek csökkentésével kezdődik” – mondta Sam Watson-Jones, a Small Robot Company elnöke, aki többgenerációs családi gazdálkodó Angliában. Tom, Dick és Harry farmrobotok, Wilma az éber mesterséges intelligencia. Tom a búzasorok között halad, útja során megáll: szkennel, térképez, ellenőriz, fényképez. Dick szorosan követi, időnként megáll és elektromos árammal végez pontos gyomirtást. Harry precíz méreteket követve veti el magokat. Láthatatlan, de a folyamatokat felügyelő Wilma figyeli a fejlődésüket, összesíti a többiek által küldött adatokat.

A mechanikus mezőgazdasági gépek a bristoli székhelyű start-up vállalkozás, a Small Robot Company termékei. Az autonóm farmrobotok támogatói lelkesen nyilatkoztak ennek a technológiának a mezőgazdaság jövőjét forradalmian befolyásoló lehetőségeiről. 

A mezőgazdasági robotok egyre jobb megoldásokat szállítanak a termelési gyakorlatban - Fotó: Small Robot Company
A mezőgazdasági robotok egyre jobb megoldásokat szállítanak a termelési gyakorlatban – Fotó: Small Robot Company

„Azáltal, hogy pontosabbak és célzottabbak leszünk, a mezőgazdasági robotok következő generációja segíthet megvédeni a biológiai sokféleséget és a természeti környezetet” – mondta Andrew Hoad, a Waitrose’s vezetője. Ők az első kereskedelmi ügyfelei voltak a robotok 2021-es piaci bevezetésekor.

Csökkenthető lesz a vegyszerhasználat

A Tom, Dick, Harry és Wilma megoldásait használó szántóföldi gazdaságok 95 százalékkal csökkenthetik a vegyszerek használatát. Hasonlóan jelentős arányban csökken a szén-dioxid-kibocsátás úgy, hogy mindez nem megy a jövedelmezőség rovására. A cég adatai szerint a bevételek körülbelül 40 százalékkal nőnek, a költségek pedig akár 60 százalékkal is csökkennek.

A Small Robot Company egy olyan agritech start-up csoport tagja, amely abban reménykedik, hogy megoldja a gazdálkodás legsürgetőbb kihívásait.

A szűkös profitok és a csökkenő hozamok örökös problémái mellett a közelmúlt globális eseményei is felforgatták az ágazatot. A munkaerőhiány Angliában is tartós problémát okozott az elmúlt néhány évben. A nehézségek megnövekedett érdeklődést és beruházási kedvet váltottak ki az angol gazdákban a robotika és az automatizálás iránt. A Juniper Research becslései szerint az agritech piac értéke 2025-re 22,5 milliárd dollár lesz, az éves növekedés pedig várhatóan 150 százalékos – írták.

A kisebb start-up cégek mellett a nagy nemzetközi mezőgazdasági gép gyártók is gőzerővel részt vesznek a fejlesztésekben. A mezőgazdaság előtt számos kihívás áll és a legnagyobb cégek jelentős erőforrásokat fektetnek be, hogy megfeleljen ezeknek a kihívásoknak. Az egyik a John Deere, ahol véleményük szerint három alapvető technológia alakítja a jövőt: az villamosítás, az automatizálás és az autonómia (mesterséges intelligencia).

Villamosítás és elektromos traktor

A villamosítás nem csak az akkumulátorok energiaforrásként való felhasználását jelenti. A John Deere szakemberei szerint ez magában foglalja a belső égésű motorok és a hidraulikus rendszerek elektromos motorokra történő cseréjét is. Az elektromos motorok nem csak nagy nyomatékkal rendelkeznek alacsony fordulatszámon, hanem hatékonyabbak, megbízhatóbbak és könnyebbek is.

Saját fejlesztésük az a kompakt elektromos traktor, amely a John Deere 1R sorozatán alapul. A gép fő jellemzője a TLT nagy teljesítménye, amely több mint 10 ezer m² füvet képes lenyírni egyetlen akkumulátortöltéssel (4,5 üzemóra alatt). A nagy teljesítmény mellett az alacsony karbantartási költségek is előnyösek elsősorban azon felhasználok számára, ahol emissziómentes és alacsony zajszintű működés szükséges.

Autonóm erőgépek

Az autonómia az automatizáláson keresztül képzelhető el. A John Deere szerint olyan technológiát használta a cél, amely a lehető leghatékonyabbá teszi a vezetőt. Ez a fejlődés a gépet irányító AutoTrac™ műholdvezetéssel kezdődött. Ma az Interactive Adjuster (ICA) az S700 kombájnjaikra van felszerelve, amely lehetővé teszi a valós idejű automatikus beállítást.

A vezető nélküli traktorok célja, hogy megszabadítsák a gazdákat a 8-12 órás napi vezetéstől. Lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy a telefonjukon vagy számítógépükön lévő alkalmazáson keresztül átvehessék az irányítást. A gazdálkodó az alkalmazás segítségével elhelyezheti a traktort, végighajthat egy táblát, megfordulhat, visszajöhet és manőverezhet az akadályokon. A John Deere új autonóm traktorkoncepciója egy kompakt villanymotoron alapul, ennek következtében a károsanyag-kibocsátás nulla, a zajszint pedig nagyon alacsony. Ezenkívül csökkennek a kopási és karbantartási költségek.

Az autonóm permetező drón gyomszkennerrel és terménypermetezővel van felszerelve, amelyek lehetővé teszik a gyomok légi szkennelését és azok specifikus szabályozását. A 10,6 literes tartály teljesen automatikusan megtöltődik egy szántóföldi határállomáson, amely lehetővé teszi az automatikus akkumulátortöltést is.

A repülési idő 30 perc 100%-ig feltöltött akkumulátorral. Ennek a drónnak a fő előnye a peszticidek pontos kijuttatása, ami jelentősen csökkenti a felhasznált mennyiséget. Ezenkívül a légi permetezés a talajviszonyoktól függetlenül lehetséges.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...