Agrárvideós a fókuszban: a Petya AgroTV műhelytitkai, munkája és története

Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője a Csongrád-Csanád vármegyei Derekegyházon él. Mezőgazdasági témájú videókat készít, amiből sikeresen megél. Sárgarépa-felszedés, rizsaratás, tarlóhántás sekélykultivátorral és traktorhúzóverseny: néhány cím az akciókamerát és a drónt is használó fiatalember csatornájának több 100, olykor milliós nézettségű videói közül. A mezőgazdasági gépek és -folyamatok bemutatása mellett a szemléletformálás és az ismeretterjesztés is fontos célja. Az egyik több hónapos projektjében a magtól a konzervdobozig követi végig egy növény életét.

 A mezőgazdasági munkagépek, köztük a Rába vontatók szerinte zenébe illő hangjai már kisgyerekként megdobogtatták a szívét – fogalmazott. A Népszava cikkét szemléztük.

Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője mezőgazdasági témájú videókat készít drónnal és kamerákkal - Fotó: Pavel Bogolepov | Forrás: Népszava
Demeter Péter, a Petya AgroTV alapítója és működtetője mezőgazdasági témájú videókat készít drónnal és kamerákkal – Fotó: Pavel Bogolepov | Forrás: Népszava

Gépek, Alföld, videók

Már gyerekként nagyon érdekelt a mezőgazdaság. Amikor csak tehettem, mindig a gépek közelében voltam. Derekegyház mellett van a családnak egy kis földje. Nyár volt, az árpaaratás ideje következett. Mindig kíváncsian figyeltem az agráriummal kapcsolatos videókat a YouTube videóportálon, arra gondoltam, hogy „de hát ilyeneket én is tudnék csinálni”. Így jött az elhatározás, hogy létrehozok egy saját csatornát. A névadáson nem kellett túl hosszan gondolkodni, sokan Petyának szólítanak, így szinte magától adódott. Hatalmas meglepetés, ugyanakkor óriási öröm volt számomra, hogy az első feltöltött videómmal rögtön 10 ezer megtekintést értem el. Úgy éreztem, kezdésnek ez nem rossz – emlékezett vissza a 2015-ös esztendőre Demeter Péter.

Milliós videós nézettségek

A Petya AgroTV csatorna feliratkozók száma 2023. márciusában már 193 ezer. Az eddigi csúcstartó videó egy 2016-os traktorhúzó verseny, 7,3 milliós megtekintéssel. Bőven akad a felvételek között olyan, melyet százezrek láttak, huszonöt pedig egymillió felett jár. A Magyarországon készült kisfilmek szerte a világon nézettek, amiket a nézettségi adatok igazolnak.

Kedvtelésből főállássá fejlődött az agrárvideós

A 33 éves fiatalember a Csongrád-Csanád megyei Derekegyházon él. Ami nyolc éve hobbiként indult, végül a főállása lett. Az első négy évben munka mellett vállalta el a felkéréseket. Ahogy videói egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, elérkezettnek látta az időt, hogy amit addig puszta lelkesedésből csinált, ezután akár a megélhetésének forrása legyen.

Tudtam, hogy nem magától jön majd a siker, csak a kemény munka hozza meg az eredményt, ezért előre elhatároztam, hogy mindig átlagon felül kell teljesítenem. Először kis céljaim voltak, örömmel töltött el, amikor elértem a csatornámon a kitűzött tíz-, majd húsz-, később a százezer követőt. Akkor már egyre több felkérést kaptam cégektől, vállalkozóktól, akik szerették volna filmen látni a gazdaságukat, egy-egy munkafázist, vagy új gépet. A videós karrieremben az volt az áttörés, amikor már neves, nagy múltú cégektől is kaptam felkéréseket. Az volt az a pont, amikor léptem egy nagyot, négy éve vállalkozóként csinálom, csak ezzel foglalkozom – mondta Péter.

A munkának és Péternek menni kell

A számok már most alátámasztják, hogy érdemes volt annak idején belevágnia a filmkészítésbe. Tavaly a YouTube csatornáján 7 millió megtekintés volt, a kezdetek óta pedig összesen 84 millió. Az első, a derekegyházi árpaaratást megörökítő felvétel óta több mint 400 filmet készített. Akciókamerákkal, drónnal és egy profi videókamerával dolgozik. Előképzettsége nem volt, mindent, így például a vágást is saját tapasztalataiból és az elkövetett hibákból tanulta meg. Azt, hogy egy kész filmben mennyi munka van, nehéz lenne megmondani – mondta. 

Sokszor az anyaghoz illő zene megtalálása több óra, a vágás akár napokat vehet igénybe. Péter azt mondja, tartott tőle, hogy komoly visszaesést okoz majd a Covid járvány, vagy a tavalyi, egy évszázada nem tapasztalt mértékű aszály, de nem így történt. A mezőgazdaság stratégiailag rendkívül fontos iparág. Még ha a külső körülmények nagyon nehezek is, a mezőgazdászok nem állnak meg, a munkának menni kell – összegzett.

Az egész országban dolgozom. Mivel képileg egész más, ha például egy szép hegy előtt megy a gép, a megrendelővel közösen igyekszünk megtalálni a megfelelő helyszínt. Amikor csak lehetséges, olyat keresünk, ahol a táj megnyerő. Például egy lankás domboldal, szép naplemente egy géppel teljesen más összhatást ad – fogalmazott a videós.

Szervezés és ismeretterjesztés

Törekszem rá, hogy minden felkérésnek eleget tudjak tenni, ehhez sokszor komoly szervezés szükséges. Téma és lehetőség mindig van bőven, most is megvan előre legalább három, de volt példa arra, hogy egy héten hat anyagot vettem fel. Egyedül dolgozom, de ha sok forgatás jön össze hirtelen, akkor egy kolléga szokott közreműködni a vágásban. Télen leállnak a mezőgazdasági munkák, így a nyári és őszi felvételekből szoktam félretenni erre az időszakra, hiszen ekkor a gazdáknak több idejük van megnézni ezeket. Azt tapasztalom, nem csak szakmabeliek követik a munkámat, nagyon sokan írják hozzászólásokban, hogy lenyűgözve figyelték, hogyan zajlik géppel például a sárgarépa felszedése vagy a rizs betakarítása. Ez nem is olyan furcsa. Az emberek érdeklődők, szívesen szereznek tapasztalatot olyan dologról, amiről előtte fogalmuk sem volt. A csatorna működésénél kialakítottam egy rendszert, általában szerda és szombat a publikálás napja, de heti egy videót biztos felteszek. A kifogástalan minőség mellett a tartalom összeállítására és arra is figyelni kell, hogy a nézők figyelmét végig fent lehessen tartani, ezért tartom fontosnak a változatos kamera-szemszögeket – osztotta meg a szakmai tapasztalatait.

Egy növény élete a Petya AgroTV tervei között

Péter fellelkesülve beszélt a mezőgazdaságról. Akár egy tapasztalt gazdálkodó, úgy ecsetelte, hogy egyre hangsúlyosabb a precíziós mezőgazdaság, és mennyire fontos az ehhez tartozó agrárdigitalizációs technikák használata: a műholdas alapú automata kormányzás, a növényvédő szerek, inputanyagok pontos és átfedések nélküli kijuttatása.

A soron következő, megfilmesítésre váró ötletei között a szemléletformálás fontos helyet kapott. Számos terve van, mindig megvannak az új irányok. Szeretne minél több informatív riportot készíteni, érdekesnek ígérkezik az a több hónapos projekt is, melynek során a magtól a konzervdobozig követi majd egy növény életét.

11 kombájn a táblában

Nagyon szeretem a rendhagyó alkotásokat. Arra a filmemre például nagyon büszke vagyok, melyben 11 darab impozáns New Holland kombájn arat egyszerre egy táblában. Vagy amikor egy több mint 600 lóerős munkagép megérkezéséről és első munkanapjáról készíthettem felvételeket. Ez a gép nem csak az erejével, hanem több mint 28 tonnás tömegével és tekintélyes méretével a legnagyobbak közé tartozik. Hogy van-e kedvenc márkám, arra nehéz válaszolni. Minden gépnek megvan a maga szépsége. Abban, hogy mit nevezünk szépnek, a munkagépek kora sem lehet mérvadó. A mai gyártmányok előnye, hogy sokkal komfortosabbak, a régi gépek hangulata viszont semmihez sem fogható. Sok esetben zenébe illő hangjuk van, mint például egy Rábának – árult el egy fontos műhelytitkot.

Pénzes kérdések

Arról, hogy anyagilag mennyire éri meg ma Magyarországon agrár-youtubernek lenni, Péter nem árul el részleteket. Azt viszont büszkén vallja, hogy a Petya AgroTV ma már értékes reklámfelület. A sikereket követően újabb felületeken népszerűsíti a munkáját. A TikTokon 20 ezren követik, a Facebookon 30 ezren, ott a legnézettebb videó az 1,9 milliós kattintásszámot érte el. Nem csoda, hogy ma már egyre gyakrabban kap külföldi megkeresést. A sikerének egyik titka szerinte az, hogy a munkáját szívvel-lélekkel végzi, ad a minőségre és figyel a megrendelői és a nézői visszajelzésekre. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdasági gépértékesítés szeptember hónapban... Következő összefoglaló cikkünkből megtudhatja, hogyan alakult a mezőgazdasági gépek adásvétele, illetve melyek voltak a leginkább keresett gépek. Az ...
Traktort nem vesz az ember naponta – 1 éves a láto... 2 éve, november 14-én tették le az alapkövét, idén pedig már 1 éves születésnapját ünnepelte a Fendt Forum, amely a Fendt új világába vezeti be a láto...
A mezőgazdasági gépforgalmazás piaci helyzete Magy... Az utóbbi években folyamatosan növekedő tendenciát mutatnak a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos beruházások, amelyek 2013-ra meghaladták a 105 milliá...
Az év traktora 2015-ben… 13 év után újra Case IH típusú traktor hozta el az első helyet az Év traktora szavazáson. Az 1998 óta megrendezett versenyen idén is 23 ország szakújs...
Eladhatja egyes gépértékesítési központjait az IKR... A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy az Agrofert-csoport egyes tagjai - az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypus...
Több mint 2 millió euró fejlesztésekre Sokan esküsznek a New Holland gépekre. Már 1 éve annak, hogy aki újat szeretne belőle vásárolni, annak az Agrotec Kft-nél kell kopogtatnia. Új telephe...